Zašto je GLUTEN FREE prehrana postala trend?

 

Kao i svakog tjedna krenula sam pripremati jelo prema receptu koji je izgledao obećavajuće. Već neko vrijeme namjeravam napraviti tjesteninu od slanutkovog brašna (bez glutena), po uzoru na recept poznatog bloga My New Roots. Iz znateželje!

S obzirom da nemam mašinu za izradu tjestenine, odlučila sam napraviti raviole. Mislila sam da će mi biti lakše, ali sam se prevarila. Recept mi nije uspio, gotovo pa je bilo nejestivo. Znam, na slikama izgleda dobro (zato sam ih i iskoristila) ali vjerujte mi na riječ, bilo je daleko od toga.

Cijela priča me ponukala da napišem članak o tome zbog čega zapravo kupujemo bezglutenske proizvode?

Ako izuzmemo ljude koji zaista zbog određenih medicinskih razloga ne smiju jesti gluten, što je ostale nagnalo na to? Zašto je “gluten-free prehrana” trend?

BEZGLUTENSKA PREHRANA

Evo kako je sve počelo! Većina ljudi će za doručak pojesti sendvič ili nešto iz pekarnice ili – ništa. Za vrijeme ručka, velika većina će obvezno pojesti nekakav komad mesa upitnog podrijetla, po mogućnosti neki škrobni prilog (krumpir, tjestenina, riža, kruh obavezno) i naravno nešto slatko. Za večeru, najvjerojatnije nešto narezano, ali kruh je opet obavezan.

U pričama o glutenu ima istine. Zapravo, to jedna komplicirana priča o kojoj bih mogla vječno pisati. Osim što ga jedemo u abnormalnim količinima i prisutan je u svakom obroku, kvaliteta pšeničnog brašna je dokazano umanjena u odnosu na prije 50-ak godina. Nimalo ne začuđuje da su namirnice koje danas konzumiramo, sve redom, počele utjecati na naše zdravlje.

Stvorila se hajka oko glutena te je prehrambena industrija počela reagirati prodavajući gluten-free proizvode. Ne samo da se pojavio cijeli jedan spektar novih proizvoda već su i na one postojeće počeli pisati gluten-free sve u svrhu što bolje prodaje. Tako sam jednom u dućanu ugledala gotov miks za macarons, a na njemu velikim crvenim slovima natpis gluten-free. I pomislim – zar će stvarno netko zaključiti da su macaronsi zdravi jer u njima nema pšeničnog brašna, dok s druge strane sadrže enormnu količinu šećera?

Istina je takva, da je napisati na smjesu za macaronse da su gluten-free jednako tome da isto napišete na pakiranju za salatu. Također je istina da će većina ljudi pasti na foru prehrambene industrije.

KOJA JE POANTA GLUTEN-FREE PREHRANE?

Ono što je od početka bila poanta gluten-free prehrane jest da počnemo jesti više povrća, više voća, više biljnih proteina i da počnemo kuhati. Poanta je da se prestanemo hraniti isključivo tjesteninama, pizzama, sendvičima i sličnim glutenskim proizvodima. Poanta je da biramo svježe, provjerene namirnice, koliko god je to moguće i da nam hrana ponovo postane prioritet i blagoslov.

Ako kupujete bezglutenske proizvode, tražeći adekvantne zamjene pizzi, tjestenini i sličnim obožavanim jelima, nećete ih naći! Ne samo da okusom nikada neće dosegnuti original, već su gotovo bez iznimke prepune različitih škrobova koji su zamijenili ulogu glutena.

Ne samo da se ne hranite zdravo, već se možda hranite i gore nego kada biste pojeli domaću tjesteninu.

Lijepo je što su zbog gluten-free hajke neke namirnice i jela pronašli put do naših kuhinja, kao što je recimo bademovo ili kokosovo brašno, sirove torte i razne druge slastice, samo nemojte vjerovati da je zamrznuta pizza na kojoj stoji natpis gluten-free zdrava!

A ima li smisla zdravoj osobi praviti pizzu s podlogom od brokule? Ima, ako je jede svaki dan, ako je jede jednom mjesečno, svakako nema!

KLJUČ JE U UMJERENOSTI

Uvijek, uvijek i uvijek, što god pokušavali, kakvog god se režima prehrane držali, morat ćete se vratiti na priču o umjerenosti. Koliko god vam ona bila mrska. A znam da je većini mrska jer zahtjeva kontrolu, svakodnevnu organizaciju i odricanje.

Uživajte u pizzi s društvom, jedite najbolju moguću koja vam je dostupna. Ali, jedite je rijetko. Kuhajte, naučite sve što možete o povrću. Neka vam ono uvijek bude prvi izbor prilikom odabira priloga. Naučite sami peći kruh. Birajte svježe provjerene namirnice. Šećer izbjegavajte. Jedite umjereno. Naučite reći ne i uživajte. To je svakako jedna od najbitnijih karika zdravije prehrane!

P.S. Nemojte pokušati raditi tjesteninu bez mašine (kao ja) jer to zaista nema smisla. 🙂

 

15 ideja za zdraviji doručak

Autor: Edita Šimić

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂

Ukusan i zdrav doručak u samo jednoj minuti i jednoj staklenci

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads