Zlato s juga Istre

Okružen kažunima i suhozidima, obojan slikama i starim pričama, ukrašen stoljetnim maslinama ističe se gradić koji svoju prepoznatljivost može zahvaliti vrijednim rukama svojih stanovnika. Upravo je maslina ovaj gradić okrunila zlatom i pogurala Vodnjan na sam vrh svjetskog maslinartva.

U Vodnjanu se, već četrnaestu godinu zaredom održava manifestacija „Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello“. Kroz ovu manifestaciju, Vodnjanština donosi jednu drugačiju priču koja je prepoznatljiva ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta, te je njome, ovaj gradić opravdao titulu oaze maslinarstva.

Jedna posebna obiteljska priča

Na spomen Vodnjana i maslinovog ulja posebno se ističe jedno ime – ime obitelji Chiavalon. Iza njih je dvadeset i jedna godina upornog rada, odricanja i ulaganja, a danas se mogu pohvaliti da zasluženo nose titulu jednog od 15 najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja (EVOO) u svijetu.

Sandi je pokretač brenda Chiavalon. On se već kao osnovnoškolac prepoznao u ovom poslu. Znao je da će se maslinarstvom baviti cijeli život. Stjecao je znanja kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, i kako sam kaže: „Dok su moji prijatelji odlazili u gimnaziju ili ekonomsku školu, ja sam ostao kod poljoprivredne. Govorili su mi da sam lud. Ali meni je to bilo najljepše, ići s nonićem oko tih maslina i voziti se na traktoru. To mi je od djetinjstva bila špica”.

Sandi Chiavalon

I tako se Sandi upustio u avanturu maslinarstva i preuzeo brigu o malom obiteljskom masliniku. Kaže da je inspiraciju pronašao u lijepoj Toskani, da je upravo obilazak tamošnjih OPG-ova bio presudan u odluci da maslinarstvo postane njegov životni poziv. Oni nisu prodavali sirovinu, nego su prodavali vlastiti gotov proizvod, pod svojim imenom. Nitko nije pričao o količini, o kilama i litrama, nego su pričali samo o kvaliteti. Ta je priča o kvaliteti i maslinarstvu kao načinu života dala Sandiju vjetar u leđa.

Danas OPG Chiavalon ima sedam i pol tisuća stabala maslina. U zakupu imaju 25 hektara zemljišta na području Vodnjana gdje uzgajaju masline, a posljednje tri godine u zakup su uzeli 180 hektara zemlje u dolini rijeke Raše za ekološku proizvodnju povrća. Maslinovo ulje Chiavalon jedno je od najcjenjenijih na tržištu uopće. U posljednjih je 20 godina osvojilo desetke nagrada i služi se u restoranima s Michelinovim zvjezdicama i u hotelima Ritz Carlton. Izvozi se po cijelome svijetu, od Amerike preko Rusije do Kine i Japana.

Ne zanima nas prosječnot, već stremimo samo i isključivo visokoj kvaliteti.

Dizajn kao prepoznatljivost brenda

Prošlog je tjedna stiglo priznanje iz Kine (Hiiibrand competition) za najbolji dizajn, za koji je od prvog dana zaslužna ekipa iz agencije Bruketa&Žinić. U svojoj proizvodnji primjenjuju visoke standarde. Dizajn je dio proizvodnog procesa i ključan za komuniciranje brenda prema potrošačima. Samim time, vrlo su pažljivo pristupili i toj fazi proizvodnje te od samih početaka odabrali ekipu koja je osmislila vizualni indentitet EVOO Chiavalon, koja i danas stoji iza svih njihovih proizvoda.

Ambalaža inspirirana istarskom arhitekturom i poznatim vodnjanskim fasadama s grafitima

Posebnost Chiavalon maslinovog ulja

Specifičnost možda najviše leži u tome što su se od samoga početka orijentirali na blendove. Ne proizvode monosortna ulja već teže svake godine napraviti savršene kupaže od većinom autohtonih sorti koje uzgajaju. Strast, ljubav i požrtvovnost te predanost tradiciji i upornom radu osjećaju se u svakoj kapi njihovog zlatom okrunjegog maslinovog ulja. Kompleksni okusi koje osjećate dok kušate njihova ulja u vama stvaraju slike istarskog klarolika iz kojeg su potekli, bogate i plodne vodnjanske crvenice, potvrđujući pritom da se svaki njihov trud zaista isplatio.

Osim toga, strahovito puno ulažu u inovacijske procese u cijelom proizvodnom lancu. Ne zanima ih prosječnot, već streme samo i isključivo visokoj kvaliteti. Kad govorimo o posebnostima važno je napomenuti da je Chiavalon certificirano ekološko gospodarstvo i svi su njihovi proizvodi nastali isključivo u suradnji prirodom.

Arome i okusi

Podneblje, klima i terroir ključni su u prepoznavanju nekog proizvoda na tržištu. Stari Rimljani su područije oko Vodnjana nazivali zlatnim trokutom, te je ovo iznimno cijenjeno ulje tada bilo namjenjeno isključivo za rimske imperatore. Chiavaloni su stoga pravi sretnici pa i ne čudi da je njihova paleta ekstradjevičanskih maslinovih ulja toliko posebna. Proizvodnja u najsjevernijem uzgojnom području na svijetu, blizina mora, izloženost vjetrovima, mediteranska klima doprinijeli su bogatom aromatskom spektru maslinovih ulja.

Mlado 2018. već je na tržištu više od mjesec dana. Radi se o limitiranoj kupaži od samo 2.500 boca koja se dobiva iz prva tri dana rane berbe. S njom obitelj Chiavalon svake godine slavi početak berbe i kult mladoga ulja koji se u ovom kraju oduvijek iznimno štovao. Ovogodišnjom su berbom posebno zadovoljni i smatraju je berbom za anale. Mlado se najbolje konzumira s kuhanim i friganim jajima, bruschettama i pečenim krumpirom s kožom kako ga su ga po starinski radile njihove none.

ExAlbis je „all around“ kupaža. Intenzivna i vrlo profinjena mirisa, obogaćena je elegantnim obilježjima divlje cikorije, zelene jabuke, artičoke, sviježe pokošene zelene trave i rajčice. Upravo zato pogodna je za svako jelo: od sira kao predjela, pa sve do slatih deserata, kao na primjer sufle od tamne čokolade s bijelim tartufom i maslinovim uljem.

Organic je malo jača verzija ExAlbisa. Odlikuju ga bogati balzamični tonaliteti mente, ružmarina, žalfije (kadulje) te izraženo obilježje badema. Izbalansirane pikantnosti i gorčine, Organic je idealan za paštu s mesom od divljači ili pak nekakav tuna steak.

Romano i Atilio posvećeni su nonićima. Nono Romano je bio ljubitelj ribe, pa je tako to ulje pogodno za sljubljivanje sa svim ribljim jelima jer su i pikantnost i gorčina vrlo blago izraženi i ne prikrivaju nježne okuse ribe. S druge strane, nono Atilio je bio zaljubljenik u meso, te se ovo ulje odlično spaja sa svim mesnim jelima i nezaobilazan je začin kod fiorentine na žaru.

Maslinarstvo je obiteljski posao

Dok je Sandi već u osnovnoj školi znao da je maslinartvo ono od čega želi živjeti i čemu se želi posvetiti, njegov se stariji brat, Tedi, u ovaj posao vratio tek prije nekoliko godina. Tedi je zadužen za marketing i prodaju i kaže da je obitelj u ovom poslu ključan faktor i nezamislivo mu je da funkcioniraju kao klasična tvrtka. Sandijeva spontanost i Tedijev osmijeh te posvećenost cijele obitelji, dali su jednu novu energiju iz koje se reflektira emocija i strast pretočena u ekstradjevičanski proizvod prepoznat u cijelome svijetu kao vrhunski.

U životu nema instant uspjeha. Za sve se valja dobro potruditi i raditi!

“Sve što radimo prvenstveno je proizvod ljubavi i strasti prema poslu, odnosno stilu života kojega smo odabrali. To uključuje sve članove obitelji – od najmlađih do najstarijih. Djeci pokušavamo vlastitim primjerom pokazati da nema instant uspjeha u životu i da se za sve valja dobro potruditi i raditi. Uključujemo ih u sve faze posla sukladno njihovim interesima, ali ne očekujemo od njih da nastave ovo što mi radimo. Ako nastave, to mora biti isključivo njihov odabir baš onakav kakav je bio i naš. Sandi je to odabrao još kao osnovnoškolac. Ja sam promjenio karijeru i uključio se u posao za koji nikad nisam mislio da ću raditi, ali sam danas jako sretan. Želim da i naša djeca budu sretna s onim što rade. Za razliku od Sandija i mene, oni već imaju izgrađene dobre temelje. Na njima je odabir hoće li nastaviti tim putem.” zaključuje Tedi.

