U svojim drevnim tekstovima, ayurvedska medicina navodi kako “krv igra ključnu ulogu u održavanju vitalnosti.” Zdrava krv donosi čelično zdravlje, lijep ten, sreću i dugovječnost. U ayurvedi se krv naziva rakta i smatra se, za razliku od zapadne medicine, zasebnim tkivom od tekuće plazme, zvane rasa. Sastoji se od crvenih krvnih stanica koje griju i energiziraju svaki dio organizma, prenoseći kisik po cijelom tijelu. Zdrava krv hrani svaku stanicu, organ i tkivo, nosi važne hranjive tvari i eliminira toksine. Prema ayurvedi, njena kvaliteta je vruća, oštra, kisela i prodorna.
Jedan od glavnih uzroka neravnoteže u krvi, prema ayurvedi, su probavni toksini (ama).
Krv postaje neuravnotežena ako svakodnevna prehrana sadrži namirnice iste kvalitete, poput vruće, kisele i začinjene hrane. Česta izloženost prodornom podnevnom suncu ili predug boravak u pregrijanoj prostoriji također potiče neravnotežu u krvi.
Krvna plazma
Krvna plazma je poput rijeke koja prenosi hranjive tvari u stanice nakon završetka probave. Budući da je puna hranjivih tvari, poznata je u ayurvedi kao “suština” ili “sok organizma”. Plazma djeluje kao zaštitnik jer sadrži gamaglobuline iz kojih se stvaraju antitijela za obranu protiv mikroorganizama. Prenosi hormone koji reguliraju razne funkcije u tijelu i transportira ugljični dioksid do pluća, a ostale otpadne tvari do bubrega.
Njena kvaliteta, prema ayurvedi, je umirujuća i njegujuća, uglavnom je slatka, ali sadrži tragove ostalih pet okusa. Postaje manjkava kod dehidriranog organizma, kod pretjeranog spavanja te kod prehrane koja može biti preteška ili prelagana i sadržavati premalo ili previše elektrolita.
4 tipa krvi
Jedan od glavnih uzroka neravnoteže u krvi, prema ayurvedi, su probavni toksini (ama) koji akumulacijom ulaze u krvotok, cirkuliraju cijelim tijelom i uzrokuju cijeli niz poremećaja.
Kad je krv u neravnoteži, osjetljive stanice živčanog sustava i emocije su pogođene. Ako stresni događaji izazovu snažne emocije, poplava hormona će biti otpuštena u plazmu i ometat će je u normalnom radu. Neravnoteža se tada ispoljava tako da krv postaje vruća, hladna, slatka ili suha.
1. Vruća krv
Jedna od najčešćih neravnoteža u krvi je “vruća krv”. Ona se “grije” bijesom, pa je razdražljivost jedan od prvih znakova vruće krvi. Ako sadrži toksine, emocije će postati neuravnotežene i prenaglašene, a krv “uzavrela.” Crveno lice, osip, upale i infekcije, visoka temperatura, žuta boja bjeloočnice i žuti zubi često ukazuju na vruću krv.
Jetra ili imunološki sustav mogu biti oslabljeni ili preopterećeni. Višak kiselih namirnica, cigarete i alkohol otežavaju rad jetre i stvaraju vruću krv zbog neravnoteže i pogođenosti vatrene pitta doše.
2. Slatka, gusta krv
Još jedna vrlo česta neravnoteža u krvi ispoljava se kao”slatka krv”. Znakovi slatke krvi uključuju višak sluzi ujutro, osjećaj umora tijekom dana, dobitak na težini, osjećaj zaglavljenosti u životu ili čak depresiju. Općenito je debela, masna, zagušena i stagnira zbog viška kapha doše.
Slatka krv može dovesti do stanja poput visokog krvnog tlaka, slabe cirkulacije, kroničnog umora i visokog kolesterola. Od organa obično su pogođeni štitnjača, srce i gušterača, budući da reguliraju metabolizam i razinu šećera u krvi. Slatka, gusta krv uzrokovana je i prehranom koja potiče neravnotežu kapha doše – previše slatke, masne i pržene hrane te sjedilački način života.
3. Suha, tanka krv
Osobe sa “suhom, tankom krvlju” osjećaju se pothlađeno, tjeskobno ili zabrinuto. Često imaju slabu probavu, uz simptome nadutosti, grčeva i zatvora. Neravnoteža suhe krvi je obično povezana s vata došom i nedostatkom vitalne energije (ojasa). Osoba može imati anemiju i niski krvni tlak. Bubrezi su obično pogođeni jer bubrezi reguliraju volumen vode i koncentraciju elektrolita u krvi.
