Probajte ovaj fantastičan pesto od špinata i pistacija. Kremast je, hrskav i osvježavajuće proljetni. No, što je ustvari, pesto? Pesto ili pesto alla genovese umak je porijeklom iz Genove, glavnog grada Ligurije u Italiji. Tradicionalno se sastoji od zgnječenog češnjaka, europskih pinjola, krupne soli, lišća bosiljka i tvrdog sira kao što je Parmigiano-Reggiano ili Pecorino Sardo, a sve pomiješano s maslinovim uljem.
Sama riječ dolazi od talijanske riječ “pestare”, a značenje joj je “samljeti ili zgnječiti”. Upravo zato u ovaj omiljeni umak mnogih, osim bosiljka, možete ubaciti začinsko bilje koje volite ili trenutačno imate pri ruci. Mora biti mirišljavo, ukusno, zdravo… Peršin, korijandar, metvica, mažuran, origano, majčina dušica, rikola, svježi špinat – nećete progriješiti niti s jednim od ovih začina ili omiljenih zelenih namirnica.
Pesto od špinata i pistacija
Sastojci:
Priprema:
Pistacije tostirajte u predhodno zagrijanoj pećnici na 180⁰C oko 10-15 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kada su pistacije gotove, pustite ih neka se ohlade.
Sve sastojke stavite u multipraktik ili blender, pa ih blendajte do željene teksture.
Na tavi tostirajte bezkvasni tahini kruh do zlatno rumene boje, premažite pestom i servirajte uz osvježavajuću salatu.
Medvjeđi luk za proljetno čišćenje organizma + recept za pesto
Tjestenina s pestom od šparoga i rikule
Tjestenina od leće s pestom od špinata i konoplje
Gljive, pesto i avokado – savršen trio za jutarnji tost
*
Recept: Klara Bertek, chefica Zrno bio bistroa