Sandi i Tedi Chiavalon

Ljekovitost ekstradjevičanskog maslinovog ulja

Poznata su mnoga ljekovita svojstva maslinovog ulja. Sadržaj polifenola, jakih antioksidanata, u kvalitetnim maslinovim uljima je toliki da ga u nekim istraživanjima uspoređuju sa kolostrumom, majčinim mlijekom iz najranije faze dojenja. Osim polifenola, obiluje tokoferolima pa ga se s pravom naziva prirodnim izvorom vitamina E.

U svojim degustacijama Tedi i Sandi redovito ističu njegova ljekovita svojstva, a gostima uvijek naglašavaju da je najlakši način za prepoznavanje kvalitetnog, prirodnog i nepatvorenog maslinovog ulja taj da ga sami kušaju i pomirišu.

Kratki tečaj degustacije maslinovog ulja:

“Kada ulijete malo maslinovog ulja u čašicu i onda je u rukama zagrijete, maslinovo ulje bi trebalo mirisati na svježe pokošenu zelenu travu i trebalo bi imati razne voćne note. Nikako ne bi smijelo biti užeglo. Kada ga kušate ulje bi trebalo biti gorko i pikantno. Gorčina, pikantnost, zeleno i voćno osnovne su karakteristike kvalitetnih maslinovih ulja i na taj način ih najlaške prepoznajemo.” objašnjava Tedi.

Tedijeva gastro preporuka:

“Ono što meni trenutno paše s ovim mladim uljima je kombinacija sa svim vrstama povrća. Bilo kuhano na pari ili na grilu, povrće s malo soli i maslinovim uljem je nešto čemu trenutno ne mogu odoljeti. Isto tako, probajte ga kao preljev na sladoledu od vanilije ili na omiljenoj čokoladnoj torti i bilo kojem drugom desertu na bazi tamne čokolade.”

A gdje ćete moći kušati ova fina ulja o kojima vam pišemo?  Upravo ovdje…

Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello

Dani mladog maslinovog ulja pokrenuti su s namjerom da se omogući jedno mjesto gdje bi se moglo maksimalno informirati javnost o vrstama, vrijednostima, kvaliteti te važnosti maslinovih ulja u svakodnevnoj prehrani, i to ponajviše svim karakteristikama mladih maslinovih ulja. Iz početne namjere razvio se čitav niz kvalitetnih, edukativnih i poslovnih priča u kojima današnja manifestacija predstavlja idealan spoj lokacije za predstavljanje vrhunskih proizvoda, za susrete poslovne i privatne naravi, ali i mjesta za okupljanje i zabavu čitavih obitelji.

„Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello“ posebno pridonose afirmaciji vodnjanskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja koje je danas itekako prepoznatljiv autohtoni vodnjanski brend. U svjetskim razmjerima ono slovi kao jedno od najboljih maslinovih ulja. Tijekom tri dana manifestacije organizirani su obilasci matičnog i kolekcijskog nasada maslina, a stručnjaci su na usluzi posjetiteljima iz vođenih degustacija u bogatom Oil baru. Vodnjan nudi odgovore na brojna pitanja iz područja uzgoja maslinarstva, proizvodnje te raznovrsnosti i kvalitete ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Mirisi i okusi Istre i Kvarnera

Cjelodnevni gastro-show okuplja najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera. Više od 8.000 jela priprema se od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja. Manifestacija nudi tri dana prepuna mirisa i okusa vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja te jela koja ujedinjuju tradicionalnu i suvremenu gastronomiju. Idealna atmosfera koju pruža ova jedinstvena lokacija u Vodnjanu omogućuje nezaboravne trenutke i vesele doživljaje kroz zabavne programe.

Vidimo se u Vodnjanu!

 

Maslinovo ulje njeguje i štiti kožu i kosu 

Olei Histriae – Kuća istarskog maslinovog ulja

Andrea Pavlović

glavna urednica