Kremasti rižoto s morskim plodovima

Poznata već više od 5000 godina, riža je jedna od najrasprostranjenijih žitarica na svijetu. Porijeklom je iz Indije i Kine, a u Europu je stigla zahvaljujući Aleksandru Velikom koji ju je donio sa svojih ratnih osvajanja u 8. stoljeću. Smatra se jednom od najvrjednijih žitarica i osnovna je namirnica gotovo polovine čovječanstva. Ima veću energetsku vrijednost od većine ostalih žitarica, ali svejedno spada u dijetalne namirnice zahvaljujući svojoj hranjivosti i lakoj probavljivosti. Brzo daje energiju i dobro utječe na crijevnu floru. Danas donosimo recept za omiljeno jelo mnogih, fini rižoto s morskim plodovima.

Poslužite toplo, a svaki tanjur pospite nasjeckanim svježim peršinom i s malo naribane korice limuna.


Kremasti rižoto s morskim plodovima

Sastojci:

  • 1 glavica ljutike
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica nasjeckanog vlasca
  • 60 g maslaca
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • maslinovo ulje
  • 150 g arborio riže
  • 100 ml bijelog vina
  • 350 g mixa morskih plodova za rižoto
  • sol
  • papar
  • sušeni bosiljak
  • ½ limuna
  • svježi peršin


Priprema:

Nasjeckajte ljutiku, češnjak i svježi vlasac. Maslac narežite na kockice i spremite u hladnjak.

*

U manjem loncu zagrijte povrtni temeljac (možete koristiti i riblji). Temeljac cijelo vrijeme održavajte toplim na laganoj vatri.

*

U većoj dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša. Potom dodajte češnjak i promiješajte.

*

Za 30-ak sekundi ubacite rižu, miješajte i čim postane staklasta podlijte bijelim vinom. Kuhajte miješajući dok alkohol ne ispari.

*

Potom počnite podlijevati temeljcem. Svaki put podlijte s otprilike jednom grabilicom za juhu i stalno miješajte. Nakon što riža upije temeljac, dodajte ga ponovno.

*

Pet minuta prije kraja kuhanja riže (vrijeme provjerite na pakiranju), dodajte plodove mora, još temeljca, umiješajte i kuhajte poklopljeno do kraja.

*

Rižoto skinite s vatre, umiješajte ohlađeni maslac, pa dodajte bosiljak, vlasac, sol, papar i žlicu limunovog soka.

*

Poslužite toplo, a svaki tanjur pospite nasjeckanim svježim peršinom i s malo naribane korice limuna.

*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads