Rolice od patlidžana s pestom i feta sirom

Patlidžan je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama. Kada je riječ o kvaliteti, za kulinarske izazove idealni su čvrsti, glatki i sjajni plodovi. Kod kupovine birajte teže plodove i radije kupite nedozrele, nego prezrele patlidžane. Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan te će takvi primjerci biti gotovo pa nejestivi. Nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu. U koži patlidžana sadržana je velika koncentracija hranjivih tvari te se prilikom pripreme ne preporučuje guljenje i bacanje kože jer tako umanjujete njegove hranjive vrijednosti.

Patlidžan možete pripremati na različite načine – kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju. Možete ga i kiseliti ili pripremiti u obliku namaza. Potrebno je naglasiti da sirovi patlidžan sadrži solanin – otrovnu tvar koju biljke proizvode kako bi se zaštitile od nametnika, a koja se nalazi u koži i ispod nje. Ako dospije u organizam može uzrokovati glavobolju, probavne smetnje, znojenje, srčanu aritmiju. Stoga je patlidžan neophodno termički obraditi kako bi se ta tvar eliminirala.

Ovo zdravo i hranjivo povrće poznato je po svom pomalo gorkastom okusu koji možete ublažiti na sljedeći način – narežite plod na komadiće koje potom posipajte solju, ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite kako bi se uklonio višak soli.

U koži patlidžana sadržana je velika koncentracija hranjivih tvari.


Rolice od patlidžana s pestom i feta sirom

Sastojci:

  • 400 g patlidžana
  • 350 g feta sira
  • sol
  • 50 ml maslinova ulja

Sastojci za pesto od rikule:

  • 40 g rikule
  • 15 g pinjola ili badema
  • 20 g naribanog sira Grana Padano
  • 50 ml maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • sol


Priprema:

Patlidžane narežite po dužini na tanke ploške, posolite ih i ostavite da odstoje.

U međuvremenu napravite pesto. Narežite rikulu i ubacite u usku, visoku posudu pa dodajte pinjole, naribani sir, nagnječen ili protisnut češnjak, sol i malo maslinova ulja. Štapnim mikserom lagano miksajte postupno dodajući ulje.

Ploške patlidžana ocijedite i ispržite na maslinovu ulju.

Svaku plošku patlidžana premažite pestom, dodajte kockicu feta sira, zarolajte, učvrstite čačkalicom od bambusa i poslužite.

*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads