Vikend je napokon stigao, a sudeći prema prognozi bit će obilježen promjenjivim vremenom. Kako bi napunili baterije nakon radnog tjedna mnogi će odmarati u udobnosti doma. Kuhanje je efikasna terapija za opuštanje, a kad se k tome još doda dobro društvo, menu s delicijama i opuštena atmosfera, vikend dobiva svoj pravi smisao. Jesenskih recepata ne nedostaje zahvaljujući sezonskim plodovima koje povoljno možemo nabaviti na tržnicama. Kako baš svaki recept ne bi uključivao kraljicu jeseni – bundevu, pripremili smo vikend menu koji ćete spremiti brzo, a za svaki slijed tražit će se porcija više!
JUHA OD CVJETAČE
https://www.instagram.com/p/BdszGZmjg_O/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1td98mqgp6ve3
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- 4 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice crnog papra
- 2 žlice maslaca
- 1/2 šalice indijskih oraščića
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 1 žuti luk
- 1/2 žličice timijana
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
** sjemenke crnog kima i suncokretove sjemenke, svježi špinat za dekoraciju
Priprema:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a na lim za pečenje stavite papir. Očistite češnjak, a cvjetaču natrgajte na veće komade, prelijte s malo maslinovog ulja i posipajte sa soli i paprom. Pecite 35 minuta do zlatne boje, po potrebi protresite kako bi se obje strane dobro ispekle. Indijske oraščiće potopite u šalicu kipuće vode. Maslac otopite u loncu i pirjajte luk. Zatim dodajte temeljac, začine, pečene komade cvjetače i češnjaka i natopljene indijske oraščiće. Kuhajte 10 minuta dok ne zavrije, a zatim štapnim mikserom usitnite do kremaste teksture. Ukrasite sjemenkama i špinatom.
ZAPEČENE ŠPAGETE
https://www.instagram.com/p/BctJbxPn6px/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=nwm0kgtwmz87
Sastojci:
- 1 pakiranje špageta (integralnih ili bez glutena)
- 3 jaja
- 1 šalica riccota sira
- 1/2 šalice naribanog svježeg parmezana
- 1/2 šalice mozzarelle
Umak:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/2 naribanog luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 naribane mrkve
- 1 limenka pelata
- 1/2 šalice vode
- sol i papar
- 1 žlica origana
- 1 žličica slatke crvene paprike
- šaka svježeg peršina
Priprema:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite umak: zagrijani lonac stavite maslinovo ulje i luk. Promiješajte i dodajte mrkvu i češnjak i pirjajte 5 minuta. Zatim dodajte pelate i začine, pojačajte vatru i poklopite na 10 minuta. Špagete skuhajte u puno vode i soli s par kapi maslinovog ulja, neka budu al dente. U međuvremenu izmiješajte vilicom jaja, riccota sir i parmezan, dodajte na procijeđene špagete i sve zajedno prelijte umakom od rajčice. Izlijte smjesu u lim za pečenje, na vrh složiti listove mozzarelle i zapecite u pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva. Dekorirajte svježim bosiljkom i mljevenim paprom i crvenom paprikom po želji.
KAKAO FUDGE SA SMRZNUTIM MALINAMA
https://www.instagram.com/p/Bmgi_GMn89C/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=ndphzrn396pq
Sastojci:
- 1 šalica smrznutih malina
- 3 jaja
- 1/2 šalice kokosovog ulja
- 3 žlice meda
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica bademovog brašna
- 1/2 šalice kakaa za kolače
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 šalice sjeckane čokolade za kuhanje
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a u kalup za pečenje stavite papir. U zdjeli sjedinite jaja, med, kokosovo ulje i vaniliju. U odvojenu zdjelu stavite brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Sjedinite suhe i mokre sastojke, te dodajte sjeckanu čokoladu. Pola smjese sipajte u kalup, zatim dodajte smrznute maline i prelijte s ostatkom smjese. Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Fudge bi trebao biti sočan, ali dovoljno pečen, što ćete lako provjeriti umetanjem čačkalice na sredinu.
Foto: Instagram
https://www.instagram.com/p/BowfscEA61_/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=dqwmn0ykpm2i