Palenta na više načina by Zdravi i fit

Ako ste ljubitelj palente baš kao i mi, onda će vam se ovi receptići jako svidjeti. Ljeti je često spremamo jer se može kombinirati sa raznim prilozima, možemo je jesti hladu, kuhanu ili pečenu, a najviše volimo kada je oplemenimo dodatnim začinima, sirevim i sl.

Zavirili smo opet na Instagram profil naše Tine Gazin i pronašli sjajne ideje za brzi ljetni ručak ili snack, koji možete sljubiti na nekim fini osvježevajućim ljetnim napitkom, ili čašom finog i dobro ohlađenog vina. U svakom slučaju uživajte u grickanju!

https://www.instagram.com/p/BnRKGsIlJhr/

PALENTA U POVRTNOM OKRUŽENJU

Sastojci:

Palenta

Mozzarella ili skuta

Rajčice

Masline

Rikola

Priprema:

Skuhati puru/palentu i dodati u nju začinskog mediteranskog bilja. Ja ga imam u vrtu pa sam stavila ružmarin, kadulju, timjan i origano, a možete staviti kupljeno sušeno mediteransko bilje. Dodati soli i maslinovog ulja.

Staviti da se ohladi i izrezati na kocke. Ispeći na roštilju par minuta sa svake strane ili na Grill tavi. Servirati na podlozi od rikole sa mozzarella sirom i pomama/rajčicama. Crnim maslinama. Začiniti maslinovim uljem krupnom soli i paprom.

https://www.instagram.com/p/BjefbERF8oe/

 PALENTA ZA PRSTE POLIZAT

Podloga je salsa od poma (rajčica).

Palenta:

Palenta je aromatizirana sa ružmarinom i na kraju kuhanja sam dodala maslinovo ulje i parmezan. Kad se palenta ohladila narezala sam je na kocke i popekla na Grill tavi.

Tikvice:

Tikvice sam popekla na Grill tavi i u njih zarolala feta sir. Sve sam posula poprženim pinjolima.

https://www.instagram.com/p/CC0u2viJAR_/

KREKERI OD PALENTE

Sastojci:

2 šalice pure/ instant (šalica od 200 ml),
Cca 100 g grana padano sira (možete koristiti i parmezan iz kesice)
žličica sušenog origana,
žličica sušenog bosiljka,
žličica ružmarina,
malo chilia u praha,
i malo češnjaka u prahu,
žličica soli i malo papra.
3 žlice maslinovog ulja.
3-4 žlice mix sjemenki.
1 žličica krupne soli.

Priprema:

Ovo sam radila duplu dozu, tako da slobodno možete smanjiti sastojke na pola ako želite manje krekera.

Staviti 1 litru vode da zavrije i u nju odmah staviti sve začine i maslinovo ulje. Kad zavrije dodati puru/palentu i miješati par minuta dok se ne skuha. U nju dodati ribani sir.

Polovicu smjese izliti na masni papir i preklopiti sa drugim masnim papirom i izvaljati valjkom debljine cca 2-3 milimetra. Polagano dignuti gornji papir. Posuti mix sjemenkama i po želji još malo parmezana i malo krupne soli. Zatim malo poprskati maslinovim uljem.
Izrezati nožem na kockice.

Peći u pećnici na 200 stupnjeva cca 20-25 min. Slobodno mogu biti malo jače pečeni.
Servirala sam ih uz domaći quacamole. Dobar tek!

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads