Maja Brekalo: Raw carrot cake s đumbirom

Bio&bio ambasadorica Maja Brekalo danas donosi recept za raw tortu s mrkvom i osvježavajućom kremom od indijskih oraščića i đumbira.
*

*
Raw carrot cake s đumbirom

Podloga:

  • 2 šalice oraha
  • 1 šalica datulja
  • 3 žlice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 1 žličica praha burbon vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • Prstohvat soli
  • Korica jednog limuna
  • 2 žlice naribanog kokosa
  • 1 žlica melase
  • ½ šalice sitno naribane mrkve

Krema:

  • 1.5 šalica indijskih oraščića
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka od 400 ml ili 1 šalica kreme od kokosa
  • 1/3 šalice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 1/3 šalice javorovog sirupa
  • 3 žlice sojinog ili kokosovog jogurta
  • Prstohvat naribane limunove korice
  • 3 žlice soka od limuna
  • 1 žličica praha burbon vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • ½ -1 žličica praha đumbira ili 1 žličica začinskog soka od đumbira
  • prstohvat soli


Priprema:

Indijske oraščiće namačite u vodi najmanje 3 sata, a kokosovo mlijeko/kremu rashladite u hladnjaku preko noći.

Dno kalupa za tortu promjera 20 cm s odvojivim rubom obložite papirom za pečenje.

Krupno usitnite orahe u sjeckalici, dodajte nasjeckane datulje, kokosovo ulje, vaniliju, cimet, đumbir, sol te limunovu koricu i nastavite miješati dok ne dobijete vlažnu mrvičastu smjesu. Na kraju dodajte kokos, mrkvu, melasu i kratko promiješajte.

Stavite smjesu u kalup i čvrsto utisnite u dno kalupa. Najbolje da smjesu utisnete prstima ili žlicom koliko možete i zatim je ravnim dnom čaše dodatno poravnate. Stavite u zamrzivač ili hladnjak dok pripremate kremu.

Operite i dobro ocijedite indijske oraščiće. Otvorite pažljivo kokosovo mlijeko i stavite u blender samo čvrsti dio. Ako koristite kokosovu kremu umjesto mlijeka, izdvojite 1 šalicu i stavite u blender.

Dodajte indijske oraščiće i ostale sastojke, pa blendajte dok ne dobijete glatku kremu. Možda ćete trebati stati nekoliko puta, promiješati i nastaviti blendati.

Prelijte kremu preko podloge. Oprezno protresite kalup da se krema uredno rasporedi i površina zagladi te lagano lupnite nekoliko puta kalupom po stolu kako bi nestali mjehurići iz kreme.

Kalup prekrijte i ostavite preko noći u hladnjaku ili 4-6 sati u zamrzivaču.

Po želji, rashlađenu tortu ukrasite mljevenim orasima i kokosom. Što dulje torta odstoji u hladnjaku, bit će čvršća i lakše će se rezati.

Tortu možete prekrivenu čuvati u hladnjaku do 10 dana ili u zamrzivaču do 4 mjeseca. U slučaju da je odlučite zamrznuti, prije posluživanje je ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi ili najmanje sat vremena u hladnjaku.

U Instagram Live bio&bio doživljaju pogledajte kako Maja priprema ovu slasnu sirovu tortu s đumbirom.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads