Bundeva je bogata hranjivim tvarima, a budući da sadrži samo 19 kalorija na 100 g, idealna je namirnica za zdravo mršavljenje. Jedan je od najkoncentriranijih izvora alfalinolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline, koja snižava rizik od pojave bolesti srca i krvožilnog sustava.
Iako je dostupna od kolovoza do ožujka, najbolja je tijekom ovih jesenskih mjeseci, u listopadu i studenom, kada je koncentracija hranjivih tvari najviša, okus najbolji, a cijena najniža.
Najukusnija je čvrsta bundeva, teška u odnosu na veličinu i mat boje kore (ne sjajne). Najukusnija ima i najvišu prehrambenu vrijednost. Bundeve s mekom korom treba izbjegavati jer to može biti znak da je vodenasta i neukusna, a dijelovi natopljeni vodom ili plijesni znak su kvarenja. Lako se kvari kad je oštećena. Naš prijedlog za ukusan obrok danas je rižoto s bundevom i kaduljom.
Ovaj rižoto izuzetno je ukusan, a priprema ne zahtijeva puno truda.
Rižoto s bundevom i kaduljom
Sastojci:
- 300 g riže (carnaroli ili arborio)
- 300 g bundeve
- 80 g maslaca
- 75 g sira grana padano
- 1 čili papričica
- 1 luk
- 1 ½ l povrtnog temeljca
- 4-5 listova kadulje
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema:
Bundevu ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Možete koristiti razne vrste bundeva (muškatnu, hokaido…).
Čili očistite od sjemenki i sitno nasjeckajte.
Svježe listove kadulje također nasjeckajte.
Luk ogulite i nasjeckajte.
Na laganoj vatri otopite polovinu količine maslaca, prepržite luk, dodajte čili i bundevu te pržite 5 minuta.
Dodajte rižu i pržite 2 minute uz stalno miješanje. Podlijte temeljcem da riža bude lagano prekrivena tekućinom.
*
Posolite i popaprite.
Umiješajte naribani sir grana padano i poslužite.