Suha, tanka krv često je uzrokovana strogim dijetama, korištenjem diuretika te namirnicama koje su lagane i suhe po prirodi, a kako je priroda vata doše lagana i suha, ona postaje neuravnotežena.
4. Hladna krv
Zdrava krv je topla i osnažujuća, ali kod nekih osoba krv je previše hladna. Krv se “hladi” depresijom, te potište kompletan metabolizam i cirkulaciju. Ako je previše hladna, osoba je bez strasti, životnog poleta i zadovoljstva.
Znakovi “hladne krvi” uključuju hladne ekstremitete, nemogućnost zagrijavanja, nisku energiju, slabu probavu i blijedu kožu – pa čak i pomalo grimiznu ili plavu kožu. Hladna krv često je uzrokovana anemijom. Kapacitet prenošenja kisika u krvi je smanjen jer postoji manjak crvenih krvnih zrnaca. Cirkulacija se također smanjuje zbog slabosti srca, proširenih vena, ateroskleroze, sporog metabolizma ili drugih čimbenika.
Ayurvedski savjeti za uspostavu ravnoteže krvi
1. Savjeti za ravnotežu vruće krvi
Vruća krv se smiruje hranom koja hladi i podupire jetru. Gorke biljke poput aloe vere, neema i brahmija su vrlo učinkovite jer smanjuju upalne procese i višak bilirubina u krvi.
Amalaki je biljka bogata antioksidantima i u ayurvedskoj medicini se koristi za osvježenje i okrjepu krvi.
Manjista (rubia cordifolia) je opora i gorka, a u ayurvedi je jedna od najpoželjnijih biljaka za detoksikaciju. Čisti krv i poboljšava cirkulaciju, dajući dodatni sjaj koži. Također, pomaže u liječenju artritisa, krvnih poremećaja i zacjeljivanju kože.
2. Savjeti za ravnotežu slatke krvi
Slatka krv obično zahtijeva terapiju čišćenja. Gorke biljke poput neema i biljke koje razrjeđuju krv poput ljute papričice, guggula ili đumbira pomažu kod smanjenja masnoća u krvi.
Neem (azadarachta indica) je izvanredna biljka za čišćenje organizma. Detoksicira jetru i žučnu vrećicu učinkovitije i sigurnije od većine programa za čišćenje jetre. Neem učinkovito djeluje i kod kožnih stanja poput psorijaze.
Cimet i piskavica pridonose smanjenju razine šećera u krvi dok diuretici poput korijena maslačka, korijandra i komorača pospješuju uklanjanje viška vode iz tijela.
3. Savjeti za ravnotežu suhe krvi
Suha krv prije svega treba hidrataciju. Također, treba uključiti prehranu bogatu ojasom jer ona potiče vitalnost i snagu.
Jednostavno probavljive masti, kao što su ghee i kokosovo ulje, neophodni su za obogaćivanje krvi. Kiseli okus može privremeno olakšati suhoću u tijelu, dok sol pomaže u zadržavanju vode u organizmu, pa služi kao jednostavni lijek.
Ujutro i tijekom dana napravite toplu limunadu s prstohvatom mineralne soli jer to hidratizira krv i pomaže uravnotežiti elektrolite. Biljke poput ashwagandhe ili čaša toplog, zlatnog mlijeka vrlo su korisne jer hrane suhu krv.
4. Savjeti za ravnotežu hladne krvi
Hladna krv zahtijeva zagrijavanje i obnavljanje uz pomoć hrane bogate željezom.
Željezom bogata vegetarijanska hrana poput tofua, leće, sjemenki bundeve, suhih marelica, pistacija, koprive i špinata vrlo je korisna za uključivanje u prehranu kod hladne krvi. Šafran također snaži i grije hladnu krv.
Svježi đumbir uklanja hladnoću iz tijela, poboljšava cirkulaciju i uklanja toksine. Kurkuma čisti i osnažuje krv, stimulira jetru i poboljšava cirkulaciju. Štiti crvene krvne stanice, smanjujući anemiju.
Hranjivi chyawanprash (ayurvedski tonik za vitalnost i dugovječnost) pomlađuje i grije hladnu krv jer povećava razinu hemoglobina i broj bijelih krvnih stanica. Također je izvrsni za srce i cirkulaciju.
Triphala je vrlo važna u ayurvedskoj terapiji čišćenja krvi i probavnog sustava od ame (toksina), pa se njena upotreba preporučuje kod sva 4 tipa krvi.
Treba li piti terapiju prije vađenja krvi i kontrole hormona?
Krvna grupa određuje naš temperament
Pretrage krvi: kako očitati nalaz?
Štitnjača.hr
O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.