Obožavate kakao i čokoladu, no ne volite instant čokoladne napitke kakvi se obično poslužuju u cafe barovima i prodaju u supermarketima? „Prazni“ okus i praškasta tekstura takvih napitaka, koji su prepuni nezdravog šećera, nemaju ništa zajedničko s bogatstvom okusa prave vruće čokolade pripremljene od sirovog kakaa, koji je prava riznica nutrijenata i antioksidansa.
Stoga vam predlažemo da sami kod kuće pripremite puno bolju varijantu od one kupovne – vruću čokoladu s kvalitetnim, organskim kakaom i biljnim mlijekom, zaslađenu prirodnim sladilom po vašem izboru.
4 sastojka za topli napitak
Ovaj veganski napitak savršen je izbor za hladne zimske večeri, dok ušuškani ispod tople dekice čitate neko omiljeno štivo ili čavrljate s ukućanima. Za pripremu ove neodoljivo ukusne i zdrave vruće čokolade trebat će vam svega četiri sastojka.
Kombinacija sirovog kakaa, cimeta, agavina sirupa i bademova mlijeka osvojit će vas punoćom okusa, mirisom i hranjivim vrijednostima koje vam pruža. Postoji samo jedna „zamka“ ovog napitka: jednom kada ga probaju, vaši bi najmiliji mogli tražiti još!
ZANIMLJIVOST
Jeste li znali da se sirovi kakao oduvijek smatrao hranom bogova, da spada među superhranu i usto sadrži više antioksidansa nego sve druge namirnice na svijetu?
Veganska vruća čokolada
Sastojci:
- 1 šalica (250 ml) bademova mlijeka
- 2 žlice agavina sirupa (ili nekog drugog prirodnog sladila)
- 2 žličice organskog sirovog kakaa u prahu
- ½ žličice cejlonskog cimeta u prahu
Priprema:
1. Zagrijte bademovo mlijeko u lončiću. Neka bude vruće, ali nemojte ga ostaviti da zakuha. Zatim ga maknite s vatre i dodajte ostale sastojke.
2. Miješajte sastojke dok se dobro ne povežu. Možete upotrijebiti i mini pjenjaču za mlijeko kako biste dobili krasnu pjenu na vrhu.
3. Ako preferirate gušću čokoladu, možete po želji dodati malo kukuruznog brašna. U tom slučaju pomiješajte malo kukuruznog brašna s malo toplog bademova mlijeka pa dodajte u vruću čokoladu i miješajte dok se malo ne zagusti.
4. Poslužite vruću čokoladu u vašim omiljenim šalicama. Napitak još možete malo posuti kakaom u prahu te po želji u šalicu dodajte štapić cimeta.
I vaša je vruća čokolada spremna da osvoji sva srca!
Umjesto bademova mlijeka možete upotrijebiti i neko drugo biljno mlijeko. Koristite li biljno mlijeko koje je već zaslađeno, pažljivo dozirajte količinu prirodnog sladila koje ćete dodati.
Umjesto agavinim sirupom, ovu homemade vruću čokoladu možete zasladiti i nekim drugim prirodnim sladilom, poput meda ili javorova sirupa.
Isprobajte i druge prirodne zaslađivače pa otkrijte koji najviše godi vašem nepcu.