Šarena proljetna paella

Paella je svoje ime dobila po paelleri ili paelli, priboru u kojem se kuha. Riječ je o ravnoj okrugloj tavi s dvije ručke sa strane iz koje se tradicionalno i jede, a za miješanje se uvijek koristi drvena kuhača. Lokalne španjolske novine 1840. prvi su put upotrijebile riječ paella za označavanje recepta, a ne tave. Kako bi se obogatila aromom dima, paella se tradicionalno kuha na otvorenoj vatri. Za pripremu kod kuće isto se učinak može postići dodavanjem dimljene morske soli. Neki recepti zahtijevaju da se paella poklopi i ostavi odstoji pet do deset minuta nakon kuhanja.

Iskoristite sezonu šparoga i pripremite ukusnu vegansku paellu!


Šarena proljetna paella

SASTOJCI:

  • maslinovo ulje
  • 1 veći luk
  • 200 g šampinjona
  • 100 g prokulica
  • 100 g šparoga
  • 3 tikvice
  • šaka smrznutih edamama
  • cherry rajčice
  • 400g biobio Arborio riže
  • temeljac za juhu (ili vruća voda)
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica šafrana (može i kurkuma)
  • sol
  • papar

PRIPREMA

Luk očistiti i staviti pirjati na maslinovom ulju.

Kada postane staklast, dodajte šampinjone i tikvice i kratko nastavite pržiti.

Zatim dodajte rižu i šaku smrznutih edamama i sve skupa podlijte temeljcem za juhu ili vrućom vodom ukoliko nemate temeljac pri ruci.

Dodajte šafran i poklopite, smanjite vatru i ostavite da se pirja dok ne dobijete željenu teksturu riže.

Ukoliko bude potrebno, dodajte još tekućine. Šafran će jelu dati karakterističnu žutu boju i specifičnu aromu.

Paellu nemojte često miješati kako ne bi postala kremasta poput rižota, umjesto toga je povremeno „protresite“.

Dok se povrće i riža pirjaju, sa strane na pari kuhajte desetak minuta prokulice i šparoge.

Na kraju, kada je riža skoro kuhana, dodajte prokulice i šparoge te ostale začine.

Ostavite još nekoliko minuta da se okusi prožmu, a za dekoraciju dodajte cherry rajčice.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads