Smokve u 3 savršena ljetna jela + 1 aperitiv

Zašto se toliko veselimo ljeto, osim što planiramo odlazak na odmor? Zbog raskošne palete voća čija sezona je upravo počela. Smokve su se istaknule kao ljetni favorit, a već su i zamirisale na nekim tržnicama. One sočne, velike s ružičastim mesom savršen su sastojak za deserte, a estetski će podići i izgled svakog jela jer su neopisivo fotogenične. U njima uživamo i kad su tek ubrane sa stabla, kao snacku uz meke sireve ili krekere i na bezbroj drugih načina. Kako smokve ubaciti u jedan fini ljetni menu koji se sastoji od nekoliko sljedova, pročitajte u nastavku.

Smokve su se istaknule kao ljetni favorit, a već su i zamirisale na nekim tržnicama.

SMOKVE U APERITIVU

Sastojci:

  • 8 smokvi
  • 400ml Bourbona
  • 1/2 šalice meda
  • 1l vode
  • 6 žlica cijeđene limete
  • 10 listova svježe mente
  • led

** ružmarin za dekoraciju

Priprema:

U vrč stavite narezane smokve, prelijte ih Bourbonom i medom. Ostavite u hladnjaku dva sata, pa dodajte vodu, limetu, mentu i led. Poslužite u čašama i ukrasite grančicama ružmarina i kriškama smokvi.
~

PREDJELO: PLADANJ SA SIREVIMA

Sastojci:

  • 1 Camembert sir
  • 1 paket slanih krekera
  • svježe smokve
  • masline
  • bademi
  • med

Priprema:

Dekorirajte pladanj narezanim sirom i kriškama smokvi. Posložite krekere, posipajte bademima, maslinama i sve prelijte žlicom meda.

GLAVNO JELO: PIZZA SA SMOKVAMA

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta (danas malo griješimo 🙈)
  • 100g Gorgonzola sira
  • 250g dimljenog lososa
  • šaka svježeg bosiljka
  • 6 velikih smokvi
  • 1 žlica balzamičnog octa

Priprema:

Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pečenje s nadignutim rubovima. Pecite 5 minuta na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici. Izvadite, pa nadjenite sirom, bosiljkom i smokvama. Pecite još 12 minuta. Posložite filete dimljenog lososa i pokapajte balzamičnim octom.

 

DESERT: LJETNI KOLAČ SA SMOKVAMA

Sastojci za biskvit:
~
  • 150g maslaca
  • 150g sirnog namaza
  • 1 /2 šalice kokosovog šećera
  • 4 jaja
  • 2 šalice brašna (po izboru, preporučujemo zdravu varijantu!)
  • 1 žličica kardamoma u prahu
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 5 smokvi
  • 1 naribana korica naranče

Sastojci za nadjev:

  • 3 čašice sira
  • med
  • smokve

Priprema:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjeli sjedinite sve sastojke za biskvit, a smokve sitno nasjeckajte. Smjesu sipajte u kalup za pečenje obložen papirom i pecite 50 minuta do zlatne boje. Ostavite kolač da se ohladi, pa ga nadjenite hladnim sirom, sjeckanim smokvama i po želji prelijte medom.

Foto: Instagram

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads