Zdrave Ferrero kuglice

Polako počinju pripreme za najljepši blagdanski dio godine, a kuhinjom će se početi širiti mirisi cimeta, klinčića i vanilije. Domaćice počinju pripremati slastice za svoju obitelj i drage goste s kojima će i ovih blagdana podijeliti radost, veselje i toplinu zajedničkog druženja.

Kako se ne biste osjećali loše zbog prevelike konzumacije slastica, donosimo vam recept za poznate Ferrero kuglice u zdravoj verziji. Bilo bi najbolje da odmah napravite dvostruku količinu jer su kuglice neodoljive i zasigurno će odmah nestati!

Zdrave Ferrero kuglice – RECEPT

Sastojci:

  • ½ šalice blago prepečenih lješnjaka
  • 3 jušne žlice organskog kakaa u prahu
  • ½ šalice zobenih pahuljica
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
  • 3 jušne žlice meda
  • prstohvat himalajske soli
  • 1 jušna žlica kokosovog ulja
  • 30 cijelih lješnjaka za sredinu kuglica
  • krupno mljeveni lješnjaci za posipanje

Sastojci za čokoladni preljev:

  • 25 g kakao maslaca
  • 2 jušne žlice organskog kakaa u prahu
  • 1 jušna žlica meda (možete koristiti i javorov ili agavin sirup)

šalica = 2,5 dl

Priprema:

Ako koristite sirove, neoljuštene lješnjake tada ih oko 10 minuta prepecite u pećnici na 180 ºC (nikako ne duže jer će zagorjeti i poprimiti gorkasti okus). Izvadite lješnjake iz pećnice, zamotajte ih u krpu i trljajući krpom skinite im vanjske ljuskice.

U multipraktik stavite prepečene lješnjake te ih miksajte do krupno zrnaste strukture. U multipraktiku ostavite ½ šalice mljevenih lješnjaka, dodajte kakao, zobene pahuljice, sol i vaniliju pa izmiksajte.

Dodajte med i rastopljeno kokosovo ulje te miksajte do ljepljive kompaktne strukture. Probajte prstima, ako je smjesa podatna za oblikovanje kuglica tada ne trebate više miksati. Stavite smjesu u hladnjak pola sata.

U manju zdjelicu stavite nekoliko žlica krupno mljevenih lješnjaka. Nakon pola sata izvadite smjesu iz hladnjaka , vadite dio po dio smjese žličicom, u svaki dio stavite lješnjak te blago mokrim rukama oblikujte kuglice. Povremeno operite ruke jer je smjesa ljepljiva pa će vam se lijepiti za ruke.

Kuglice uvaljajte u krupno mljeveni lješnjak i stavite ih na masni papir. Stavite ih u zamrzivač oko 1 sat.

Napravite čokoladnu glazuru; na pari rastopite kakao maslac, dodajte med i kakao u prahu i dobro izmiješajte.

Izvadite kuglice iz škrinje. Svaku kuglicu umočite u čokoladnu glazuru i stavite na rešetku da se eventualni višak čokolade ocijedi. Budući da su kuglice smrznute i čokoladni sloj će se odmah ohladiti. Možete pola količine kuglica ostaviti bez čokoladnog preljeva.

Pohranite kuglice u hladnjak. Prije serviranja svaku kuglicu stavite u ukrasnu košaricu.

Uživajte u zdravim blagdanskim kuglicama!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads