Patlidžan je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama. Kada je riječ o kvaliteti, za kulinarske izazove idealni su čvrsti, glatki i sjajni plodovi. Kod kupovine birajte teže plodove i radije kupite nedozrele, nego prezrele patlidžane. Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan te će takvi primjerci biti gotovo pa nejestivi. Nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu. U koži patlidžana sadržana je velika koncentracija hranjivih tvari te se prilikom pripreme ne preporučuje guljenje i bacanje kože jer tako umanjujete njegove hranjive vrijednosti.
Patlidžan možete pripremati na različite načine – kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju. Možete ga i kiseliti ili pripremiti u obliku namaza. Potrebno je naglasiti da sirovi patlidžan sadrži solanin – otrovnu tvar koju biljke proizvode kako bi se zaštitile od nametnika, a koja se nalazi u koži i ispod nje. Ako dospije u organizam može uzrokovati glavobolju, probavne smetnje, znojenje, srčanu aritmiju. Stoga je patlidžan neophodno termički obraditi kako bi se ta tvar eliminirala.
Ovo zdravo i hranjivo povrće poznato je po svom pomalo gorkastom okusu koji možete ublažiti na sljedeći način – narežite plod na komadiće koje potom posipajte solju, ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite kako bi se uklonio višak soli.
U koži patlidžana sadržana je velika koncentracija hranjivih tvari.
Rolice od patlidžana s pestom i feta sirom
Sastojci:
- 400 g patlidžana
- 350 g feta sira
- sol
- 50 ml maslinova ulja
Sastojci za pesto od rikule:
- 40 g rikule
- 15 g pinjola ili badema
- 20 g naribanog sira Grana Padano
- 50 ml maslinova ulja
- 1 češanj češnjaka
- sol
Priprema:
Patlidžane narežite po dužini na tanke ploške, posolite ih i ostavite da odstoje.
U međuvremenu napravite pesto. Narežite rikulu i ubacite u usku, visoku posudu pa dodajte pinjole, naribani sir, nagnječen ili protisnut češnjak, sol i malo maslinova ulja. Štapnim mikserom lagano miksajte postupno dodajući ulje.
Ploške patlidžana ocijedite i ispržite na maslinovu ulju.
Svaku plošku patlidžana premažite pestom, dodajte kockicu feta sira, zarolajte, učvrstite čačkalicom od bambusa i poslužite.
*