*
Raw carrot cake s đumbirom
Podloga:
- 2 šalice oraha
- 1 šalica datulja
- 3 žlice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 1 žličica praha burbon vanilije
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira u prahu
- Prstohvat soli
- Korica jednog limuna
- 2 žlice naribanog kokosa
- 1 žlica melase
- ½ šalice sitno naribane mrkve
Krema:
- 1.5 šalica indijskih oraščića
- 1 konzerva kokosovog mlijeka od 400 ml ili 1 šalica kreme od kokosa
- 1/3 šalice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- 3 žlice sojinog ili kokosovog jogurta
- Prstohvat naribane limunove korice
- 3 žlice soka od limuna
- 1 žličica praha burbon vanilije
- 1 žličica cimeta
- ½ -1 žličica praha đumbira ili 1 žličica začinskog soka od đumbira
- prstohvat soli
Priprema:
Indijske oraščiće namačite u vodi najmanje 3 sata, a kokosovo mlijeko/kremu rashladite u hladnjaku preko noći.
Dno kalupa za tortu promjera 20 cm s odvojivim rubom obložite papirom za pečenje.
Krupno usitnite orahe u sjeckalici, dodajte nasjeckane datulje, kokosovo ulje, vaniliju, cimet, đumbir, sol te limunovu koricu i nastavite miješati dok ne dobijete vlažnu mrvičastu smjesu. Na kraju dodajte kokos, mrkvu, melasu i kratko promiješajte.
Stavite smjesu u kalup i čvrsto utisnite u dno kalupa. Najbolje da smjesu utisnete prstima ili žlicom koliko možete i zatim je ravnim dnom čaše dodatno poravnate. Stavite u zamrzivač ili hladnjak dok pripremate kremu.
Operite i dobro ocijedite indijske oraščiće. Otvorite pažljivo kokosovo mlijeko i stavite u blender samo čvrsti dio. Ako koristite kokosovu kremu umjesto mlijeka, izdvojite 1 šalicu i stavite u blender.
Dodajte indijske oraščiće i ostale sastojke, pa blendajte dok ne dobijete glatku kremu. Možda ćete trebati stati nekoliko puta, promiješati i nastaviti blendati.
Prelijte kremu preko podloge. Oprezno protresite kalup da se krema uredno rasporedi i površina zagladi te lagano lupnite nekoliko puta kalupom po stolu kako bi nestali mjehurići iz kreme.
Kalup prekrijte i ostavite preko noći u hladnjaku ili 4-6 sati u zamrzivaču.
Po želji, rashlađenu tortu ukrasite mljevenim orasima i kokosom. Što dulje torta odstoji u hladnjaku, bit će čvršća i lakše će se rezati.
Tortu možete prekrivenu čuvati u hladnjaku do 10 dana ili u zamrzivaču do 4 mjeseca. U slučaju da je odlučite zamrznuti, prije posluživanje je ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi ili najmanje sat vremena u hladnjaku.
U Instagram Live bio&bio doživljaju pogledajte kako Maja priprema ovu slasnu sirovu tortu s đumbirom.