dr. Meri Bura: Jod – za zdravlje i inteligenciju

Od joda se postaje pametniji, inteligentniji. Tako kažu. Smatrate li Japance najinteligentnijim narodom, onda je to djelomično i zbog toga što hranom u svoj organizam unose puno joda.


Smjernica za dnevni unos joda u Europi i u SAD je 150-300 mcg dnevno, dok Japancima sugeriraju da to bude preko 5mg, a oni redovito u praksi unose i do 14 mg.
Nadoknađivanjem nedostatka joda mogu se riješiti problemi s reproduktivnim organima: neplodnost, izostanak ovulacije, manjak libida, nemogućnost iznošenja trudnoće do kraja.
Jod je pametnjaković koji sve zna, onaj koji govori drugima što da rade. Ako ga je u tkivu dovoljno, jod navodi estrogen da djeluje na ciljna tkiva (grudi, maternica, jajnici…) što može biti od velike važnosti za žene koje imaju problem sa začećem.


Dr. David Brownstein, autor knjige “Iodine-why you need it, why you can live without it”, kaže da jod značajno utječe na sva cistična tkiva, a to su dojka, prostata, štitnjača.
Dalje navodi kako je dovoljno popiti jednu kap Lugolove otopine (5% joda i 10% kalijevog jodida u vodenoj otopini, 5,54 mg joda) u prvom stadiju raka ili fibrocistične bolesti dojke kako bi se spriječio daljnji razvoj bolesti.
Nije samo to.
Grčevi u mišićima, hladne ruke i stopala, loša memorija, suha koža koja se ne znoji kad osobi postane čak i jako vruće, opadanje kose, ispucali nokti, depresija…mogu se izliječiti jodom.
Zar vas ovi simptomi ne podsjecaju na simptome hipotireoze? Zar u hipotireozi ne dolazi do deterioracije mentalnih sposobnosti, memorije, raspoloženja?
No, studije o suplementaciji jodom su kontradiktorne, a statistika nedosljedna i necjelovita, kakva samo ona može biti! Dobiveni rezultati su nejasni jer istraživači nisu uključili sve važne parametre koji mogu utjecati na rezultat. Hajdemo biti realni, to nije ni moguće!

Ne postoje čudotvorni minerali, lijekovi ili preparati koji sve liječe. Samo pamet u glavi s pametnim životnim stilom liječi sve!

Značajna karakteristika joda jest i ta što iz organizma uklanja teške metale poput florida, žive, aluminija, a posebno je važno to što uklanja brom (element iz iste skupine u periodnom sustavu, pa prema tome s vrlo sličnim karakteristikama!) koji se vezuje na njegove receptore u nedostatku joda. I to može biti još jedan od uzroka smanjene funkcije štitnjače!
Dr. David Derry rekao je da je jod najbolji antibiotik i antivirotik!
S obzirom da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja s upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, onda je ovo značajna informacija. Naime, svakih 17 minuta krv prolazi ponovo kroz štitnjaču i ako ona ima dovoljno joda, bakterije i virusi će biti uništeni.
Jod se ugrađuje u hormone štitnjače i njihov je sastavni dio. Dva su hormona štitnjače – T3 I T4. 90% čini T4, ali 60% T4 se u jetri pretvara u T3. T3 je jedini aktivni oblik, onaj koji djeluje na stanice. No, za pretvorbu T4 u aktivni T3 potreban je selen. Velike količine selena u našem organizmu troše se na neutralizaciju i izbacivanje žive iz organizma. Selen je protuotrov za živu.
Zato trebamo voditi računa o dovoljnoj količini selena u organizmu. 2 brazilska oraščića dnevno dovoljna su za dnevni unos. Dakle, trebamo dovoljnu količinu joda za izgradnju hormona štitnjače i dovoljnu količinu selena kako bi hormoni djelovali!

Dakle, trebamo dovoljnu količinu joda za izgradnju hormona štitnjače i dovoljnu količinu selena kako bi hormoni djelovali!

Zasada je većini najznačajniji izvor joda jodirana kuhinjska sol. Uobičajeno je da se kuhinjska sol jodira. Španjolci (60ppm) jodiraju u puno većim količinama nego Talijani (30ppm), a Talijani u puno većim količinama nego ostale zemlje Europe (10 ppm).
No, imajte na umu da je jod halogeni element i da se kuhanjem gubi. Zato sol dodajte na kraju. Također, ako dugo stoji na otvorenom, jod hlapi.
Inače, joda ima u smeđim algama, školjkama, škampima, puretini, mlijeku, špinatu, blitvi, tikvicama, jagodama, brusnicama…Nefermentirani kupus i svježi špinat mogu blokirati apsorbciju joda.
Ne postoje čudotvorni minerali, lijekovi ili preparati koji liječe baš sve. Samo pamet u glavi s pametnim životnim stilom liječi sve!
No, ako imate neke od navedenih simptoma preporučam da izmjerite jod u 24 satnom urinu i ako vam je dnevni unos joda manji od 20mcg, imat ćete manjak joda. Ako je ujedno koncentracija joda u 24satnom urinu manja od 20mcg u litri, onda je riječ o teškom manjku. Normalno bi trebali imati 100-200 mcg/L. Ako imate 50-99 mcg/L onda je to blagi manjak, a od 20-49 umjereni manjak. 700 mil ljudi u svijetu pati od gušavosti! Manjak joda smanjuje i inteligenciju za 10-15%. Dnevna preporučena doza u Hrvatskoj je 150mcg dnevno.

Odlučite li se za uzimanje većih doza, obratite pažnju na simptome otrovanja jodom: mršavljenje, pospanost, akne, kašalj i jaki proljevi. Naime, jod istiskuje brom i to mogu biti nuspojave detoksikacije. U tom slučaju možete imati i glavobolje te preporučam da pauzirate dva dana, popijte 1/4 žličice soli u velikoj čaši vode i tako par puta dnevno, uz dosta C vitamina (3 g) kako bi izbacili toksine koje je potjerao jod. Dalje, nastavite uzimati manju dozu, ali kad god osjetite glavobolju pauzirajte dva dana i uzimajte sol.

Što bih vam ja savjetovala? Moj odgovor je: Prije suplementacije izmjerite jod u 24 satnom urinu. Jedite hranu bogatu jodom.

Jeste li čuli za motar (morski kopar, petrovac, trava Sv. Petra…)? Raste iz kamena posvuda po našim plažama. Zamislite! Samo ga treba ubrati! (U Francuskoj ga možete kupiti na tržnici). Skuhajte ga s blitvom ili dodajte salati! Predivno miriši. Po jodu.

Naučite kako pomoći svome tijelu i umu na prirodan način.

dr. med. Meri Bura, Holistički centar Mulier, Zagreb, Petrinjska 83 / 099 2154 170

Meri Bura, dr.med

Doktorica sam koja se bavi prirodnim načinima liječenja i koja je svoju štitnjaču izliječila na prirodan način, vratila svoje zdravlje i svoj život u svoje ruke. www.mulier.hr

WordPress Ads