Još je u davna vremena grčki filozof Hipokrat izjavio kako sve bolesti započinju u crijevima. Ta misao nikad nije zvučala tako istinito kao danas kada svjedočimo tolikom broju ljudi oboljelih od raka debelog crijeva. Ako crijeva ne funkcioniraju pravilno i ne prazne se redovito, u tijelu se zadržava toksični otpad, koji se poslije reapsorbira u organizam i doslovce ga truje iznutra.
Jedete li već dugo prženu, masnu i procesiranu hranu, zasićenu toksinima i aditivima, stijenka vašeg debelog crijeva obložena je stvrdnutom sluzi i kolonijom “neprijateljskih” bakterija. Zbog toga vaš organizam ne može apsorbirati većinu hranjivih tvari. To postupno slabi imunitet i čini vas podložnima raznim oboljenjima. Stoga, put do zdravlja započinje – detoksikacijom crijeva.
Temeljiti detox prema receptu Viktorije Semjonove
Znakovi koji ukazuju na to da su crijeva preopterećena otpadnim tvarima i toksinima su:
- konstipacija
- grčevi u trbuhu ili crijevima
- kandida
- upale mjehura ili bubrega
- loš zadah
- gljivice na stopalima
Da biste si priuštili temeljiti detoks i osnažili cijeli organizam, isprobajte recept koji je osmislila Viktorija Semjonova, ruska stručnjakinja za prirodne oblike liječenja.
NAPITAK ZA DETOX CRIJEVA
Konzumacijom ovoga napitka možete ne samo očistiti crijeva, već i spriječiti razvoj raka debelog crijeva. Koristite samo domaće i ekološki uzgojene namirnice jer biste u protivnom u tijelo mogli unijeti još više toksina.
Sastojci:
½ kg mrkve
½ kg svježe cikle
1 šaka nasjeckanih sušenih marelica
1 šaka grožđica
1 jušna žlica meda
Priprema:
Mrkvu i ciklu nasjeckajte na sitni i stavite u lonac.
Zakuhajte vodu u drugom loncu pa njome prelijte povrće tako da vode bude dva prsta iznad povrća.
Potom dodajte nasjeckane sušene marelice i grožđice. Stavite na vatru pa čim zakuha maknite lonac s vatre.
Kada se ohladi, dodajte u tekućinu 1 jušnu žlicu meda. Prebacite na neko hladno mjesto i ostavite da odstoji 12 sati.
Zatim procijedite tekućinu kroz gazu i čuvajte je u hladnjaku.
Konzumacija:
Tri puta dnevno popijte po pola čaše i to prije obroka.
Komadiće voća i povrća također možete konzumirati zasebno ili ih jednostavno dodati u obrok.
Kako biste što bolje očistili crijeva, primjenjujte ovaj recept mjesec dana. Navedena količina bit će vam dostatna za 2 dana.
Dobrobiti sastojaka iz detox napitka
Cikla izvrsno čisti crijeva, jetru i krv te sprječava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca. Osim vitamina B1, B2, B6 i C, sadrži cijeli spektar minerala, poput kalcija, kalija, magnezija, fosfora, stroncija i broma. Zahvaljujući aminokiselini betainu, cikla sprječava i nastanak tumorskih stanica u organizmu.
Mrkva ima snažna antioksidativna svojstva te sadrži antioksidans beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Taj je vitamin snažan borac protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a koži vraćaju prirodni sjaj. Čuvar je imuniteta i esencijalan za rast stanica i zdravlje očiju. Ova hranjiva tvar štiti kožu i stanice koje oblažu dišne puteve, probavni sustav i urinarni trakt, pa ih tako održavaju zdravima na način da funkcioniraju kao barijere i oblikuju “prvu liniju obrane” protiv infekcija. Mrkva čisti krv i bubrege, uravnotežuje razinu šećera u krvi i štiti od raka.
Dobrobiti sušenih marelica i grožđica su višestruke. Ovo sušeno voće u kombinaciji eliminira višak sluzi iz trbušnih organa i pridonosi zdravlju jetre i slezene, vraća jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije. Sušene marelice djeluju poput blagog laksativa te potiču eliminaciju otpada iz organizma. Grožđice također potiču probavu te ublažavaju anemiju i smanjuju rizik od raka.
Med, prirodni zaslađivač, koji se popularno naziva i “tekućim zlatom”, često se primjenjuje kao prirodni lijek u narodnoj medicini. Sadrži bjelančevine, vitamine i minerale prijeko potrebne organizmu i ima snažna antibakterijska svojstva. Prirodni med sadrži probiotike koji potiču aktivnost tzv. dobrih bakterija u crijevima. Med pomaže kod bržeg zacjelivanja rana, bolesti crijeva i želuca, povišene tjelesne temperature, a može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog liječenja.
~
Dodatni savjeti za zdravlje crijeva
Izbjegavajte masnu, prženu i prerađenu hranu te gotova jela.
Jedite glavičasto povrće poput kelja, brokule, kupusa i prokulica.
Konzumirajte hranu bogatu vlaknima, poput smeđe riže, zelenog lisnatog povrća, jabuka, bobičastog voća i lanenih sjemenki, jer takva hrana dodatno čisti stijenku crijeva i potiče njihovu peristaltiku.
Uzimajte probiotike ili tzv. dobre bakterije, koje pridonose optimalnoj funkciji crijevne mikroflore.
Konzumirajte što više vode i nezašećerenih biljnih čajeva, koji ispiru i eliminiraju toksine.
*PROČITAJTE I OVE ČLANKE
Topla voda s limunom – najbolja i najzdravija jutarnja navika
Štitnjača.hr
O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.