Kako se oporaviti nakon prekida veze s narcisoidnim partnerom?

Svaki prekid je težak, a posebno kad prekidate s narcisoidnim osobom (ili ima neki drugi poremećaj ličnosti). Bez obzira prekidate li vi jer više ne možete ili ste ostavljeni. U svakom slučaju, izlazite iz ovog odnosa s razbijenom slikom o sebi. Što ste duže bili u tom odnosu, veće su i lošije posljedice i to naravno – za vas. Posljedice su narušeno samopouzdanje, gubitak društvenog života, nebriga o sebi na svim poljima života, moguće i narušeno zdravlje, pomiješane emocije itd.

Izmučeni od borbe, nakon svega ne znate kuda bi i kako dalje. Što je i normalno, s obzirom da mnogi izađu iz takvog odnosa ne znajući više jesu li uopće normalni. Normalni ste, samo ste od svega sluđeni i dovedeni do granice izdržljivosti. Nakon prekida odnosa (i kontakta) potrebno je vremena za proces oporavka, strpljenja prema sebi i rada sa stručnom osobom (uz podršku prijatelja) kako bi se vratili i stali na svoje noge.

Jeste li bili u vezi s osobom koja je malo po malo preuzela kontrolu nad vašim životom, suptilno vas uvjeravajući kako je to – ljubav? Kao i da je sve što čini odraz ljubavi prema vama?


Komadić po komadić

Nakon početnog šoka i pitanja kako se to sve uopće dogodilo, počinjete slagati komadić po komadić svog JA.

Gdje je uopće to – JA?
Tko sam nakon ovog iskustva?
Kako se vratiti sebi?

Nebrojeno je pitanja, a toliko bolnih osjećaja u tijelu. Čas tuga, čas ljutnja, bijes, bespomoćnost, nevjerica, krivnja, žaljenje i tako u krug. Oporavak od ovakvog odnosa znači da se morate iznova tražiti i graditi. Ovo iskustvo vas mijenja kao i svako drugo. Samo što u ovom slučaju počinjete kompletno mijenjati vlastiti doživljaj sebe, svijeta, ljubavi, partnera/ica itd.
Jednom kad je potpuno prekinut kontakt (ili je samo služben i povremen zbog viđanja djece) počinje vaše duhovno buđenje. Zapravo, odmicanjemod svega vidite jednu sasvim drugačiju sliku i dobivate drugačiji pogled na dotadašnjeg partnera i sebe.


Što se to dogodilo?

Dogodilo se to da ste bili u vezi/braku s osobom koja je malo po malo preuzela kontrolu nad vašim životom, suptilno vas uvjeravajući da je to ljubav. Kao i da je sve ono što ta osoba čini odraz ljubavi prema vama. Vjerojatno ste negdje i od nekoga možda i naučili da ljubav i ljubavna veza upravo tako izgledaju. No, to nije istina. To je iluzija. Susret sa spoznajom da ste iz silne potrebe da vas se voli, čuje i vidi pristajali na razna manipulativna ponašanja, donosi veliku razinu tuge i povrijeđenosti. No, koliko god da boli, ta spoznaja počinje otključavati vrata vašeg zatvora. Dok prolazite kroz tugovanje, potrebno je veliko suosjećanje prema sebi te dijeljenje te boli s osobom (osobama) kojoj vjerujete.

Nakon razdoblja tuge koja može potrajati, dolazi ljutnja (iako se ljutnja zna pojavljivati zajedno s tugom). Ljutnja je duboko zakopana ispod slojeva „Žao mi ga je.“, „Volim ga i teško mi je bez njega.“, „Nije on tako loš,“, „Teško mi je bez njega.“ No, ona je ujedno motivator i pokretač za drugi dio oslobođenja. Možda ćete se u sebi i u terapijskom radu naljutiti i na sve one bliske osobe koje su vas davno povrijedile svojim ponašanjem, baš kao i ovaj partner. On je samo okidač i dublja spoznaja zašto ste dozvoljavali ovakvo ponašanje prema sebi.

 


Ljutnja – zabranjena emocija

Ljutnjom se oslobađa energija za kreativnost i korak naprijed. Do nje nije lako doći, jer je ljutnja emocija čije je iskazivanje zabranjeno tijekom odrastanja (pogotovo kod djevojčica). U odrasloj dobi kad se baš onako zdravo naljutite, postajete svjesni koliko ste se zanemarili, koliko se niste poštivali, voljeli i brinuli o vlastitim granicama. Možda ćete biti ljuti i na sebe, ali važno je dopustiti da ljutnja bude priznata, viđena i da izađe na površinu. Naravno, pokazivanje ljutnje prema bivšem partneru nema nikakvog smisla, jer bi to potaknulo mnoge druge neželjene posljedice. Važno je zbog vas da ovo izrazite i iskomunicirati, kao i da u budućim situacijama prvo u sebi znate prepoznati kad vam netko narušava granice i da znate reagirati.

Mnoge osobe tek u terapijskom radu uspiju izraziti svu tu količinu davno potisnute ljutnje i skinuti teret sa sebe kako bi mogli nastaviti dalje. Zadržavanjem tuge, ljutnje i svih osjećaja koji se javljaju u ovom procesu i dalje ostajete vezani za tu osobu. Zato je toliko važno puštati to polako van i odžalovati. Time vraćate svoje JA.

Ravnodušnost i olakšanje

Na kraju dolazi ravnodušnost i osjećaj olakšanja da je sve gotovo, iako ste na početku vjerovali da nećete preživjeti bez tog partnera.
Ovo iskustvo nikada neće zaboraviti i na kraju procesa mu se možete zahvaliti jer vas za ubuduće nauči brže reagirati na nepoštivanje vas i vaših granica. Naučite vjerovati svojoj intuiciji koja već na početku osjeti da „tu nešto nije u redu“. Iskustvo se integrira u vaše biće i izlazite drugačiji iz svega, potpuno obnovljenu. Nećete nikada potpuno zaboraviti, ali će ova osoba s vremenom prestati biti fokus vaše pažnje i života. A vi slobodno nastavljate dalje.

Jeste li u vezi s narcisoidnom osobom?

 

Marta Kravarščan
Marta Kravarščan

Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, TA savjetnica / Put promjene, www.psihoterapijaisavjetovanje.com