Jesen je idealno vrijeme za (ne)male promjene

Zaogrnula nas je jesen, sa svim svojim šuškavim i šuštavim zvukovima, prekrasnim bojama i toplim mirisima. Svatko od nas ima svoje omiljeno godišnje doba i moguće je da mnoge jesen asocira na kišu, na kraj ljeta, na jedan drugačiji, sporiji ritam, i na hladnoću koja dolazi. No, da bi uhvatili ritam sa svojim životom potrebno je uhvatiti ritam s prirodom, prihvaćajući ono što ne možemo promijeniti i gledajući dublje u ono što nas okružuje. Tek tada ni jesen neće biti strašna.

Zapravo je jesen idealna za nove početke i nova razdoblja života. To je razdoblje u kojem možemo mnogo toga naučiti o sebi, o životu i krenuti dalje u nove pobjede.

Otpustite ono loše

Grčki filozof Heraklit govorio je da je samo promjena stalna. I itekako je bio u pravu. Jesen nas uči da svakom periodu prije ili kasnije dođe kraj i da moramo biti svjesni toga koliko je važno otpustiti prošlost i gledati samo sadašnjost i budućnost.

Baš kao što drveće otpušta svoje lišće, jednako bismo i mi trebali biti svjesni toga koliko je važno otpustiti sve ono loše da bismo krenuli dalje. No važno je i da se ne držimo čvrsto uspomena, koliko god one bile lijepe, jer se od njih ne živi i ne napreduje.

Jesen nas uči da svakom periodu prije ili kasnije dođe kraj i da moramo biti svjesni toga koliko je važno otpustiti prošlost i gledati samo sadašnjost i budućnost.

Bez straha u nove projekte

Da biste napredovali, bilo na poslovnom ili privatnom planu, upravo je sada sjajno razdoblje za ulazak u nove projekte ili dovršavanje onih koje predugo odlažete. Možda je zastrašujuće uhvatiti se u koštac s nečime što u vama izaziva anksioznost jer se bojite neuspjeha, ali je nužno.

I da, dobro znam da nije nimalo jednostavno ne znati što će biti od svega toga, no ako u to date cijelog sebe, uspjeh zasigurno neće izostati. Upišite željeni tečaj, završite pisanje knjige, otisnite se na vikend-putovanje, pospremite košmar u stanu.

Bilo da je riječ o pisanju nove knjige, dovršavanju one koja se već godinama skriva u natamnijem kutku mape na računalu, izlasku na posljednje ispite, obrani diplomskog rada, upisu novog tečaja stranog jezika, traženju novog posla ili učenju vještina koje će vam pomoći da ga što prije nađete, naprosto uronite u to i ne osvrćite se na ono što je bilo prije.

Krenite na novo putovanje

Osim suočavanja s onime što odlažete, na vas će jednako snažno djelovati i promjena lokacije, barem na nekoliko dana. Upravo sada putovanja i jednodnevni izleti mnogo su jeftiniji nego tijekom ljetne sezone. Neusporedivo jeftiniji!

Ako ste oduvijek sanjali o posjetu nekoj od obližnjih zemalja, sada je pravo vrijeme. Nemojte da vas u tome sputavaju izgovori poput onih da nemate s kime ići. Zašto ne biste otišli sami? U konačnici, to je vaš put novih početaka, a ne nečiji drugi.

Reorganizirajte svoj prostor

Boraviti u domu koji je baš po vašoj mjeri, domu u kojem znate gdje što stoji i u kojem se osjećate kao u utočištu želja je svakoga od nas. Da bismo to i postigli, važno je urediti prostor u kojem boravimo. I pritom nije ni najmanje važno da nam dom izgleda poput onih iz časopisa, nego da se mi u njemu osjećamo ugodno i imamo ono što nam treba.

Raščistite ormare, donirajte odjeću koja vam više ne odgovara, uklonite nepotrebne kineske ukrase koji samo skupljaju prašinu, a nemaju nikakvo sentimentalno značenje. Pospremite svoj radni stol, bacite staru kozmetiku, upalite mirisnu svijeću i unesite boje jeseni u svoj dom.

Vjerujte u sebe

I na kraju, dajte si priliku za novi početak. Zaista si dajte priliku. Nemojte odustati s prvim kapima kiše i prvom jutarnjom maglom. Sada je vaše vrijeme da zasjate. Jer kako je rekao književnik F. Scott Fitzgerald, novi život počinje upravo s prvom jesenskom svježinom zraka.

Isprazni se čovjek od lažnih ljudi i događaja… i poželi malo mira 

20 koraka prema naprijed – početak putovanja prema sretnijem JA

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads