Jeste li znali da svježe namirnice sadrže u sebi čak 80 posto vlage, što ih čini podložnima bržem propadanju i truljenju? Upravo je zato izvrsna ideja – sušiti ili dehidrirati hranu. Osim na suncu ili u pećnici, hranu možete sušiti i u posebnom električnom uređaju – dehidratoru. Možda ga dosad niste koristili, ali kada saznate koje su sve njegove prednosti i kako ga jednostavno koristiti, sigurno ćete se odlučiti za jedan takav aparat.
Dehidracija je postupak izlaganja hrane laganoj toplini i ujednačenom protoku zraka, što omogućuje da se iz hrane izvuče dovoljna količina vlage kako bi se spriječila pojava gljivica, plijesni i bakterija. Zanimljiva je i činjenica da je dehidracija jedan od najstarijih postupaka očuvanja hrane koji su prakticirale i drevne civilizacije. To je ujedno i jedan od najboljih načina konzerviranja hrane. Zahvaljujući dehidraciji, namirnice možete očuvati bez štetnih dodataka i konzervansa.
Prije stavljanja u dehidrator namirnice narežite na jednake komade kako bi se ravnomjerno osušile. U protivnom će neki komadi biti bolje, a neki lošije osušeni.
Koje su sve prednosti dehidrirane hrane?
- produljuje rok trajanja namirnica
- čuva nutritivne vrijednosti, boju, aromu i prirodni okus namirnica sprečava štetno djelovanje bakterija, gljivica i plijesni
- smanjuje težinu hrane, što je idealno za putovanja
- skraćuje vrijeme pripreme i kuhanja hrane
- omogućuje bolje i raznovrsnije kombiniranje namirnica
- donosi uštedu novca i prostora
Koju hranu dehidrirati?
Za proces dehidracije pogodne su ove namirnice:
- voće
- povrće
- mahunarke i žitarice
- tjestenina
- gljive
- začinsko bilje
Hrana koja sadrži visoki postotak masnoće nije namijenjena dehidraciji jer se isušivanjem ne može ukloniti masnoća, pa je takva hrana zbog neprestane vlage izložena propadanju i kvarenju. U takve namirnice spadaju čak i avokado i masline, kao i mliječni proizvodi.
Na kojoj temperaturi i koliko dugo dehidrirati hranu?
Prije nego što se odlučite na dehidriranje namirnica, važno je znati koja je temperatura za njih najpogodnija. Naime, ako je preniska, preostat će vlažnosti u njoj, a ako je previsoka, namirnice će previše otvrdnuti.
Primjerice:
– biljke za začine trebali biste sušiti na temperaturi od 35 Celzijevih stupnjeva
– za povrće, leću i grah pogodna temperatura sušenja je 51 stupanj
– za voće i tjesteninu 57, a za žitarice 62 Celzijeva stupnja.
Također, želite li ubrzati proces dehidracije, nemojte povećavati temperaturu – hrana se mora sušiti na zadanoj temperaturi. Umjesto toga, narežite je na tanje komadiće ili stavite manje količine hrane u dehidrator kako biste ubrzali proces sušenja.
Što se tiče vremena sušenja ili dehidracije hrane, to uvelike ovisi i o samom tipu dehidratora. No, povrće se uglavnom suši od 4 do 12 sati, a riža (prethodno prokuhana), žitarice i tjestenina od 6 do 12 sati. Što se tiče voća, trajanje sušenja varira. Tako, primjerice, ploške jabuke možete osušiti u svega 6 sati, dok se cijele borovnice i trešnje trebaju sušiti i po nekoliko dana.
Savjeti za pravilno sušenje namirnica u dehidratoru
1. Pazite na higijenu i čistoću
Prilikom svakog sušenja hrane pazite na čistoću ruku. Uvijek ih prije stavljanja hrane u dehidrator, kao i prije vađenja iz uređaja, dobro operite. Voće koje ćete dehidrirati s korom prethodno dobro operite i obrišite.
