Ususret Uskrsu: Merinque gnijezda s kremom od kokosa
Ususret Uskrsu: Merinque gnijezda s kremom od kokosa
Zara Home jedna je od omiljenih destinacija na koju odlazimo u potrazi za stvarima i sitnicama za dom, od namještaja, ukrasnih jastuka i posteljina pa sve do kuhinjskog pribora, posuđa i raznih dekorativnih dodataka. A od sada na njihovoj stranici možete pronaći i recepte. Naime, Zara Home je pod novitetima predstavila nekoliko recepata koji uključuju sezonske namirnice, a koje vrlo jednostavno možete pripremiti kod kuće.
Danas vam donosimo njihov recept za Meringue gnijezda s kremom od kokosa. Meringue je svestran desert koji se koristi u brojnim receptima, a ova gnijezda s kremom od kokosa, osim što će vas oduševiti okusom i izgledom, idealan su desert koji možete pripremiti za Uskrs.
Sastojke i način pripreme pročitajte u nastavku.
Meringue gnijezda s kremom od kokosa
SASTOJCI (ZA 10 GNIJEZDA):
Za gnijezda:
6 bjelanjaka (jaja veličine L)
320 g bijelog šećera
1 žlica kukuruznog škroba
Za kremu od kokosa:
250 ml slatkog vrhnja ili punomasnog mlijeka
6 žumanjaka
125 g šećera
3 žlice svježeg ribanog kokosa (može i suhi)
1 otopljeni list želatine
Za ukrašavanje:
mala čokoladna jaja
jestivo cvijeće
6 žlica ribanog kokosa (može i suhi)
PRIPREMA:
Bjelanjke tucite na srednjoj ili visokoj brzini dok se ne počnu pjeniti.
Malo pomalo dodajte mješavinu šećera i kukuruznog škroba te nastavite tući smjesu na visokoj brzini dok ne postane bijela i čvrsta.
Kada stavite sav šećer, nastavite tući još 8 minuta dok se smjesa ne zasjaji.
Zagrijte pećnicu na 100 ºC.
Žlicom stavljajte odvojene porcije na lim za pečenje u koji ste prethodno stavili masni papir. Žličicom ih oblikujte u obliku gnijezda.
Pecite 2 sata ili dok se meringue potpuno ne osuši.
Ugasite pećnicu i ostavite je malo otvorenom dok su gnijezda još unutra.
Za kremu:
Ugrijte mlijeko ili slatko vrhnje, no pripazite da ne zavrije. Skinite ga s vatre i dodajte 3 žlice ribanog kokosa.
Tucite žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte pola količine mlijeka i promiješajte.
U drugu posudu stavite mješavinu, dodajte ostatak mlijeka i kuhajte na srednjoj/visokoj vatri uz stalno miješanje dok se mješavina ne zgusne. Smjesa nikad ne smije provrijeti ili se kuhati na previsokoj temperaturi jer će žumanjci koagulirati.
Skinite smjesu s vatre. Ako je i dalje tekuća, dodajte list želatine koji ste prethodno rastopili u vodi.
Ostavite smjesu da se potpuno ohladi. Ispunite gnijezda, pospite ribanim kokosom i na vrh stavite čokoladna jaja.
SAVJETI:
Kako biste izbjegli gumenu teksturu meringue:
S bjelanjkom radite na sobnoj temperaturi i pazite da u njemu nema ostataka žutanjka.
Posuda u kojoj ćete tući bjelanjak mora biti vrlo čista i bez ikakve masnoće.
Šećer ne smije biti u kristalićima i nikad ga nemojte dodavati na početku ili odjednom.