dr. Meri Bura: Liječenje štitnjače prirodnim putem

Liječenje štitnjače prirodnim putem prema Mulier metodi put je do cjelovitog zdravlja koje se postiže:

  • rješavanjem uzroka bolesti
  • vraćanjem balansa kralježnici, hormonima i emocijama koji prvi stradaju kod svake bolesti
  • individualnom terapijom

Na ovaj način, liječnik ima cjeloviti pregled osobe te liječi istovremeno nekoliko razina bolesti.

Što znači kada je netko zdrav?
To znači da sve žlijezde (hipofiza, štitnjača, gušterača, nadbubrežne žlijezde, jajnici, testisi) rade besprijekorno, da je kralježnica bezbolna, fleksibilna, snažna, i da se osoba osjeća mirno i sigurno (nema tuge, bijesa, straha) i da živi svoj život po vlastitoj volji.

Imate li bolesnu štitnjaču, zapitajte se: Je li moja kralježnica bezbolna, fleksibilna, snažna? Imam li bolove u vratu? Osjećam li se sigurno i mirno? Živim li život po svojoj ili po tuđoj volji?

Liječimo li osobu koja pati od problema sa štitnjačom, trebamo obratiti pažnju na njene hormone, emocije i kralježnicu kako bi mogli mogli postići potpuno i prirodno izlječenje.

Hormoni i životna energija

Hormoni su temelj informacijskog sustava tijela. Oni prenose informacije (naredbe) iz centra (mozak) prema periferiji. Ne kaže se slučajno: Sve ide iz glave. Dakle, kakvo je stanje u glavi, takvo je stanje u tijelu. Hormoni su prijenosnici životne energije (volja, vjera, motivacija)  koju pretvaraju u funkciju organa. Imate li dovoljno životne energije (motivacije za životom, vjere u život, volje za životom), tada žlijezde rade besprijekorno. No, ako imate problema s motivacijom, vjerom ili voljom za životom, funkcija žlijezda popušta, što može dovesti do bolesti.

Emocije štitnjače

Štitnjača je jedna od glavnih žlijezda u tijelu. Njeni hormoni djeluju na sve stanice tijela.

Louisa Hay kaže da je štitnjača vezana za  samopoštovanje, stvaralaštvo, izražavanje, krivnju, tugu.

Ako dugoročno prevladava negativna strana ovih emocija, dolazi do poremećaja u području vrata. To se može manifestirati bolovima u vratnoj kralježnici, poremećenom funkcijom štitnjače, grloboljom, gubitkom glasa, škakljanjem u grlu, oteknutim i bolnim limfnim čvorovima.

Vratna kralježnica

Bolovi u vratnoj kralježnici mogu značiti da su zglobovi upaljeni, da nedostaje sinovijalne tekućina, da su se diskovi pomaknuli, da je došlo do dehidracije u cijelom organizmu, da je nakupljeno previše mliječne kiseline…

Bolovi u vratu najčešće su povezani s emotivnim stresom.

Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih, ovisno koliko su duboke navedene emocije i koliko životne energije uzimaju. Ako je područje vrata potpuno zdravo i balansirano, tada osjećamo samopoštovanje, vedrinu, odlučnost i smjelost.

Ovo su mentalni simptomi bolesne štitnjače: nisko samopoštovanje, stalan osjećaj krivnje;  tuga; neizražavanje svoga mišljenja; stavljanje sebe u drugi plan; potiskivanje kreativnosti…

Shvaćanje individualne patofiziologije dovodi nas do uzroka bolesti, a uzrok će nas dovesti do najbolje terapije. Terapija će biti različita za svaku osobu koja ima problem sa štitnjačom, jer kemija tijela, biokemijski procesi, patofiziologija, povijest bolesti, način života, obiteljska anamneza je različita kod svake osobe.

Za istu dijagnozu uvijek postoje različiti uzroci i potpuno različite terapije. To je jedina efikasna medicina – medicina individualnog pristupa.