2. Hranu uvijek narežite na jednake komadiće
Prije stavljanja u dehidrator namirnice narežite na jednake komade kako bi se ravnomjerno osušile. U protivnom će neki komadi biti bolje, a neki lošije osušeni.
Voće poput jagoda, banana, kivija i jabuka režite na tanke ploške. Ananas režite na male komadiće, a bobičasto voće, poput borovnica i malina, ostavite u komadu. Narezane komade i ploške uvijek sušite u jednom sloju, komadići se ne bi trebali preklapati.
3. Vitaminom C spriječite tamnjenje voća
Kako biste bolje očuvali boju, spriječili tamnjenje i teksturu voća, kao i produljili njegovo trajanje, možete ga, prije stavljanja u dehidrator potopiti u sok od citrusa ili pak u otopinu askorbinske kiseline.
U čistu zdjelu ulijte dvije šalice vode, dodajte 1 žličicu askorbinske kiseline u prahu pa u to ubacite narezano voće te ga ostavite da odstoji 3-5 minuta. Potom ocijedite. Za ovu namjenu možete koristiti i svježi sok od citrusnog voća, poput limuna, limete ili naranče.
4. Neke vrste povrća prije sušenja blanširajte
Kako biste očuvali boju povrća, možete ga prije stavljanja u dehidrator nakratko blanširati pa brzo umočiti u hladnu vodu. To se odnosi i na povrće koje inače ne biste jeli sirovo, poput mrkve, brokule, šparoga, krumpira, batata, zelenih mahuna… Mekano povrće, poput tikvica, okre ili bamije, špinata, gljiva, celera ili luka prije postupka dehidracije ne treba blanširati.
Od povrća i voća izradite začine i superzdravi prah za smoothieje
Sušeno voće, poput aronije i borovnica, možete samljeti u prah koji, po želji, možete dodati u smoothieje i deserte.
Celer i drugo korjenasto i lisnato povrće možete također nakon sušenja samljeti u prah te ga iskoristiti kao savršeni dodatak i aromu za vaša jela.
Od dehidriranog bilja možete stvoriti svoju malu riznicu zdravih začina i čajeva.
Također, umjesto da kupujete gotove tortilje, možete ih sami izraditi, odnosno dehidrirati u dehidratoru. Jedan od takvih recepata donosimo vam u nastavku.
Sirove veganske tortilje od mrkve i curryja
Sastojci:
- 2 šalice pulpe mrkve
- 2 šalice vode
- 1 šalica mljevenih lanenih sjemenki
- 1 + ¼ žličice curry praha
- 1 žličica meda
- 1 žličica umaka od soje
- ¼ žličice češnjaka u prahu
- ¼ žličice himalajske soli
- prstohvat kajenskog papra
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender veće snage, pa dobro izmiksajte.
Rasporedite sirovu smjesu za tortilje na nekoliko rešetki dehidratora obloženih papirom za pečenje. Oblikujte krugove promjera 20 cm i debljine od oko 0,5 cm.
Pazite da između ruba rešetke i ruba tortilje bude razmak od barem 1 cm. Provjerite da je smjesa svugdje jednake debljine kako bi se jednakomjerno sušila.
Sušite tortilje na 45 Celzijevih stupnjeva 4-6 sati, ili dok ne primijetite da im je površina suha.
Potom okrenite svaku tortilju na drugu stranu služeći se drugom slobodnom rešetkom obloženom papirom. Uklonite papir sa svake tortilje i ostavite ih da se suše i s druge strane još 2-4 sata.
Povremeno ih provjerite kako biste utvrdili da se suše, ali da su još uvijek dovoljno fleksibilne za rolanje. Možda će rubovi biti malo isušeniji i lagano napuknuti, ali nema razloga za brigu. Po želji, možete ih nakon dehidracije čak malo i odrezati.
Kako biste dodatno omekšali tortilje, stavite ih u vrećice sa zip zatvaračem i ostavite da odstoje preko noći.
Napunite svaku tortilju svojim omiljenim sirovim povrćem i umakom po želji te je zarolajte.