Jedna od najomiljenijih namirnica azijske kuhinje je alga kelp, poznata i pod imenima kombu, konbu, dashima, haidai. Pripada obitelji velikih smeđih algi Laminariaceae i raste u podvodnim šumama plitkih oceana. Postoji preko 30 vrsta kelpa, a najviše se koristi Saccharina japonica koja se ekstenzivno uzgaja u morima Koreje i Japana. Razlog zbog kojeg čak 90 posto kelpa iz Japana dolazi s Hokaida je taj što morski led koji dolazi iz Sibira prema Hokaidu donosi minerale i stvara uvjete za rast iznimno hranjivih algi.
Kelp je alga s iznimno vrijednim nutritivnim profilom i donosi brojne zdravstvene dobrobiti za organizam.
Kelp alge bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima i sadrže ogromne količine joda. Jedna žličica kelpa u prahu sadrži čak 20-24 mg joda, što je 1000% preporučene dnevne doze!
Odličan su izvor kalija, vitamina B, D, C i E, magnezija, cinka, pa čak i germanija koji snažno potiče zacjeljivanje kože. Samo 30 grama kelpa sadrži oko 12 posto dnevne preporučene doze kalcija, esencijalnog minerala za pravilan rast i zdravlje kosti i zubi. Preporučuje se veganima, kao i svima koji ne podnose laktozu i izbjegavaju mliječne proizvode.
Kelp alga neobično je visok izvor glutaminske kiseline koja joj daje poseban okus. Sama glutaminska kiselina važna je za mišiće i zdravlje prostate, a većinom je u dovoljnim količinama dobivamo putem mliječnih proizvoda. No, odlična je alternativa vegetarijancima i veganima.
Kelp je i prirodan izvor željeza. U 30 grama kelpa nalazi se 13 posto preporučene dnevne doze željeza, važnog minerala za stvaranje hemoglobina. Manjak željeza ozbiljan je problem koji može dovesti do anemije, a praćen je simptomima umora, slabe koncentracije, iscrpljenosti, sklonosti infekcijama i promjenama na koži, kosi i noktima.
Ova vrsta alge bogata je vlaknima – 30 grama kelpa sadrži 7 grama vlakana, a uz to ima svega 83 kalorije, pa je ujedno odlična dijetalna namirnica.
Kelp alga pomaže u apsorpciji vode u crijevima i tako daje veći osjećaj sitosti te djeluje laksativno. Prirodni je lijek za zatvor i lošu probavu.
Jedna od najboljih prirodnih namirnica za štitnjaču
Razine joda u kelpu mogu varirati, no uvijek ih ima u natprosječnim količinama. Redovita konzumacija joda povezana je s boljom funkcijom štitnjače, boljim metabolizmom, većim šansama za borbu s rakom i drugim bezbrojnim pogodnostima za zdravlje. To je i mineral koji mnogima u organizmu nedostaje, a da toga nisu ni svjesni.
Kelp djeluje na normalan rad hipofize i štitnjače, aktivira rad žlijezda u organizmu, pomaže funkciju probavnog i endokrinog sustava.
Najznačajnije svojstvo alge kelp je pomoć štitnjači u slanju joda u krvne žile – važna funkcija za organizam, osobito u vrijeme infekcije ili oslabljenog imuniteta.
Zbog velikog spektra djelovanja, prikladan je za široki krug ljudi, a posebno one s problemima endokrinog sustava.
Borac protiv kancerogenih stanica
Antikancerogena svojstva smeđih morskih trava od davnina su poznata u kineskoj medicini i ayurvedi. U osamdesetim godinama prošlog stoljeća, znanstvenici su proveli istraživanja na prirodnim pripravcima od kelpa, koji su se tada koristili za rak dojke. Studije su pokazale pozitivne rezultate, zahvaljujući spoju fukoidinu, koji potiče apoptozu, samouništenje stanica raka, a bez štetnosti za zdrave stanice. Ovaj spoj, pokazalo se, također pomaže u prevenciji i liječenju herpesa te ateroskleroze.
Iako su istraživanja tada otkrila kako kelp alga kao terapija djeluje snažnije i kvalitetnije od nekih farmaceutskih pripravaka, studije, nažalost, kasnije nisu nastavljene. No, sudeći po narodnoj medicini i bogatom sastavu hranjivih nutrijenata, kelp je dobrodošla namirnica u prehrani osoba oboljelih od karcinoma.
Kelp alga pokazuje i antikoagulativno djelovanje te služi za prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka. Prema studiji objavljenoj 2011. godine u Phytotherapy Research, otkriveno je da kelp sadrži impresivne količine polisaharida PLG, a koji djeluje protiv začepljenja krvnih žila.
Tajna zdravlja Japanaca
Znanstvenici su napravili usporedbu stanovnika Japana, poznatog u svijetu po obilnoj konzumaciji algi i stanovnika SAD-a, čije su prehrambene navike znatno drugačije.
Istraživanja su pokazala:
- životni vijek Japanaca je u prosjeku 83 godine
- godine 1999. smrtnost od raka dojke bila je tri puta veća u SAD-u nego Japanu
- japanskim imigrantima u SAD-u stopa smrtnosti od raka je za 10 godina boravka u Americi porasla s 20 na 30 slučajeva na 100 000 stanovnika
- godine 2002. stopa raka prostate u Japanu je bila 12,6 slučajeva na 100 000 stanovnika, dok je u SAD-u bila deset puta veća
- smrt od bolesti srca dva puta je češća u SAD-u nego u Japanu
- godine 2004. smrti dojenčadi bile su dva puta češće u SAD-u nego u Japanu
Pokazalo se kako redovito konzumiranje kelpa:
- poboljšava mentalno zdravlje
- opskrbljuje vitaminima i mineralima
- organizmu daje energiju
- ubrzava sagorijevanje masti
- regulira razine kolesterola
- poboljšava rad probave
- pomaže kod bolesti štitnjače
- ima antikancerogena svojstva
Primjena kelp alge u kulinarstvu
Alga kelp ima prevelike količine joda, no smatra se kako gotovo 99 % tog joda nestaje kuhanjem alge u trajanju od 15-20 minuta. U Japanu ga običavaju kuhati s goitrogenima, namirnicama koje onemogućavaju apsorpciju joda: brokulom, kineskim kupusom i sojom.
Kelp ima gotovo čudesnu sposobnost povećavanja probavljivosti mahunarki i smanjivanja nadutosti i plinova. Sadrži enzime koji razbijaju šećere u grahoricama (inače krivce za plinove), poboljšavaju apsorpciju nutrijenata i smanjuju probavne tegobe.
Kelp alga koristi se sirova, kuhana, ukiseljena, sušena i u prahu. Pogodna je za pripremu temeljaca, grahorica, mahunarki i žitarica. Može se dodavati u slana jela kako bi im se obogatio nutritivni sastav.
Stajanjem površina alge dobiva bijelu prevlaku, koju je prije upotrebe potrebno obrisati. Omekšajte je u vodi, nakon čega ju je potrebno zarezati nožem, kako bi se aroma oslobodila.
Kelp u prahu možete dodati kao posip predjelima, juhama, rižotu i salatama.
Odličan je i kao dodatak zelenim smoothiejima, čajevima i ledenim pićima.
Recepti s kelpom
Soja s kelp algom
Sastojci:
- 3 kelp (kombu) alge
20 g kuhane soje
300 ml vode
2 žličice soja sosa
3 žličice javorovog sirupa
Priprema:
Namočite kelp alge na 30 minuta, a zatim ih narežite. Pomiješajte sve sastojke i pustite da lagano vriju desetak minuta.
Kelp povrće iz pećnice
Sastojci:
- oko 18 centimetara kelp alge
1 šalica vode
1 nasjeckani luk
½ glavice zelja, narezanog na ploške
2-3 mrkve, narezane na štapiće
½ muškatne buče narezane na kocke
1 žlica shoyu umaka
Priprema:
Prethodno namočenu kelp algu narežite i vratite u vodu u kojoj se namakala te je pomiješajte sa shoyu umakom. Povrće stavite u tepsiju i preko njega prelijte mješavinu s kelp algom. Pecite pokriveno 50-60 minuta na 170 stupnjeva. Poslužite vruće.
Kelp alge možete kupiti na web shopovima (www.alternativa-za-vas.com), trgovinama zdrave hrane, a u obliku kapsula možete ih nabaviti u ljekarnama.
Napomena: Ako uzimate kalij ili imate problema sa štitnjačom posavjetujte se sa stručnjakom prije uzimanja kelp alge, kako biste dobili pravilne upute za optimalnu primjenu.