Nabavili ste kurkumu, no niste sigurni kako kuhati s njom? Doznajte kako je najbolje upotrijebiti u kuhinji, bilo da je riječ o sušenoj kurkumi u prahu ili svježem korijenu.
Kurkuma je egzotični korijen, odnosno podanak ili rizom srodan đumbiru, zagasitožute boje te pomalo oštra i gorkasta okusa. Tradicionalno se koristi u indijskoj kuhinji i kuhinjama jugoistočne Azije. Sastavni je dio začinskih mješavina kao što su curry i garam masala te priloga poput chutneyja.
Jako je popularna i u Iranu i Maroku. U iranskoj kuhinji koristi se kao dio začinskog trija koji sačinjavaju cimet, kardamom i kurkuma. Ta se mješavina naziva advieh. No, osim u Indiji i na Bliskom istoku, kurkuma stječe sve veću popularnost diljem svijeta, što nimalo ne čudi jer radi se o jednom od najzdravijih začina na svijetu!
Osim što je jako ljekovita, dobra je vijest ta da se uz kurkumu i lakše mršavi, odnosno ona potiče gubitak kilograma i masnih naslaga.
Za bolju iskoristivost: kurkuma + ulje + crni papar
Bezbroj je načina na koje možete upotrijebiti ovaj popularni začin u kuhinji, no imajte na umu da ga uvijek kombinirate s nekom zdravom masnoćom, poput maslinova ili kokosova ulja ili s crnim paprom, kako biste maksimalno iskoristili njegove dobrobiti. Naime, kombinirajući kurkumu s uljem ili crnim paprom, koji sadrži tvar piperin, poboljšat ćete njezinu apsorpciju, odnosno iskoristivost njezine bioaktivne tvari – kurkumina.
Ako nikad niste koristili kurkumu, započnite s malim dozama kako biste se polako na nju navikli, a onda s vremenom možete povećavati količinu. Osim što je jako ljekovita, dobra je vijest ta da se uz kurkumu i lakše mršavi, odnosno ona potiče gubitak kilograma i masnih naslaga.
Dakle, zaista ne postoji razlog da već danas ne dodate barem prstohvat kurkume u svoja jela, a kako biste si osigurali maksimum ljekovitih učinaka, možete uzimati i ekstrakt kurkume (kurkumin) u kapsulama.
Kurkuma u prahu – primjena u kuhinji
Kurkuma u prahu ima pikantniji okus nego svježi korijen kurkume, koji je malo blaži zbog sadržaja vode u njemu. U Indiji se kurkuma obično dodaje na početku procesa kuhanja, primjerice tako da se na malo ulja poprži zajedno s đumbirom kako bi se iz nje bolje oslobodio ljekoviti kurkumin.
Ovo su samo neke od ideja za njezinu primjenu u kuhinji:
Dodajte 1-2 žličice u povrtnu juhu – dat će obroku intenzivnu žutu boju.
Pripremate li jela s rižom, dok kuhate rižu, jednostavno u vodu dodajte ½ žličice kurkume.
Obogatite njome smoothieje: umiješajte u smoothie 1-2 žličice kurkume u prahu, ovisno o tome želite li blaži ili intenzivniji okus. Dodajte i malo kokosova ulja kako biste poboljšali apsorpciju kurkume.
Kombinirajte ¼ žličice kurkume s 1 žličicom preprženih sezamovih sjemenki pa time pospite humus (namaz od slanutka).
Kuhajte leću i druge mahunarke s crvenim lukom, maslinovim uljem i dodatkom 1 žličice kurkume u prahu.
Pirjate li ili pržite povrće u ulju, ubacite i 1 žličicu ovog žutog začina.
Pripremite žute palačinke: u smjesu za palačinke dodajte 1/2 žličice kurkume – bit ćete oduševljeni bojom!
Skuhajte popularno zlatno mlijeko: u šalicu domaćeg kravljeg ili, ako više preferirate, nekog biljnog mlijeka dodajte ½ žličice kurkume, žličicu meda ili javorova sirupa i prstohvat crnog papra, zakuhajte i, kad se malo ohladi, popijte.
Kuhate li biljni čaj, prije ulijevanja kipuće vode dodajte ¼ žličice kurkume u prahu. Zapravo, čaj možete napraviti i samo od kurkume, bez ikakvih dodataka.
Kurkumom možete oplemeniti bilo koje varivo.
Svježa kurkuma – primjena u kuhinji
Imate li svježi korijen kurkume, najprije mu trebate oguliti koru – to možete čak i oštrim rubom žlice. Zatim oguljeni korijen možete naribati ili ga narezati na sitnije komadiće. Ostatak rizoma možete čuvati u hladnjaku 7-10 dana.
Svježi korijen idealan je dodatak i smoothiejima i sokovima. Dodajte komadić svježeg korijena u smoothieje ili svježe iscijeđene sokove.
Umiješajte naribanu kurkumu ili komadiće njezina korijena u dresinge za salatu.
Obogatite kurkumom pitu ili muffine od buče tako da u pripremljeno tijesto dodate 1 žličicu svježe naribane kurkume.
Napravite ukusan žuti grčki jogurt: u običan grčki jogurt dodajte 1 žlicu naribane kurkume, 1 žličicu maslinova ulja, prstohvat soli i ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra i eto vam savršenog doručka.
Dok pirjate ili pržite povrće, dodajte mu 1-2 žličice svježe naribane kurkume.
Također, zahvaljujući svojim zagrijavajućim svojstvima i lagano paprenom okusu, kurkuma se odlično slaže s cvjetačom, keljom, krumpirima i općenito s korjenastim povrćem.
Egzotični falafel s kurkumom
Sastojci:
- 500 g kuhanog slanutka iz limenke (ocijeđenog i opranog)
- ½ šalice svježeg korijandra, nasjeckanog
- ½ šalice svježeg peršina, nasjeckanog
- ½ šalice crvenog luka, ugrubo nasjeckanog
- 4 češnja češnjaka
- sok od 1 limuna
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 žlica kumina u prahu
- 2 žličice kurkume u prahu
- 1 žličica himalajske soli
- prstohvat kajenskog papra (po želji)
- ½ šalice zobenog brašna (možete ga i sami samljeti od zobenih pahuljica)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namastite uljem lim za pečenje.
U multipraktik ubacite slanutak, korijandar, peršin, luk i češnjak pa izmiksajte tako da dobijete malo grublju teksturu.
Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, kumin, kurkumu, sol i kajenski papar. Propulsirajte nekoliko puta tako da se sve lijepo poveže.
Dodajte i zobeno brašno. Izmiksajte tako da dobijete čvršću smjesu, a po potrebi dodajte još malo zobenog brašna.
Oblikujte od smjese 14-16 malih kuglica pa ih spljoštite između dlanova. Rasporedite ih po limu. Pecite ih u pećnici s jedne strane 15-ak minuta, a zatim i s druge 15 minuta.
Poslužite falafel s omiljenom salatom ili u tortilji.
Kurkuma radi za nas – štiti nas od bolesti