Još je jednom došlo to doba godine kada postajemo opsjednuti detoksikacijom. Nakon blagdana gdje smo (često neumjereno) uživali u jelu i piću, razmišljamo kako “presjeći” loše prehrambene navike, birati više zelenih, hranjivih namirnica, na jelovnik vratiti voće i povrće.
VRIJEME JE ZA SOUPING
I dok su apsolutni trend posljednjih par godina bili sokovi i smoothieji od različitih sastojaka, jedna je novost na pomolu koja može resetirati prehranu nakon nove godine. Svojim istraživanjima potvrdio ju je Pinterest, koji je primijetio porast od čak 300% u pretraživanju riječi souping.
O čemu se tu zapravo radi?
Najjednostavnije rečeno, souping je detox u kojem glavnu ulogu imaju juhe. Savršeno za niske temperature koje trenutno vladaju, uz vruće hranjive juhe grijemo tijelo i dušu. Comfort food u pravom smislu riječi još će nam bolje “sjesti” ako znamo da uz pomoć njega opet možemo izbalansirati tijelo, izbaciti toksine i vratiti se u ravnotežu.
Souping uglavnom daje bolje rezultate od smoothieja i sokova prvenstveno zato što se ne koristi voće, što znači da neće naglo podići i spustiti šećer u krvi ostavljajući nas da tražimo još. Također, budući da se uglavnom jedu vruće i u tanjuru sa žlicom, imamo osjećaj da su juhe pravi obrok pa ćemo u manjoj mjeri imati lažan osjećaj gladi.
Souping je detox u kojem glavnu ulogu imaju juhe.
DETOX ZA NOVU GODINU
A kad kažemo juhe, mislimo na bogate kreacije, ponekad pasirane, ali ne nužno, koje u jednom tanjuru donose sve što nam treba. Začinima se potiče rad metabolizma, što maštovitije korištenje povrća se podrazumijeva, žitarice su nezaobilazne, kao najrazličitije grahorice i zdrave masti poput maslinovog ulja.
Souping je postao cijeli pokret, a u njegovim korijenima su trendovi kao što je povratak temeljcu, sve veći porast organskih marketa i korisnika koji se odlučuju opskrbljivati na tržnicama, a ne u supermarketima.
Isprobajte ga i vi – zavirite u svoj hladnjak i od najfinijih sastojaka počnite kuhati juhe s kojima ćete ubrzo zaboraviti na svu silu kolača koje ste pojeli za Božić. Donosimo vam jedan prijedlog naše Kuživancije inspiriran Japanom.
MISO – FANTASTIČNA JAPANSKA JUHA
Kada bismo samo znali koliko zdravlja krije ovaj japanski klasik jeli bismo ga svaki dan, baš kao i oni. Miso juhu japanci integriraju u gotovo svako jelo, uključujući i doručak. Uglavnom je piju, a povrće pojedu sa štapićima. Može se jesti prije glavnog jela ili uz jelo, kao napitak.
Kako Japanci od svega naprave pravu malu umjetnost tako je i proces nastajanja ovog naizgled jednostavnog jela dugotrajan, kompleksan, pristupa mu se sa velikom pažnjom. Pri tom najviše mislim na proces fermentacije miso paste. Inače, juha se lako i brzo sprema. Na našu sreću!
Što je zapravo miso juha?
U kratkim crtama, juha se sastoji od temeljca zvanog dashi, miso paste i povrća.
DASHI
Vidjela sam da se često dashi zamjenjuje našim temeljcem od povrća ili kostiju što nikako nije isto. Dashi možete pripremiti sami ili ga kupiti u obliku praha koji sam i ja koristila. Inače se dobiva kuhanjem morskih algi i bonito pahuljica (katsuobushi) koje se dobivaju posebnom tehnikom obrađivanja mesa tune kako bi dobili tanke, gotovo prozirne “pahuljice” koje se suše na suncu, kuhaju ili dime. Čak je i u samom Japanu kuhanje temljeca kod kuće sve rjeđe te se koristi već gotovi prah.
MISO PASTA
Miso pasta je dostupna u dvije varijante, takozvana žuta ili crvena. Dobiva se fermentacijom soje koja traje od 3 mjeseca do 3 godine. Ovisno o dužini fermentacije, pasta može biti svjetlija ili tamnija. Isto tako duljina fermentacije utječe i na sam okus. Što se pasta duže fermentira to je punijeg okusa i tamnija.
POVRĆE
Koristi se povrće koje je dostupno u sezoni te ono koje osobno preferirate.
Miso juha utječe na poboljšanje probave, jača imunološki sustav, jak je antioksidans te izvrstan izvor vlakana i proteina.
Ako žudite za toplom juhom koja će vas instant “dići iz mrtvih”, ovaj recept će vam to zasigurno omogućiti! Važno je samo da nabavite kvalitetnu miso pastu.
500 ml vode
5 g dashija (1 vrećica)
3-4 velika lista špinata ili sličnog zelenog povrća
1/2 stabljike celera
2 velike shiitake gljive (narezati)
2 mlada luka (svijetli dio narezati)
100 g svilenkastog tofua (narezati na veće kockice)
2 žličice crvene miso paste
Priprema:
U kipuću vodu dodajte dashi, smanjite na srednje jaku vatru te dodajte svo povrće osim luka. Kuhajte do 10 minuta dok gljive ne budu mekane.
Zatim u malu posudicu stavite miso pastu te je razrijedite s nekoliko žlica dashi temeljca. Tako razrijeđenu pastu dodajte u temeljac i povrće. Miso pastu nikada nemojte kuhati na vatri kako biste zadržali sve blagodati fermentacije.
Juhu podijelite u 2 manje zdjelice te svakoj dodajte nekoliko komada tofua i nasjeckani luk. Poslužite vruće.
Za više gastro doživljaja pratite Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!