Za individualno liječenje uvjet je temeljit razgovor s pacijentom prije nego se pristupi dijagnostičkim pretragama. Što je duži razgovor, potrebno je manje pretraga. Razgovor podrazumijeva i promatranje od strane liječnika. Način govora, izabrane riječi, energija, stav, izgled kože, kose, noktiju, očiju, držanje, način hoda pacijenta…već daje puno važnih informacija.

Mulier dijagnostika kod bolesne štitnjače

Dijagnoza se postavlja na temelju sljedećih informacija:

Simptomi: Simptomi se razlikuju kod hipotireoze, hipertireoze, Hashimotovog tireoiditisa i drugih patologija štitnjače, no svima je zajedničko poremećaj u iskorištavanju energije i topline, te njihove posljedice. Na staničnoj razini radi se o poremećaju u radu mitohondrija i stanične membrane.

Pretrage: hormoni nadbubrežne žlijezde, hormoni štitnjače, hormoni hipofize, OGTT, antitijela na štitnjaču.

Dijagnoza uzroka: na tkivnoj i staničnoj razini nalazimo koji je uzrok i na to se fokusiramo.

Nakon što odredimo žarište ili uzrok bolesti, bira se terapija po hijerarhiji, a to znači da najprije treba izliječiti sve poremećaje u radu hormona jer oni djeluju na sva tkiva i stanice. No, to ne znači da očiti poremećaj u radu štitnjače liječimo hormonima štitnjače. Bolesnu štitnjaču često  liječimo tako da izliječimo poremećaj u radu inzulina i poremećaje nadbubrežne žlijezde. Nakon što stabiliziramo gušteraču (koja luči insulin) i nadbubrežne žlijezde (koje luče kortizol-hormon stresa), možemo se fokusirati na štitnjaču.

Ako poremetimo terapijsku hijerhiju (liječimo posljedicu, a ne uzrok), može se dogoditi da se unatoč terapiji, pacijent ne osjeća bolje.

Terapija, ovisno o pojedincu, obuhvaća sljedeće faze i elemente:

1. Pripremna faza detoksikacije

Prije svake terapije potrebno je organizam očistiti i pripremiti za novu hranu, biljne preparate, vitamine, minerale, lijekove. Način detoksikacije prilagođava se starosti, zdravstvenom stanju, konstituciji.

Vrste detoksikacije su: limunska detoksikacija, Fx Mayr detoksikacija, Mulier detoksikacija.

Najbolje je započeti s FxMayr metodom, s redovitim unosom laganih povrtnih juha.

2. Funkcionalna prehrana
Program prehrane (ritam i sadržaj) osnova je terapije. Pacijent ima individualan program prehrane, za određeno razdoblje.Prehranom se liječi sindrom propusnih crijeva, podiže energija, hrani tijelo neophodnim vitaminima, mineralima, proteinima, liječi hormonski disbalans i upala u tijelu.

Funkcionalna prehrana utemeljena je na LCHF principima (smanjen unos šećera i povećan unos zdravih masti) s individualnim popisom protuupalnih namirnica, bazičnih namirnica ako je potrebno i namirnica s niskom glikemijskim indeksom, ako je potrebno.

3. Terapija za imunološki status
Da bi terapija bila uspješna, potrebno je ojačati organizam, i povećati nivo imuniteta. U ovoj fazi dodaju se tvari koje smanjuju stres, a to su pomoćna ljekovita sredstva koja stabiliziraju hormone i probiotici koji stabliziraju crijevnu floru. O oba slučaja djelujemo na informacijski sustav tijela.

Pomoćna ljekovita sredstva koji su adaptogeni (npr. Rhodiola), stabiliziraju hormone, a nakon nekoliko tjedana detoksikacije i funkcionalne prehrane uvode se probiotici za obnavljanje crijevne flore.

4. Antiparazitni program i čišćenje jetre
Ako postoje znakovi kroničnog umora nepoznatog porijekla, bolovi u tijelu, ozbiljne teške bolesti potrebno je provesti i antiparazitni program i čišćenje jetre. To se radi putem protokola ili posebnim higijensko-prehrambenim planom.

Kod bolesti štitnječe jetra je gotovo redovito pogođena, čak i kada su jetreni testovi u granicama normale. Jetru treba maksimalno resteretiti (detoksicirati organizam), pa tek nakon toga čistiti čajevima (korijen maslačka, list maslačka..), eteričnim uljima (smilje, klinčić…) i drugim prirodnim preparatima (pelin, crni orah..).

5. Ortomolekularna terapija
Sve nedostatke vitamina i minerala potrebno je nadoknaditi. Zato se prepisuju minerali i vitamini u visokim dozama, i to oni najboljeg kemijskog sastava i farmaceutskog oblika.

Vitamini ili minerali najčešće potrebni kod bolesti štitnjače su: selen, cink, bakar, vitamin B kompleksa, omega 3, vitamin D, magnezij. No, kod svake osobe postoje individualne razlike.

6. Prirodni preparati i/ili lijekovi– individualno, po dijagnozi

Ovisno o hormonskom statusu, terapija je individualna za svakog pacijenta.

7. Homeopatija i Bachove kapi
Ukoliko je došlo do značajnog pogoršanja zdravlja, a posebno na emotivnoj razini, uključuj se i homeopatska terapiju u visokim potencijama.

Homeopatska terapija je pod nadzorom liječnika homeopata. Terapija je individualna i vezana je za trenutno stanje pacijenta. Bachove kapi dodaju se kod pacijenata koji teško podnose svoja emotivna stanja.

8. Aromaterapija
Aromaterapija se uvodi kod upalnih stanja.

Kod bolesti štitnjače najčešće se koriste eterična ulja: mira, mirta, kadulja, smilje geranij. Liječnik aromaterapeut bira način primjene.

9. Tjelovježba i vježbe disanja
Svaka bolest nastaje zbog nedostatka kisika u stanicama. Pravilnom tjelovježbom može se povećati snaga, a vježbama disanja smanjiti bolovi u tijelu (ako postoje) i smiriti um.

Mulier vježbe za kralježnicu s vježbama disanja dovoljne su za znatno opuštanje za početak.

10. Uklanjanje emotivnog stresa
Pacijentu se pojašnjava u čemu griješi i koje je rješenje. Za akutna stanja straha, tjeskobe, tuge, bijesa (ako se često ponavljaju bez očitog objektivnog razloga), osobu se uči kako da što brže prevlada neugodan osjećaj metodom EFT-a. Metoda razvijanja vlastitog cilja (SMART) i vizije, također može puno pomoći. Za one koji vole kontrolirati svoj život, odlična je tehnika NLP-a. Kod emocija može pomoći konstitucijska homeopatska terapija – gdje homeopatski lijek pomaže osobi da se vrati „sebi“ u „svoju„ energiju.

Ako želite riješiti svoje problem što dugoročnije i kvalitetnije, treba pristupiti i uklanjanju emotivnog stresa. Uz stručnog i prilagodljivog terapeuta, možete napraviti čuda.

Duhovno zdravlje najvažnije je zdravlje i iz njega proizlazi sva naša snaga.
Liječnik koji radi po Mulier metodi poznaje svaku od gore navedenih terapija i bira koje od njih će uključiti u individualni terapijski plan za pacijenta.
Individualni terapijski plan pacijenta sadrži:

  1. Plan prehrane
  2. Plan uzimanja lijekova i prirodnih preparata
  3. Plan za uklanjanje emotivnog stresa

Mulier metoda liječi štitnjaču i emotivni stres, nastao zbog krivog načina života.
Ovdje se ne radi na snižavanju ili povećanju laboratorijskih vrijednosti. Ovdje se radi o Vašoj sreći i kvaliteti Vašeg života, povratku sebi i svojoj snazi.

dr. med. Meri Bura

Holistički centar Mulier

Zagreb, Petrinjska 83

T: 099 2154 170

W: www.mulier.hr

 

Meri Bura, dr.med

Doktorica sam koja se bavi prirodnim načinima liječenja i koja je svoju štitnjaču izliječila na prirodan način, vratila svoje zdravlje i svoj život u svoje ruke. www.mulier.hr

WordPress Ads