Danas vam donosimo recept za lazanje od bezglutenskog tijesta sa sezonskim povrćem i veganskim bešamel umakom prema recepturi Ive Savić.
Sastojci:
- 1 pakiranje bezglutenskog tijesta za lazanje
- 500 ml pasirane rajčice
- 1 žličica jabučnog octa
- 1 list bosiljka narezan na trakice
- 2 manje tikvice
- 1 veći patlidžan
- maslinovo ulje za pečenje povrća
Sastojci za bešamel umak:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica rižinog brašna
- 300 ml napitka od soje
- 100 ml vode
- sol, papar, češnjak u prahu, muškatni oraščić
Priprema:
Patlidžan narežite na tanke ploške po duljini, posolite ga i pustite da odstoji. U međuvremenu tikvicu narežite na tanke ploške i ispecite na malo maslinovog ulja.
U širem loncu zakuhajte vodu, pa kad provrije, posolite i ubacite tijesto za lazanje te ga kratko prokuhajte da omekša (4-5 min)
Za pripremu bešamela uzmite manji lonac, a mlijeko i vodu posebno ugrijte u drugom lončiću. U loncu za bešamel ugrijte maslinovo ulje na kojem ćete kratko popržiti brašno, uz miješanje. Maknite s vatre pa lagano dolijevajte mlijeko uz miješanje, vratite na laganu vatru i čekajte da zakuha. Kad zakuha, posolite, popaprite, dodajte češnjak u prahu i muškatni oraščić. Uz povremeno miješanje kuhajte 3-4 minute dok se bešamel ne zgusne.
Ocijedite patlidžan i ispecite ga na malo maslinovog ulja. Zagrijte pećnicu na 180C.
Uzmite četvrtastu posudu za lazanje. Dno prekrijte s pasatom pa na to položite dva komada tijesta (ili koliko je potrebno da pokrijete cijelo dno). Na njega stavite patlidžane i tikvice pa prelijte s pasatom i bešamelom. Na to opet stavite tijesto, tikvice i patlidžane, pasatu i bešamel. Slažite slojeve raspoređujući ravnomjerno tijesto, povrće i umake. Završite lazanje tako da ih prelijete s umakom i malo maslinovog ulja.
Lazanje pecite 25-30 min na 180C. Pustite da se ohlade barem 10min prije rezanja i posluživanja.
Po željite poslužite uz veganski parmezan i salatu.