Vikend poslastica: babka s Nutellom

Babka je poljski kolač od dizanog tijesta, a naziv je dobio po riječi baka. Ovo slatko pecivo možete jesti za doručak, uz kavu ili šalicu mlijeka, a istovremeno će biti odličan izbor za desert poslije ručka.

Najpoznatija verzija je babka od čokolade, a može se pripremati s makom, orasima i grožđicama. Stoga će se mnogi složiti da izgledom podsjeća na kolače iz naših krajeva – orahnjaču i makovnjaču. Fina babka možda i nije najbrži kolač za pripremu, no jednom kad ju isprobate, nećete požaliti! U nastavku donosimo recept za verziju s Nutellom koja će osvojiti sva vaša osjetila!

 

BABKA S NUTELLOM

SASTOJCI:
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 150 g maslaca
  • 120 ml vode
  • pola žličice šećera
  • Nutella
Za sirup:
  • 80 ml vode
  • 75 g šećera

 

POSTUPAK:

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i kvasac. Zatim dodajte jaja i vodu te miksajte mikserom sve dok se tijesto ne sjedini.

Smanjite mikser na najmanju brzinu te polako, malo po malo, ubacujte maslac sobne temperature. Miješajte mikserom sve dok se tijesto ne počne odljepljivati od posude (dodajte žlicu brašna ako se to ne dogodi).

Tijesto stavite u nauljenu posudu i prekrijte plastičnom folijom. Najbolje bi bilo da tijesto odleži u hladnjaku preko noći. Ako želite praviti babku istog dana, ostavite tijesto barem 3 sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga stavite na još pola sata u hladnjak jer ćete ga lakše razvaljati.

Podijelite tijesto u dva dijela. Podlogu malo pobrašnite pa prvi dio tijesta oblikujte u obliku pravokutnika i tanko ga razvaljajte. Kraća strana pravokutnika neka vam bude duplo veće duljine od kalupa. Tijesto premažite Nutellom, a zatim ga krenite motati kao za štrudlu. Babku prerežite po pola i upletite u pletenicu, te stavite u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Isto to ponovite s drugim dijelom tijesta.

Pletenice prekrijte krpom i ostavite na toplom još sat vremena. Nakon toga ih stavite u pećnicu i pecite oko 35 minuta na 180 stupnjeva.

Dok se babka peče, napravite sirup. Pomiješajte šećer i vodu te kuhajte dok se šećer se otopi, a sirup malo ne zgusne. Kad je babka gotova, premažite ju ohlađenim sirupom.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads