Zašto su Talijanke tako zgodne i fit? 10 tajni njihove prehrane

Je li moguće biti fit i elegantan u zemlji pizze, paste i sladoleda? Dovoljno je samo spomenuti Monicu Bellucci, Sophiu Loren, Ginu Lollobrigidu, Ornellu Muti, Annu Magnani, Claudia Cardinale, Virnu Lisi, Monicu Vitti… pa ćete shvatiti da je itekako moguće! Uostalom, Italija je zemlja ugljikohidrata, ali nikada nije imala problem s velikim brojem pretilih osoba. Kako je to moguće?

Želite smršaviti? Izbjegavajte prženu hranu i kao umak na pasti koristite domaći umak od rajčice i povrće poput npr. gljiva.

Ako malo detaljnije proanaliziramo Talijane, možemo samo konstatirati kako većina stanovništva na Apeninima vodi zdrav i balansiran život. A ako su vam baš potrebne brojke: samo 9% populacije ima problem s pretilošću – u odnosu na 32% Amerikanaca! Što, pak, zvuči kao znanstvena fantastika ako znamo da se standardna prehrana svakog Talijana uglavnom temelji na pasti!

1. talijansko pravilo: Trik je u balansu i manjim porcijama

Za razliku od Amerikanaca koji prakticiraju velike porcije, u Italiji se jede češće, ali manje. Naravno, pričamo o prosjeku. Jer, kod kuće, pogotovo ako je glavna kuharica baka koja je ovladala svim mogućim slasnim receptima, teško da ćete pojesti jednu porciju špageta.

Također, Talijani ne vode posebno računa o kalorijama, već prestaju jesti u trenutku kad su siti i kada imaju prostora još samo za jednu kavu. Treba napomenuti da je u njihovim jelima uvijek savršen balans svega: koliko masti, koliko ugljikohidrata, škroba i proteina. A posebno izbjegavaju konzumiranje crvenog mesa.

2. talijansko pravilo: Koriste samo jedno ulje – maslinovo

Maslinovo ulje s razlogom ima reputaciju zlatne tekućine pa čini sastavni, ako ne i osnovni sastojak svakog talijanskog jela. Talijani ga koriste kao glavno ulje za salatu, umake, prženje i nemoguće je zamisliti talijansku kuhinju bez njega! A općepoznata je činjenica kako je maslinovo ulje bogato dobrim mastima.

Maslinovo ulje njeguje i štiti kožu i kosu

3. talijansko pravilo: Konzumiraju puno svježe i sirove hrane

To se posebno odnosi na jug Italije, egzotičnu Siciliju gdje je svako jelo obogaćeno rajčicama, povrćem, artičokama, začinima i limunom. Pasta se služi samo s mrvicom maslinovog ulja, domaćim umakom od rajčice, origanom i uvijek je servirana u malim porcijama.

4. talijansko pravilo: Stalno hodaju

Passeggiare na talijanskom znači šetati. Da, prošećite što više puta tijekom dana. Skoknite do omiljenog trga ili samo šetajte ulicama svog grada, kraj rijeke, po nekom parku ili centru. Ljeti veliki broj Talijana ima običaj otići za vikend na kratki odmor do nekog jezera ili sela. Zato, u prirodu!

5. talijansko pravilo: Jedu manje porcije za doručak

Doručak se u talijanskoj obitelji ne preskače. Ali, za razliku od velikog broja Europljana, Talijani za doručak prakticiraju pojesti malo manje.

6. talijansko pravilo: Rijetko kad piju gazirana pića

Vrlo rijetko ćete vidjeti da neki Talijan pije bilo kakav gaziran napitak. Eventualno gazirana voda dolazi u obzir. Ledeni čaj ili smoothie također ne spada u redovno piće stanovnika Apeninskog poluotoka. Ali zato cappuccino spada!

7. talijansko pravilo: Junk hrana? Grijeh nad grijehovima!

Ukoliko ste nekada ušli u klasičan talijanski supermarket sigurno ste primijetili da je dio s čipsom i gaziranim pićima vrlo mali. Talijani rijetko kad grickaju ili jedu junk hranu. Generalno, u ovoj zemlji poslije večere skoro nitko više ništa ne jede. Mozzarela pred spavanje dok se gleda serija ili neki film? Naravno da ne! No, ako žele nešto prezalogajiti između glavnih obroka, to je onda kod većine voće – ili dobar kolač!

8. talijansko pravilo: Pizza nije baš za svaki dan

Žao nam je, ali moramo vas razočarati. Talijani ne jedu pizzu po cijeli dan i svaki dan, niti preporučuju da vi to radite. U Italiji je pizza vrsta hrane koju jedete ako izađete subotom ili nedjeljom u grad s društvom. Također, Talijani su najveći ljubitelji pizze bogate raznim vrstama sira i povrćem i koja ima malo tijesta i kalorija, a puna je hranjivih sastojaka i vlakana.

9. talijansko pravilo: Lagano večeraju

Posljednji dnevni obrok kod Talijana rezerviran je za neko lagano jelo (ukoliko ne idete van s prijateljima). Tipična večera uključuje juhu (minestrone) i manju porcije paste servirane uz malu porciju sira i povrća.

10. talijansko pravilo: Ne drže dijete

Talijani ne spadaju u onu skupinu nacija koje su luđački sklone dijetama i manijakalnom vježbanju. Želite smršaviti? Izbjegavajte prženu hranu i kao umak na pasti koristite domaći umak od rajčice i povrće poput npr. gljiva.

Dolce fare niente.

La vita e bella.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads