Voćni “crisp” – doručak koji ćete obožavati

Malo sam muku mučila kako da prevedem riječ crisp, na kraju sam je ostavila u njenom izvornom obliku. Doslovan prijevod bio bi “hrskav”. U ovom slučaju označavao bi voće i hrskavo tijesto, ali mislim da nam je svima lakše ako se poslužimo engleskim nazivom. Većina nas ima više-manje neku asocijaciju kada čuje fruit crisp.

Ovaj je crisp odličan kao desert i osobno mi je draži kada se malo ohladi i posluži odmah, ali možete ga jesti i za doručak.

 

Za divno čudo našla sam dobre šljive. I to jako dobre. Odmah pored kuće imam mali talijanski dućan u kojem možete kupiti dobro vino, sireve i još nekolicinu proizvoda, ali ponekad imaju i pokoju voćku. Baš sam se obradovala jer sam imala na umu napraviti nešto sa šljivama. Super je za kraj ljeta i uvod u jesen. Moje najdraže godišnje doba! Ne toliko zbog hrane, koliko zbog promjene prirode, boja, hladnijeg vremena, mirisa. Da, totalno sam zimski tip i ljetne vrućine me ubiju.

Vratimo se receptu 🙂 Napravila sam poprilično veliku porciju stoga, ako vas nema najmanje 4 kod kuće, prepolovite sastojke.

Moj muž inače nije veliki ljubitelj slatkog i najviše voli jesti meso, ali u ovome se udavio. Po cijele dane sam slušala: “Edita, ima li još?” Mislim da je tri dana zaredom jeo isti doručak!

Btw, recept je odličan kao desert i osobno mi je draži kada se malo ohladi i posluži odmah, ali možete ga jesti i za doručak. “Tijesto” će se malo stvrdnuti te će imati teksturu granole.

Idemo na recept da sve bude jasnije!

 

VOĆNI CRISP S JOGURTOM (6 – 8 porcija)

Sastojci

Crisp

180 g zobenih pahuljica
120 g brašna (60 g bademovog brašna ili mljevenih badema, 30 g mljevenih bučinih sjemenki, 30 g mljevenih lanenih sjemenki)
8 žlica ghee (ili običnog) maslaca
1 žlica meda
prstohvat bourbon vanilije
prstohvat soli

Voće

700 g očišćenog i narezanog voća
1 žlica meda
1 žličica cejlonskog cimeta
1/2 žličice kardamoma

Prijedlog za voće

500 g šljiva
100 g nektarina
100 g zamrznutih borovnica

Ostalo

Kokosov jogurt s vaniljom (ili običan kokosov ili neki drugi jogurt po izboru)

PRIPREMA

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje 35 cm x 25 cm.

Crisp

Sve sastojke pomiješajte, pa ih rukama dobro sjedinite i ostavite sa strane.

Voće

Voće operite i narežite na krupnije komade. Koru nije potrebno oguliti. Dodajte začine i med i dobro promiješajte.

Na dno kalupa prvo ravnomjerno rasporedite voće, zatim dodajte “tijesto” koje također ravnomjerno morate rasporediti. Napravite to rukama, bit će vam lakše. “Tijesto” ne mora prekriti voće da se ne vidi, već samo biti ravnomjerno raspoređeno od ruba do ruba kalupa. Pecite 30-35 minuta.

Nakon pečenja sve ostavite da se malo ohladi i nakon toga poslužite uz odabrani jogurt. Desert držite u hladnjaku i po želji uživajte u njemu i za doručak!

Autor: Edita Šimić

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂

Ukusan i zdrav doručak u samo jednoj minuti i jednoj staklenci

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads