Sigurna sam da ste već smislili svoju paletu božićnih kolačića, ali stignete još napraviti i poneki – bez glutena. Predlažem vam nekoliko sjajnih recepata, a jedan od njih je i recept za Londonere! Oni su definitivno blagdanska slastica i apsolutno ih vežem uz Božić!
Suhi, prhki kolačići koji mogu dugo stajati, to je ono što nam treba za Božićno-novogodišnje blagdane!
LONDONERI
U mojoj obitelji se peku oduvijek, ali eto tek sada sam odlučila s vama podijeliti ovaj recept za koji sam sigurna sam da se nalazi u bilježnici svake bake i mame. Ja sam ih, naravno, već odavno pretvorila u bezglutensku varijantu. Svi ih vole jer jednostavno osvajaju svojim okusom, a uz šalicu kave dok je vani hladno i tmurno izmame osmijeh na lice. Krećemo na recept!
Sastojci:
200 g maslaca
300 g brašna ( koristila sam Scharmix B nove recepture)
80 g šećera
1 limun
4 žumanjka
Krema:
4 bjelanjka
120 g šećera
70 g čokolade
180 g mljevenih oraha
5 žlica pekmeza od šipka (ili po ukusu)
100 g lješnjaka
Priprema:
Maslac koji mora biti sobne temperature izmrvite u brašno te dodajte šećer, žumanjke, 2 žlice limunovog soka i naribanu limunovu koricu.
Od tih sastojaka umijesite tijesto, po potrebi dodajte još mrvicu brašna.
Tijesto razvaljajte i stavite na dno protvana te ga pecite 10 minuta na 170 stupnjeva.
Za to vrijeme izradite kremu. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg, dodajte mu šećer, rastopljenu čokoladu, orahe i na kraju izmiješajte špatulom.
Već malo pečeno tijesto premažite pekmezom i stavite gore kremu te posipajte nasjeckanim lješnjacima.
Stavite peći još oko 15 minuta.
Veličina lima za pećenje koji koristim je 33 x 20 cm.
ZDRAVE ZVJEZDICE BEZ BRAŠNA
U obilju raznih božićno novogodišnjih kolača poželjela sam napraviti jednu malo zdraviju varijantu suhih kolačića i tako su nastele upravo ove ukusne zvjezdice!
Sastojci:
40 g kokos ulja
1 jaje
4 žlice meda ili 50 g šećera
120 g badema (mljevenih)
50 g kokos pahuljica
Pola praška za pecivo
Malo cimeta
Priprema:
Umutite jaje i šećer te dodajte med i otopljeno kokos ulje.
Bademe sameljite, zatim dodajte preostale suhe sastojke i umijesite tijesto.
Razvaljajte na oko 1 cm debljine i režite modlom u obliku zvjezdica.
Pecite na 180 stupnjeva oko 5 minuta.
VANILIN KIFLICE BEZ GLUTENA I JAJA
Sastojci:
300 g Schar mix B brašna
100 g šećera
100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
120 g maslaca ili masnoće po želji
1 vrhnje ili 1 jogurt
1 vanilin šećer
Priprema:
U brašno izmrvite maslac i sjedinite te dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto.
Uzimajte loptice koje valjajte među dlanovima u valjak i oblikujte roščić debljine prsta (tijekom pečenja će se još malo raširiti).
Posložite ih na papir za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta
Kad su pečeni, ostavite ih malo da se ohlade jer su lomljivi kada su topli.
Ohlađene posipajte mljevenim orasima, lješnjacima ili šećerom u prahu.
Ove kiflice su prhke i predivnog okusa, tope se u ustima, a što duže stoje to su bolje!!
ČOKOLADNI RASPUCANCI
Sastojci:
175 g Schär mix B brašna
50 g maslaca
110 g čokolade
1 jaje
80 g šećera
1 žlica kakaa
vanilija, prašak za pecivo
šećer i šećer u prahu za valjanje
Postupak:
Jaja i šećer izmiksajte, dodajte maslac i čokoladu otopljene u mikrovalnoj ili na pari, zatim dodajte suhe sastojke i umijesite tijesto koje ostavite oko pola sata u hladnjaku da se odmori.
Formirajte rukama male kuglice koje zatim prvo uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu i stavljajte na lim za pečenje.
Raspucance pecite kratko oko 10 min na 170 stupnjeva.
Jednostavno, fino, čokooooladno!
KOKOS KIFLICE
Moja obitelj više voli sitne i suhe kolače od kremastih, pa su ove kokos kiflice uvijek sastavni dio Božića! Jako, jako su jednostavne za napravitit i sigurno će se svidjeti svima!
Sastojci:
300 g brašna bezglutenske mješavine (koristila sam Schar)
200 g maslaca
2 jaja
100 g šećera
150 g kokos pahuljica
Pola praška za pecivo
Naribana korica od limuna (po želji), daje svježinu
Priprema:
Maslac izmrvite u brašno, dodajte kokos i sve ostale sastojke.
Umijesite glatko tijesto, napravite kiflice i pecite na 180 stupnjeva oko 10 do 15 minuta.
Kada su gotove, ostavite ih da se malo prohlade i tek tada ih izvadite iz lima za pečenje .
Možete ih posipati šećerom. Ja sam kokos mrvice samljela u prah i njime ih posipala, kako bih dobila dodatnu aromu kokosa.
Brzo, a fino!!
Ove kokos kiflice mogu dugo stajati tako da ste mirni od Božića do Nove Godine. Naravno, ako prežive!
Autorica recepata: Violeta Kos
Light, bez glutena, organsko&…Kako pravilno čitati oznake na proizvodima?