Preuzmite besplatni priručnik, jedite pametno i kuhajte odgovorno

Prije skoro pola godine Mateja Zvirotić Andrijanić s bloga Food & Mood  i Iva Finderle započele su jedan maleni projekt koji se na kraju pretvorio u veliku gastro priču. Iva na svojoj FB stranici Healthy Little Tooth puno priča o lokalnoj i sezonskoj hrani, razmišlja otkuda hrana dolazi i što se događa s hranom koja ostane… a ostane puno!

Tako je nastao besplatan PDF priručnik “Jedem pametno, kuham odgovorno” čiji je cilj smanjiti otpad od hrane.

Zašto je važno pričati o otpadu od hrane?

Svake godine pojedinac u Hrvatskoj baci oko 75 kg hrane (Ilakovac i sur., 2019). 75 kg hrane! Istina je, u ovu brojku upada, osim jestivog dijela, i onaj koji nemamo naviku jesti poput ljuske luka ili kore krumpira. Svejedno, 75 kg je baš puno.

Na gubitke za vrijeme proizvodnje, transporta i skladištenja ćemo teško utjecati, ali zato možemo utjecati na to kako ćemo se ophoditi prema namirnicama i hrani od trenutka kada one dospiju u naše ruke jer čak 53% od ukupnog otpada od hrane stvaramo mi potrošači, kao zadnji dio lanca.

Iva je na svojoj Facebook stranici provela i kratku anketu kako bi saznala zašto ljudi bacaju hranu i koja hrana najčešće završi kao otpad. Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do odbacivanja hrane su sljedeći: hrana se pokvari, ili joj istekne rok trajanja, ili skuhamo preveliku količinu pa ne znamo što napraviti s ostacima. Najčešće bacamo voće i povrće, mliječne proizvode i kruh. To se vjerojatno događa zato što se preračunamo i kupimo velike količine svježe hrane koju na kraju ne pojedemo.

Priručnik “Jedem pametno, kuham odgovorno

Vođene tim rezultatima Mateja i Iva su početkom ljeta počele pripremati jedan maleni priručnik/knjižicu/kuharicu koja će svima nama pomoći da smanjimo otpad od hrane. Ideja je bila s jedne strane ubaciti savjete koji će biti praktični kako bi smanjili prekomjernu kupovinu, a samim time i propadanje hrane, a sa druge strane recepte čiji će glavni sastojci biti ostaci od jela.

Mislile su sve to spakirati u jedan maleni PDF i podijeliti to u nekom malenom kutku interneta. Kako su dani prolazili, imale su sve više i više ideja koje bi mogle ukomponirati u svoju knjižicu pa se taj njihov maleni PDF pretvorio u pravog, pravcatog, kako ga one zovu ‘velikog bucu’!

Priručnik je zamišljen planski: od planiranja kupovine, preko kupovine same, što s namirnicama kada dođete doma, kako pripremati obroke, kako konzervirati hranu koja ostane i što napraviti s ostacima. Uz naravno puuunooo finih recepata!

Nadamo se da će vam se svidjeti i da ćete naći puno korisnih savjeta i finih recepata!

Stoga, jeste li spremni za gastro putovanje?

Klik na link i preuzmite ovaj sjajan besplatni priručnik:
https://healthylittletooth.wordpress.com/…/jedem…/ 

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.