Med je jedna od onih čudesnih namirnica za koje znamo da će nam pomoći ako smo prehlađeni ili jednostavno želimo ojačati imunitet. Rado ga konzumiramo zbog pozitivnih učinaka koje ima na naše zdravlje, ali i zbog aromatičnog slatkog okusa. Kako bismo u potpunosti uživali u svim blagodatima ove zlatne guste tekućine, važna je kvaliteta meda, važno je prepoznati pravi med. Naime, često se na tržištu može naći med koji je razrijeđen vodom, kukuruznim sirupom, glukozom, šećerom, melasom, brašnom, ali i raznim umjetnim aromama i aditivima. Takav med nije prirodan i ne sadrži sve njegove blagodati.
Pravi med proizvod je pčela i sadržava samo jedan sastojak – med.
Koja su svojstva pravog meda?
Kako bi prepoznali je li med pravi morate znati koja su svojstva pravog meda. Prilikom kupovine meda obavezno obratite pozornost na njegovu gustoću. Naime, med ne smije biti previše rijedak već što gušći. Ako ste u mogućnosti degustirati med, onaj pravi prepoznat ćete po gorkastom okusu i medenom mirisu.
Četiri su važna svojstva meda na koje je potrebno obratiti pozornost:
Miris meda
Pravi med ima miris po cvijeću iz kojeg je nektar uzet, taj miris je vrlo blag i karakterističan za med. Ako je med umjetan, razrijeđen s određenim dodacima, on najčešće nema miris ili je taj miris kiselkast.
Gustoća meda
Pravi med je prilično gust te u slučaju okretanja teglice s medom naopako sporo curi na drugu stranu teglice. Ako se med brzo kreće na drugu stranu teglice te se odvaja od njenog dna, vjerojatno nije pravi med. Gustoća meda mora biti ujednačena te na vrhu med ne bi trebao biti pretekuć, a ako jest, to je znak da u njemu ima previše vode i da još nije gotov. Prilikom uzimanja meda na žlicu, on mora curiti u neprekinutoj niti, a ne u kapljicama kao voda.
Važno svojstvo meda je kristalizacija. Ako ste mislili da ona pokazuje kako se med pokvario, u potpunosti ste u krivu. Pravi med se s vremenom kristalizira. Ako med uvijek ostaje u tekućem stanju te se na višim temperaturama stvara pjena, radi se o umjetnom medu. Pravi med se na visokim temperaturama i karamelizira.
Možete testirati gustoću meda tako da stavite žlicu u posudu s medom i počnete je okretati. Kako vadite žlicu iz posude, trebaju se stvarati malene spirale oko žlice, to pokazuje da je med čist.
Boja meda
Pravi med sadrži nečistoće, poput peludi, pčelinjeg voska, saća ili dijelova tijela pčele. On je proizvod pčela i nije industrijskih pročišćen, a njegova boja mora biti ujednačena.
Okus meda
Pravi med je uvijek i blago gorkastog okusa koji vrlo brzo nestane dok okus umjetnog meda ostaje dulje sladak zbog dodanog šećera. Pravi med odlikuje i bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika. Ako med ne ostavlja takav osjećaj, vrlo vjerojatno je prerađen.
7 jednostavnih načina kako prepoznati pravi med:
Čitajte sitna slova
Pravi potrošač je informiran i čita sitna slova, pa i kada se pita kako prepoznati pravi med. Deklaracija pravog meda mora sadržavati R broj koji garantira da je med proizvod određenog proizvođača te da je pod nadzorom Odjela za kontrolu kvalitete meda Hrvatske poljoprivredne agencije. Na deklaraciji također mora biti i definiran sastav meda te mora biti jasno istaknuto ako med sadrži još koje sastojke osim meda. Sastav meda mora uključivati postotak određenih sastojaka u količini.
Testirajte med na koži
Kako biste provjerili je li med pravi, stavite malo meda na palac i protrljajte med između kažiprsta i palca. Koža bi pravi med trebala upiti, a on ne bi trebao biti ljepljiv. Ako je med ljepljiv, to je zbog šećera i umjetnih zaslađivača, što znači da je med razrijeđen i nije čisti. Pravi med bi trebao ostati na koži, odnosno ne bi se smio razliti.
Stavite žlicu meda u vodu
Još jedan zanimljiv način kako prepoznati pravi med je stavljanje žlice meda u vodu. Naime, prilikom stavljanja žlice meda u vodu, bez miješanja, čisti med past će na dno čaše, dok će se umjetni med otopiti u vodi i bit će vidljiv u čaši.
Namažite med na kruh
Probajte namazati malo meda na kruh. Pravi med treba stvrdnuti kruh, dok će razrijeđen med namočiti kruh zbog viška vode koju sadrži.
Stavite par kapi meda na papir
Kako bi prepoznali pravi med možete ga malo staviti na papirnati ubrus i pričekati minutu-dvije. Pravi med neće probiti papir dok će umjetni, budući da sadrži vodu, probiti papir.
Zagrijte med
Stavite nekoliko žlica meda u posudu pa potom posudu stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu. Nakon zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici pravi med će se karamelizirati, a umjetni med prilikom zagrijavanja postaje pjenast i sadrži mjehuriće.
Test pravog meda sa šibicom
Još jedan način na koji možete prepoznati pravi med je tako da umočite vrh šibice u med i pokušate šibicu zapaliti. Ako je šibica umočena u pravi med, moći će se zapaliti i med će gorjeti, dok se zbog prisutnosti vode u umjetnom medu šibica umočena u takav med neće zapaliti.
20 zdravstvenih poteškoća kod kojih pomaže med
Od trenutka od kada su ljudi otkrili postojanje meda, otkrili su kako je ta zlatna gusta tekućina lijek. Med je korišten kao lijek u borbi protiv mnogih bolesti još u kolijevkama zapadne kulture kao što su drevni Egipat, Grčka i Rim. No med ima isto toliko dugu tradiciju korištenja u istočnoj medicini – kao i u kineskoj medicini te u narodnoj indijskoj medicini – Ayurvedi koja se primjenjuje već tisućama godina. Drevni liječnici učinke meda na zdravlje promatrali su kroz konkretne slučajeva liječenja bolesti. Danas je antibakterijsko i antigljivično djelovanje pčelinjeg zlata ne samo poznato nego i dokazano.
Uzmemo li med i pomiješamo ga s biljkama, voćem ili drugim namirnicama njegov učinak bit će jači i poboljšat će ljekovita svojstva. Tako smo u mogućnosti boriti se s raznim poteškoćama poput suhog, upaljenog grla, prehlade ili zubobolje koristeći pritom nešto što svi imamo kući na polici. Postoji bezbroj bolesti i stanja u kojima može pomoći med ili medene mješavine.
Uzmemo li med i pomiješamo ga s biljkama, voćem ili drugim namirnicama njegov učinak bit će jači i poboljšat će ljekovita svojstva.
1. Upaljeno grlo i gripa
Probajte ovaj recept za sirup od meda i limuna kako bi umanjili simptome upaljenog grla ili gripe.
Sastojci:
Med
Limun
Menta i ružmarin
Sušeni začini: cijeli klinčići, mljeveni đumbir, mljeveni cimet
Priprema:
Uz gore navedene sastojke potrebna vam je staklenka. Narežite limun na kriške tako da lakše stane u teglu. Polovicu narezanog limuna, začina, trava i meda stavite u staklenku te pažljivo promiješajte. Ponovite postupak s drugom polovicom sastojaka. Po potrebi popunite medom. Staklenku poklopite i ostavite u hladnjaku četiri sata pa ponovno promiješajte sok koji je limun ispustio. U hladnjaku, ovakav sirup može stajati 45 – 60 dana.
Preporučeni omjeri su ¾ staklenke ispunjene limunom, travama i začinima i ½ šalice ili cijela šalica meda.
Začini i trave pomažu kod upale, a med umiruje grlo i pomaže u borbi s bakterijama.
2. Prehlada
Za liječenje prehlade ova kombinacija meda i naribane korice i kriške limuna, provjereno je dobar pripravak.
Sastojci:
Med
naribana korica limuna i kriške (po želji)
Priprema:
Izlijte šalicu meda u lim za pečenje i dodajte jednu jušnu žlicu svježe naribane limunove korice. Za intenzivniji okus dodajte i par kriški limuna. Lim stavite u pećnicu 10 minuta na temperaturu od 50 stupnjeva. Nakon podgrijavanja mješavine do prve konzumacije može proći par sati ili tjedan dana. Zapamtite: što mješavina duže stoji, okusi postaju intenzivniji.
Zapaljeni med nema neugodan miris kao neka druga zapaljena hrana, ali sigurno to želite izbjeći. Ako vam izrada ovog pripravka pođe za rukom sigurno je da će pomoći kod ublažavanja simptoma prehlade.
3. Slab imunitet
Cimet i med provjereno pomaže u jačanju imuniteta. Kada se medu dodaju trave i začini on dobiva posebnu kvalitetu koja povećava ljekovita svojstva mješavine i djeluje učinkovitije. Redovitom konzumacijom povećava se otpornost organizma i jača imunitet.
4. Bolan želudac
Pečenjem ovog pripravka od đumbira i meda riješit ćete probleme koje donosi bolan želudac.
Sastojci:
1 šalica meda
1 jušna žlica sitno sjeckanog đumbira
Prstohvat mljevenog đumbira (po želji)
Priprema:
U manji lonac dodajte jednu šalicu meda i jušnu žlicu punu sitno nasjeckanog đumbira. Po želji dodajte i mljeveni đumbir za još bogatiji okus pa sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu. Neka ovaj miks stoji 10 minuta na 50 stupnjeva. Kada je gotov pustite ga da odstoji par sati ili par tjedana u staklenci s čvrstim poklopcem. Ovakav miks dodajte u šalicu čaja za olakšavanje bolova u želucu.
Med i đumbir poznati su po blagotvornim učincima na upaljeni trbuh. Dodatak đumbira ubrzava krvotok i tako tjera toksine iz tijela.
5. Zubobolja
Zubobolja je možda najneugodnija fizička bol koju možemo osjetiti. Kombinirajte med i klinčić lagano kuhajući smjesu i uživajte blagodati mednog pripravka.
Sastojci:
1 šalica meda
5 – 10 cijelih klinčića
Priprema:
U manji lonac izlijte šalicu meda i dodajte 5 – 10 cijelih klinčića. Kuhajte na 50 stupnjeva 10 minuta i ostavite da stoji nekoliko sati ili čak do dva tjedna. Stajanjem se okusi pojačavaju. Kada je spreman za korištenje, miks možete procijediti.
Ova će kombinacija sigurno olakšati zubobolju. Eugenol u klinčiću ima opuštajuće djelovanje i koristio se u stomatologiji prije pojave analgetika. Posjekotine u usnoj šupljini manje će boljeti zbog klinčića, a med će ubrzati zarastanje i ukloniti loše bakterije.
6. Suhe, ispucale pete
Suhe i ispucale pete su vrlo čest problem koji može varirati u težini od kozmetičkog odnosno estetskog problema pa sve do bolnih problema. Hranjiva krema od meda domaći je pripravak koji može biti od velike pomoći.
Sastojci:
1 šalica meda
1 – 2 jušne žlice mlijeka
sok polovice ili cijele naranče
Priprema:
Zagrijani med izlijte u posudu i umiješajte žlicu ili dvije mlijeka te dodajte sok naranče.
Ovakva krema može stajati u hladnjaku do mjesec dana. Prije samog korištenja ugrijte kremu radi lakšeg razmazivanja. Mlijeko je bogato vitaminom A koji je odgovoran za obnavljanje kože, a naranča pomaže u uklanjanju suhe kože.
7. Suha koža
Ako imate problema s ispucalom kožom svakako isprobajte ovaj recept za piling od meda i smeđeg šećera.
Sastojci:
2 ¼ šalice smeđeg šećera
½ šalice maslinovog ulja
¼ šalice meda
1 jušna žlica vanilije
1 čajna žlica cimeta (po želji)
Priprema:
Dobro promiješajte sastojke i hermetički zatvorite posudu.
Ovaj piling će nahraniti vašu kožu – tekstura smeđeg šećera izvrsna je za odstranjivanje stanica mrtve ili suhe kože. Jeftina, ali jednako dobra varijanta pilinga oduševit će vas rezultatima.
8. Akne
Maska za lice od meda i jogurta jednostavna je za pripremanje.
Sastojci:
1 čajna žlica jogurta
1 čajna žlica meda (bagrem)
1 jušna žlica sitno nasjeckanih lješnjaka
4-5 kapi maslinovog ulja (Ako imate problema s masnom kožom u recept ubacite 4-5 kapi limunovog soka umjesto maslinovog ulja.)
Priprema:
Dobro izmiješanu, homogenu smjesu nanesite na lice laganim kružnim pokretima bez utrljavanja. Ostavite 10 minuta, a zatim isperite toplom vodom.
Jogurt je bogat probioticima pa pomaže u smanjenju upalnih procesa i normalizaciji pH kože. U kombinaciji s medom maska će pojačati protuupalna djelovanja u borbi s aknama.
9. Upala mišića
Ovaj slatki, osvježavajući napitak od meda i kokosove vode dobro je konzumirati nakon tjelesnog napora zbog ublažavanja simptoma upale mišića.
Sastojci:
¼ šalice svježeg soka limuna
¼ šalice svježeg soka limete
1 ½ – 2 šalice kokosove vode
prstohvat morske soli
2 jušne žlice meda
Priprema:
Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok se med ne otopi. Izlijte si napitak u visoku čašu, dodajte par kocki leda i uživajte.
Ovaj napitak će vam pomaći u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu tijekom ili nakon razdoblja fizičkog napora. Idealno za sportaše ali i amatere kojima je 30 minuta jutarnje tjelovježbe sasvim dovoljno.
10. Mršavljenje
Ovaj topli napitak od meda i limuna pomaže pri mršavljenju.
Sastojci:
2 jušne žlice meda
1 limun
3 dcl vruće, ne kipuće vode
Priprema:
U čašu iscijedite sok limuna i dodajte 2 jušne žlice meda. Sve prelijte vrućom, ne kipućom vodom. Ovakav topli napitak preporučuje se piti jednom dnevno, ujutro na prazan želudac. Kombinacija meda i limuna dokazano utječe na gubitak tjelesne težine i čisti tijelo od toksina.
11. Povišeni kolesterol
Ako se borite s povišenim kolesterolom možda je spas ovaj topli napitak od meda i jabučnog octa.
Sastojci:
2 jušne žlice meda
5-10 kapi jabučnog octa
3 dcl vruće, ne kipuće vode
Priprema:
U čašu s 3 dcl vruće vode dodajte 5-10 kapi jabučnog octa i 2 jušne žlice meda i dobro promiješajte.
Pijte ovaj napitak svako jutro na prazan želudac i ako je suditi prema starim indijskim receptima razina kolesterola i masti u tijelu će se unormaliti.
12. Upaljeni sinusi
Topli napitak od meda i svježeg đumbira još je jedan u nizu toplih napitaka u kombinaciji s medom koji pomaže kod zdravstvenih problema. Ovaj pripravak djeluje na upaljene sinuse.
Sastojci:
1 jušna žlica meda (kadulja ili lipa)
1 jušna žlica soka svježeg đumbira
Priprema:
Naribajte đumbir i ocijedite ga za jednu žlicu.
Ovu kombinaciju možete piti dva ili tri puta dnevno.
Ako su vam sinusi upaljeni ili začepljeni ovaj napitak se pokazao kao pravi lijek za to. Jednostavan za pripremu, a djelotvoran kod problematičnih sinusa.
13. Anksioznost, nervoza
Sigurno ste si iscijedili naranču bezbroj puta. Jesti li znali da sok od meda i naranče pomaže kod rješevanja sve raširenijeg problema u svijetu – anksioznosti?
Sastojci:
1 šalica soka naranče
1 jušna žlica meda (amfora ili suncokret)
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
Priprema:
Iscijedite naranču u šalicu i dodajte 1 žlicu meda od amfora ili suncokreta te prstohvat mljevenog muškatnog oraščića. Preporučujemo piti dva puta dnevno.
Umor, iscrpljenost i anksioznost česte su pojave današnjice. Sok od naranče pomaže kod sprječavanja ovakvih problema zbog svog opuštajućeg djelovanja. U kombinaciji s medom amfora ili suncokreta odličan je alat u borbi s anksioznosti. Ulja koja se nalaze u svim citrusima, tako i narančama, dokazano poboljšavaju koncentraciju.
14. Prestanak pušenja
Kako bi lakše prestali pušiti na male komade ananasa dodajte pola žlice meda od kadulje i konzumirajte prije pušenja.
Vitamin C, kojim je ananas bogat, pomaže onima koji su odlučili prestati pušiti. Kombinacija meda i ananasa vaš je pomoćnik u kontroliranju žudnje za cigaretama.
15. Neugodan zadah
Imate važan sastanak, a muči vas neugodan zadah? Složite si ovu jednostavnu vodicu za ispiranje usta od meda i cimeta i vaš je problem riješen.
Sastojci:
2 limuna
½ jušne žlice cimeta
½ – 1 jušna žlica soda bikarbone
1 ½ jušna žlica meda
šalica tople vode
Priprema:
U staklenku koju možete hermetički zatvoriti dodajte sok dva limuna, pola jušne žlice cimeta, pola ili cijelu jušnu žlicu soda bikarbone te jednu i pol žlicu meda. Prelijte smjesu šalicom tople vode koja će otopiti med i sve skupa dobro promiješajte.
Kada osjetite da je vrijeme za svježi dah uzmite pola jušne žlice ove vodice i ispirite grlo i usta minutu. Sok od limuna ima osvježavajući miris, a med svemu poboljšava okus. Soda bikarbona eliminira loše bakterije u ustima i izbjeljuje zube, a cimet djeluje na bakterije koje su uzročnik lošeg zadaha.
16. Manjak koncentracije i smanjena izdržljivost
Naša medna mješavina s matičnom mliječi pomaže upravo kod manjka koncentracije i smanjenih mentalnih funkcija. Također povećava izdržljivost i energiju.
17. Želučani i probavni problemi
Med od kestena pomaže kod smetnji probavnih organa (želudac, jetra, žuč, dvanaesterac). Preporuča se za izliječenje čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnom kanalu kao i protiv žgaravice, nadutosti i kiseline u želudcu kao i bolova u želudcu.
Pravi kestenov med je opor, specifičnog mirisa i okusa, pomalo gorkast i jedan je od cijenjenih vrata meda uopće.
18. Manjak željeza, slabokrvnost
Šumski med – Medljikovac dokazano popravlja krvnu sliku i količinu željeza u krvi. Poseban je po tome što je jedini med koji se ne dobiva od nektara cvjetova već od medne rose u određenim vremenskim uvjetima. Tamne je boje te osebujnog okusa i mirisa. Bogat je mineralima, pa se preporučuje slabokrvnim osobama, djeci, trudnicama, sportašima. Općenito je dobar za podizanje energije i vitalnosti. Ima snažno protuupalno djelovanje pa pomaže kod težih infekcija poput upale pluća.
19. Propolis – prirodni antibiotik
Propolis je jedan od onih mudrih lijekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu. Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika. Propolis sadrži više od 200 komponenata (biljne smole, balzami, vosak, pelud, organske kiseline, polifenoli, minerali, vitamini, terpeni, flavonoidi). Farmakološki najvažniji su flavonoidi. Flavonoidi su biljni pigmenti koji kod biljka imaju zaštitnu ulogu. Flavonoidima se pripisuju mnoga terapijska djelovanja npr. antioksidativno, antibakterijsko, antivirusno, protuupalno, antitumorsko.
20. Bolesti prostate
Pelud – cvjetni prah je najbolji izvor proteina, važnih vitamina i minerala. Pelud je najsavršenija hrana koja se može pronaći u prirodi. Sadrži 5-7 puta više proteina, nego meso. Pelud je i najbolji prirodni lijek za liječenje bolesti prostate i sredstvo za jačanje imuniteta organizma. Najbolje se apsorbira i iskoristi ako se otapa u mliječnim kiselinama (jogurt, mlijeko, acidofil, kefir..) i umješan u medu pa se na te načine i proporučuje njegovo korištenje.