Topli zimski smoothie za najzdraviji početak vikenda

Doručak je onaj obrok u danu za koji se dobro zna da je važan, ali često nam zadaje jutarnje nedoumice. Ponekad je zaista teško odlučiti između raznih opcija i ‘food trendova’ o kojima stalno čitamo. Jaja, zobena kaša, voće i jogurt ili smoothie? Ključ zdravog života svakako je uravnotežena prehrana, pa bi neki idealni omjer i balans svega navedenog bio najbolji odabir. Iako sezona smoothieja počinje oko proljeća kada se svi lagano pripremaju za ljeto i badiće, topli zimski smoothie idealan je upravo sada.

Možete ga poslužiti u čaši sa slamkom ili pak u zdjelici ako se odlučite za gušću teksturu pa ćete smoothie uživati na žlicu. Najčešće viđamo recepte u hladnoj verziji koji pružaju osvježenje, no smoothie u toploj varijanti stvoren je za niske temperature i snježne vremenske uvjete. Osim što će vas utopliti i razbuditi, podarit će vam sve potrebne nutrijente i energiju za sivi zimski dan. Ako vam nedostaje inspiracije ili ste jednostavno ‘ispucali’ sve kombinacije namirnica, pripremite blender jer tri izvrsna recepta čekaju vas u nastavku.

TOPLI ČOKOLADNI SMOOTHIE

Sastojci:

– 2 šalice bademovog mlijeka

– 1 šalica zobenih mekinja

– 1 žlica maslaca od orašida po želji

– 1/2 žlice meda

– 1/2 banane

– 2 žlice kakaa za kolače

– 1/2 žličice ekstrakta vanilije

– 1/3 žličice muškatnog oraščića

Upute:

Idealno bi bilo preko noći ostaviti mekinje u mlijeku kako bi se natopile. Ako ipak ne želite pripremati unaprijed, ujutro ih skuhajte u mlijeku dok ne upiju svu tekućinu. Ubacite sastojke u blender i sve dobro izmiksajte. Po potrebi dodajte još mlijeka ili malo vode ako smoothie ipak bude previše gust. Poslužite odmah i ukrasite sjeckanom čokoladom i zobenim pahuljicama.

ZLATNI NAPITAK ZA BOLJI IMUNITET

Sastojci:

– 250ml mlijeka po izboru

– 1 žličica kokosove masti

– 1 žličica melase

– 1 žličica meda

– 1/3 šalice kuhane bundeve

– 1/2 žličice cimeta

– 1/2 žličice kurkume

– 1/2 žličice svježeg đumbira

– 1/2 žličice ekstrakta vanilije

– prstohvat soli

Upute:

Bundevu ogulite i skuhajte te procijedite. Ubacite u blender i izmiksajte do svilenkaste teksture. Zatim dodajte sve ostale sastojke i pulsirajte minutu kako bi se sve dobro povezalo, a đumbir usitnio. Ako već imate pripremljenu bundevu, sve sastojke izmiksajte pa naknadno sipajte u lončić i pustite da zavrije na laganoj vatri.

KREMASTI NAPITAK S KRUŠKOM, ĐUMBIROM I KOKOSOM

Sastojci:

– 1/3 šalice chia sjemenki

– 1 žlica kokosovog brašna

– 1/2 limenke kokosove kreme

– 2 zrele kruške

– 1/2 žličice svježeg usitnjenog đumbira

– 1 žlica agavinog sirupa

Upute:

Chia sjemenke pomiješati s kokosovim brašnom i ostavite da se natope u kokosovoj kremi nekoliko sati ili idealno, preko noći. Ogulite krušku i ubacite ju u blender, a u međuvremenu na laganoj vatri do vrenja zagrijte chia smjesu s ostalim sastojcima. Pred kraj umiješajte izmiksane kruške i poslužite toplo.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads