Zdravlje kože i preplanuli ten

Puno vremena je prošlo od 1980-ih, kada se ten izrazito tamne, mahagonij boje smatrao vrhuncem ljepote za žene. Važnost zaštite od sunca itekako postoji u našoj kolektivnoj svijesti, no sunčanje još uvijek budi osjećaj radosti. Nekoliko je faktora koje trebate uzeti u obzir kada želite brzo postići preplanuli ten bez da žrtvujete zdravlje kože.

Sunce povećava razinu serotonina, hormona koji dokazano ublažava anksioznost. Uz to, ono potiče stvaranje vitamina D koji je dobar za kosti, zube i kožu. Međutim, da biste izbjegli sve rizike koje sa sobom nosi izlaganje sunčevim zrakama, postoje određeni koraci kojih bi se trebali pridržavati. U nastavku možete saznati koji su ti koraci i postići preplanuli ten u rekordnom roku.

RAZMISLITE O DODACIMA PREHRANI ZA PREPLANULI TEN

Danas na tržištu postoji mnoštvo dodataka koji vam mogu pomoći u postizanju preplanule puti prirodnim putem. Također, konzumiranje voća i povrća koje je prirodno bogato beta karotenom moglo bi vam pomoći dobiti željenu boju bez da izgorite. Uzimanje dodataka prehrani koji su bogati beta karotenom može zaštititi vašu kožu od oštećenja UV zrakama. Isto tako, beta karoten je izvrstan antioksidans koji pomaže vašem tijelu da se bori protiv slobodnih radikala i smanjuje oksidativni stres, ograničavajući pritom štetu uzrokovanu UV zrakama. Povećajte unos beta karotena komzumacijom paprike, mrkve te lisnatog zelenog povrća poput kelja i špinata u svoju prehranu.

VODITE RAČUNA O TOME KAD JE NAJBOLJE DOBA DANA ZA SUNČANJE

Sunce je najjače između 10 i 17 sati, stoga budite oprezni i nemojte se sunčati predugo u ovom vremenskom razdoblju. Međutim, to ne znači da nakon toga možete odstraniti kremu za sunčanje s kože. Vaša koža treba biti zaštićena kad god se nalazite vani.

VODA JE IZNIMNO VAŽNA

Ispijanje vode je nužno za održavanje zdravlja kože te za dugotrajnost vašeg preplanulog tena. Pogotovo kada se nalazite na izravnom sunčevom svjetlu važan je unos tekućine kako biste spriječili dehidraciju, u suprotnom se možete početi osjećati loše. Uz to, koristite bogatu hidratantnu kremu za njegu kože koju ste izlagali suncu kako biste ju nahranili i spriječili ljuštenje.

IZBJEGAVAJTE SOLARIJ

Nemojte vjerovati mitu koji tvrdi da u nekim solarijima možete postići preplanuli ten na zdrav način. Ta činjenica nažalost nije točna. Solarij emitira velike količine UVA zraka, a gotovo ništa UVB zraka koje su zaslužne za proizvodnju vitamina D. Tako solarij može povećati rizik od raka kože za čak 75 posto. Također, on definitivno dovodi do preranog starenja kože i trebalo bi ga izbjegavati pod svaku cijenu.

UZMITE PAUZU OD SUNČANJA

Pauza od sunčanja će smanjiti intenzitet UV zraka kojima je koža izložena, a tako će se i smanjiti rizik od opeklina od sunca, što znači da će vaša preplanulost biti zdravija i dugotrajnija.

OBAVEZNO KORISTITE KREMU SA ZAŠTITNIM FAKTOROM OD SUNCA

Svako uvjerenje da je korištenje kreme za zaštitu od sunca s niskim faktorom najbolji način za postizanje preplanulog tena je pogrešno. Nikad ne bi trebali izbjegavati zaštitu od sunca u korist tamnije boje kože. Čak i ako niste skloni gorenju na suncu, te zrake vas i dalje dovode u rizik od raka kože i preranih znakova starenja.

Stručnjaci preporučuju korištenje krema širokog spektra zaštite sa SPF 30 kako biste bili zaštićeni od UVA i UVB zraka. Trebali biste ju nanositi svaka dva sata tijekom izlaganja suncu. Ako ste obožavatelji proizvoda za ubrzano tamnjenje poput ulja ili marmelade, možete potražiti one verzije s faktorom, a možete ih i nanositi nakon kreme koja ima SPF. Vaš preplanuli ten tako neće biti samo lijep, nego ćete ga postići na zdrav način.

 

Ayurvedski savjeti za alergije i osjetljivost na sunce

Napravite sami prirodnu kozmetiku za ljeto, sunce i plažu

Sigurni pod suncem u tri koraka

Utjecaj sunčevih zraka na zdravlje

Štitnjača i sunce – zaštita kože je ključna!

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.