Na koji način nesvjesno hranimo Candidu?

Rodu Candida pripadaju brojne vrste. No, kad govorimo o infekcijama i upalama uzrokovanim nekom od vrsta iz navedenog roda, najčešće mislimo na Candidu albicans – prirodnog stanovnika probavnog sustava, vaginalne sluznice te sluznice gornjeg dijela dišnog sustava.

Zdrave osobe rijetko obolijevaju od bolesti uzrokovanih tom gljivicom, a do njezina razmnožavanja i nastanka infekcije dolazi u trenutku narušavanja ravnoteže imunološkog sustava. Stoga kažemo da je Candida uvjetno patogeni mikroorganizam.

Candida je odgovorna za oko 80 posto svih sistemskih gljivičnih infekcija. Liječenje zahtijeva interdisciplinarni pristup – farmakološko liječenje antibioticima te odgovarajuću dijetu, prilagođenu novonastaloj infekciji. Antibiotici djeluju na način da sprječavaju rast i razmnožavanje bakterija i gljivica. No, oni također djeluju i na druge vrste koje prirodno obitavaju u našem tijelu i imaju pozitvnu funkcionalnu ulogu. Npr. bakterije u probavnom sustavu koje razlažu hranu. Samim tim, liječenje antibioticima nije dovoljno jer ulazimo u začarani krug gdje nam ponovo pada imunitet, a za Candidu to podrazumijeva idealan okoliš za razmnožavanje.

Imate li infekciju uzrokovanu Candidom, oporavak će trajati ovisno o tome koliko ste dosljedni sami sebi i načinu prehrane.


Uravnotežena prehrana za eliminaciju Candide

Uravnotežena i pravilna prehrana ključna je jer gljivice za svoj rast zahtijevaju hranu – šećere, a razmnožavaju se u prisustvu fermentirajućih proizvoda – octa, alkohola, mliječnih proizvoda i dr.

Iz prehrane je potrebno eliminirati sve izvore jednostavnih šećera: kruh, krumpire i sve proizvode od krumpira, rižu, tjesteninu, kolače, slatkiše, med, džemove i mermelade, bijeli šećer, smeđi sečer, umjetne zaslađivače, gazirana pića, sokove, mlijeko i sve proizvode na bazi mlijeka (iznimka su jogurt i kefir), kupovne preljeve za salatu, ocat (iznimka je jabučni ocat), kečap, majonezu, neke vrste voća (sušeno voće, banane, smokve, mango, papaja, ananas, šljive, lubenice) te naposlijetku alkoholna pića – vino, pivo, likere, žestice i dr.

Postavlja se pitanje što i kako jesti, jer lista zabranjenih namirnica je poprilično velika.

S promjenama treba počet postupno i malo po malo isključivati određenu namirnicu. Danas je izbor proizvoda dosta velik te je moguće naći adekvatnu zamjenu za bilo koju namirnicu. No, napominjemo, oporavak i infekcija će trajati ovisno o tome koliko ste dosljedni sami sebi i načinu prehrane.


Što jesti?

U jelovnik uvrstite meso i jaja kao izvore proteina – piletinu, puretinu, jaja, morske plodove, ribu te manje masne komade govedine. Meso pripremajte na kvalitetnim masnoćama poput maslinovog i kokosovog ulja na način da ga pripremite na gril tavi ili pirajte u vlastitom soku.

Osnovu tanjura trebalo bi činiti povrće: lisnato zeleno povrće (blitva, špinat, radič, matovilac, zelena salata), kupusnjače (brokula, cvjetača, poriluk, kupus, kelj, raštika, domaći kiseli kupus), korjenasto povrće (cikla, mrkva u umjerenim količinama, peršin, celer) te drugo povrće kao što su tikvice, tikve, rajčice, krastavci, artičoke, šparoge i avokado. Povrće je bitno zbog visokog sadržaja vlakana koji potiču probavu i čiste naš probavni sustav.

Salate začinjavajte isključivo jabučnim octom te limunovim sokom. Obogatite ih sjemenkama: lan, sezam, suncokret, buča, chia i dr.

Kao međuobrok možete pojesti voćku (jabuka, kruška, breskva, bobičasto voće), popiti svježi sok od limuna, grejpa ili naranče (nezaslađen, naravno) ili konzumirati orašate plodove poput badema, oraha, lješnjaka, indijskih oraščića i dr.

Hrana je naš najbolji saveznik i prijatelj zdravlja, jer sve što pojedemo naše tijelo iskorištava na ovaj ili onaj način. Malim promjenama i pozitivnijim odnosom prema zdravlju tijelo će nam to višestruko vratiti. Pa i u slučaju Candide.

Kandida – uzroci, simptomi i ayurvedsko liječenje

Antikandida dijeta

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads