Postuskršnja gozba od ostataka hrane

Uskrs je prošao i nakon dva dana teške hrane slijedi i treći, jer „šteta je baciti“. I stvarno – možemo se složiti da je bacanje hrane jedan od najvećih grijeha modernog doba. S druge strane, treći dan šunke i francuske…? Uh!

Jednom sam gledala dokumentarac o ljudima koji su šest mjeseci preživljavali pomoću hrane koju su nalazili u smeću. Dokumentarac se zove „Just eat it: A Food Waste Story“. Par je našao kontejner pored supermarketa u koji se na dnevnoj bazi bacala hrana kojoj je istekao rok trajanja. No, bilo je i one kojoj nije istekao rok. U tom vremenu uspjeli su „spasiti“ na tisuće eura vrijedne hrane. Iako su hranu htjeli platiti, supermarket im to nije dozvolio.

Prema hrani se svi olako odnosimo, a svijest o tome javi nam se tek kada čujemo brojke o milijunima gladnih u svijetu.

Imali smo i mi mali eksperiment u kući na tu temu. Iz frižidera smo trošili i kuhali samo ono što imamo. Osim kruha i mlijeka koje smo kupovali na dvodnevnoj bazi, u dućan nismo išli. Potrošili smo doslovno sve što smo imali, uključujući i one stvarčice koje uzmeš kada odeš u dućan gladan, tipa brie sir jer ti baš jako treba. Mislim da smo u tih 8-9 dana jeli bolje i maštovitije nego inače.

Današnji ručak: salata od tune i povrća

Sjećam se svoje mame na početku (mog) braka i njenog savjeta: na hrani ćeš najviše uštedjeti, nemojte bacati. Tada mi se to činilo smiješnim. Sada od pire krumpira koji ostane bez razmišljanja radim njoke ili knedle.

Mislim da se prema hrani svi olako odnosimo te da nam se svijest o tome podigne tek kada čujemo brojke o milijunima onih koji gladuju, o tisućama djece u Siriji bez hrane, o 30 posto hrane koja se u svijetu baca, o djeci u jednoj hrvatskoj školi koja su toliko siromašna, pa u školskoj kuhinji traže repete.

Sad se ona kutija ‘treći dan’ s početka priče i ne čini tako loša, zar ne? Možda je baš ovo dan da tu kutiju, te ostatke hrane, ‘pretočimo’ u vrhunsko jelo i počastimo svoju obitelj.
*

Quiche od šunke i sira

Sastojci za umak:

  • 200-250 g narezane šunke na kockice
  • 200 g naribane gaude
  • 250 g svježeg sira
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • 2 mlada luka narezana na komadiće
  • 1 jaje
  • sol, papar, začinsko bilje

Tijesto za quiche

  •  250 g brašna
  • 120 g maslaca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 žlica vrhnja

Priprema:

Brašno miksati s komadićima maslaca, dodati jaje, posoliti i na kraju umiješavanja dodati žlicu vrhnja. Zamotati u foliju i staviti na 20-ak minuta u frižider.

Sastojke za umak izmiješati da se prožmu. U namašćenu veliku zdjelu za quiche ili male poput ovih na slici staviti razvaljano tijesti i izbosti vilicom. Napuniti umakom. Preko umaka staviti tijesto koje može biti samo razvaljano ili možete napraviti mrežu ili slično.

Peći na 190 stupnjeva oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.

Željka Gulan

Politička novinarka, autorica gastro bloga Recepti Gulan / https://cookfrommybook.blogspot.hr

WordPress Ads