Takozvana ‘Candida’ dijeta osmišljena je za pomoć u borbi s vaginalnim gljivicama, posebno s Candidom albicans. Princip protugljivičnog režima prehrane vrlo je jednostavan – uskratiti gljivicama hranu koju najviše vole, to jest slatko. Jednostavno rečeno, treba ih izgladniti do istrebljenja!
Je li istrebljenje gljivica moguće samo uz posebnu prehranu, teško je reći, jer nema dovoljno znanstvenih ispitivanja koja bi to podržala ili negirala.
S druge strane, na desetke tisuće žena uvjerilo se u korisnost ovakvog načina prehrane i preporučuju ga jedna drugoj. Posebice se to odnosi na žene koje učestalo pate od gljivične infekcije i to vezano uz stres ili hormonske utjecaje.
Zbog povećanog unosa bjelančevina ova se dijeta ne preporučuje ženama s bubrežnim tegobama. A zbog smanjenog unosa ugljikohidrata dijeta se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
Osim toga, ova se dijeta preporučuje kao pomoćno sredstvo protugljivičnim lijekovima. Uz nju bi gljivice trebale biti brže istrijebljene, a gastrointestinalni sustav brže oporavljen.
Što jesti?
Pravila su vrlo jednostavna. Važno je zapamtiti da gljivice vole slatko, kao uostalom i većina nas, i da im to jednostavno treba uskratiti. Ne smetnite s uma da šećer u hrani može biti sakriven na razne načine. Posebno se to odnosi na prerađenu hranu, primjerice gotova jela ili umaci, razne salame i hrenovke. Stoga pažljivo čitajte što piše na deklaracijama.
Povrće
Dobar izbor: šparoga, brokula, cvjetača, patlidžan, peršin, tikvice, avokado, prokulice, celer, rajčica, mahune zelene i žute, kupus, bamija, repa, krastavci, luk, češnjak, radič, špinat, blitva, salata, poriluk, rukola, matovilac, buča, tikva, kelj, rotkvica, povrtnica, gorušica, kineski kupus, raštika, mrkva samo kuhana…
Meso i riba
Dobar izbor: govedina, piletina, puretina, junetina, teletina, svinjetina, patka, guska, janjetina, kunić, fazan, divljač, uglavnom sva riba, jastog, škampi, kozice, kavijar, školjke, jaja…
Orašasti plodovi i sjemenke
Dobar izbor: bademi, orasi, brazilski orasi, pekan orasi, sjemenke bundeve, indijski orah, sezam, sjemenke suncokreta, lješnjaci…
Mliječni proizvodi
Dobar izbor: maslac, kiselo vrhnje, nezaslađeno tučeno vrhnje, tvrdi sirevi samo ako su dobro ugrijani (zapečeni) i ako se jedu vrući, obični jogurt samo nekoliko žlica dnevno…
Pića
Dobar izbor: voda, biljni čajevi, sok od rajčice, bezkofeinska kava, aromatizirana voda pod uvjetom da nema šećera ili kofeina, nezaslađena limunada…
Ulja
Dobar izbor: maslinovo, biljno, suncokretovo, laneno…
Cjelovite žitarice
Najbolje ne, ali u malim količinama, povremeno i konzumirano vruće smeđa riža, ječam, heljda, raž, zob, proso…
Ostalo
Ponekad i u vrlo umjerenim količinama: nezaslađeni kolačići i krekeri od riže, nepasterizirani jabučni ocat, umjetni zaslađivači, proso, smeđa riža, heljda, pečeni krumpir, prirodni jogurt i sirevi sa smanjenim udjelom laktoze.