Enzimske formule koje brišu mrlje i sužavaju pore

Na površini naše kože nalazi se tanak, no vrlo otporan sloj mrtvih stanica, sebuma i mikroorganizama. Njihova je uloga dvostruka – osim imunološke zaštite, predstavlja i fizičku barijeru između kože i vanjskog svijeta. Ipak, ravnoteža proizvodnje sebuma i ljuštenja mrtvih stanica kože iznimno je delikatna, a nošenje makeupa, boravak u grijanim prostorima, izloženost zagađenom okolišu i nezdrave životne navike mogu je značajno narušiti.

Korak koji vraća blistavost i mladolikost svakom licu

Prestane li koža adekvatno odbacivati stare stanice i stvarati mjesta za nove, pore na njenoj površini vrlo će brzo postati začepljene ostacima rožnatog sloja i sebumom – a rezultat vam je dobro poznat: miteseri, gruba i hrapava tekstura kože te sivkast ten kojeg se nije moguće riješiti niti najjačim serumom. Iz tog je razloga u centar pažnje skincare zaljubljenika posljednjih godina došao korak koji se bori upravo protiv viška sebuma, mrtvih stanica i grube površinske teksture – piling.

Eksfolijacija lica ima nekoliko ključnih uloga – osim za zaglađivanje tena i sprječavanje ljuskanja odumrlih stanica, njene su prednosti naočitije u ujednačavanju tena i snažnom djelovanju na brisanje površinskih mrljica.

Transformacija je vidljiva golim okom

Hiperpigmentacije, isušeni dijelovi lica, pa čak i sitne bore mnogo su istaknutiji na koži čija je tekstura neujednačena. Ne možete ne primijetiti razliku na koži nakon dobrog pillinga – osim što ten izgleda svježije, blistavije i mlađe, transformaciju možete i osjetiti pod prstima.

Pročišćene pore bit će manje, a sitne izbočine koje osjećamo na području čela i obraza svakim će danom postajati sve manje i manje. Iako smo svjesni da bi se eksfolijacija trebala naći na skincare „meniju“ svake žene, neće svakoj odgovarati ista, zbog čega se pilinzi danas mogu naći u nekoliko različitih kategorija, čije formulacije funkcioniraju na potpuno različite načine.

S eksfolijacijom je potrebno biti oprezan

Glavna podjela eksfolijacijskih formula već je godinama ista, pa tako najčešće slušamo o mehaničkim i kemijskim pilinzima. Dok se prvi oslanjaju na mehaničku moć trenja abrazivnim česticama koje uklanjaju mrtve stanice i odčepljivanje pora, drugi AHA i BHA kiselinama nastoje rastopiti sadržaj koji je pore začepio.

Ipak, obje kategorije nose određene rizike. Fizička eksfolijacija često je gruba za kožu i može izazvati iritacije, dok se kiseline poput salicilne moraju u proizvodu nalaziti u dovoljno visokoj koncentraciji da bi njihov učinak bio potpun.

Pitate li se što onda odabrati kao idealnu opciju baš za svoje lice? Odgovor bi se mogao kriti u najnovijem skincare trendu – moćnim enzimima.

Enzimi kožu čine glatkom i  mladolikom

Zahvaljujući voćnim kiselinama, ekstraktu kaktusa i fitinskoj kiselini osigurat će stanicama hidratantna i antioksidativna svojstva. Sastavljeni od aminokiselina, enzimi se koriste zbog snažnog učinka na rastapanje suvišnih naslaga kože – djeluju keratolitički, otvarajući pore i olakšavajući njihovo čišćenje.

Najpoznatiji voćni enzimi svakako su oni iz papaje i ananasa, koji ubrzavaju prirodne kemijske reakcije, omogućavajući pritom odvijanje procesa koji bi se sami po sebi događali mnogo sporije.

Enzimske pilinge od ostalih vrsta eksfolijacije izdvaja i činjenica da su vrlo nježni, pa će odgovarati i osobama osjetljive kože, no njihov je najveći benefit snažno djelovanje na hiperpigmentacije.

Naposljetku, želite li od svojih moćnih beauty saveznika izvući ono najbolje, slijedite nekoliko ključnih savjeta dermatologa. Kao najvažniji se ističe intenzitet – neovisno koji piling odabrali, ne koristite ga prečesto niti pretjerano agresivno, a kod upaljene kože preporučuje se pojačan oprez. Također, kod odabira formule uvijek vodite računa o tipu i potrebama kože, a svaki eksfolijacijski tretman završite bogatom hidratantnom njegom.

Piling za usne od šećera i kokosovog ulja

Napravite sami prirodni piling za stopala 

Domaći piling protiv celulita od kave i kokosovog ulja

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.