Lisičarka, lisička i lisica samo su neki od hrvatskih naziva za gljivu cantharellus cibarius. Krasi je kratak stručak i valovit klobuk blijedo narančaste ili žute boje, ali i nježna aroma marelice. Po nekim svojim karakteristikama nalikuje na otrovnu zavodnicu. Ako niste vješti u prepoznavanju jestivih gljiva, lisičarke radije kupite od pouzdanih izvora. To je niskokalorična namirnica s visokim udjelom vode. U 100 grama namirnice ima tek 19 kalorija, oko 1,5 grama bjelančevina, 1,1 gram masti i 1 gram ugljikohidrata. Sadrži vitamine A, C i D, kalij, fosfor, sumpor, klor, magnezij, kalcij i natrij.
Lisičarke obično rastu na vlažnim skrivenim mjestima uz šumske putove, pa ih je potrebno dobro očistiti od zemlje, lišća, borovih iglica i drugih nečistoća. Nemojte ih nikad potapati u vodi – lisičarke poput većine drugih gljiva mogu upijati vlagu poput spužve. Nepotrebna tekućina će upropastiti njihovu teksturu i okus. Umjesto toga, dobro ih očetkajte ili istrljajte kuhinjskom krpom. Ako ih ne planirate odmah pripremiti i pojesti, stavite ih u papirnatu vrećicu i pohranite u hladnjak. Na taj način možete im produžiti rok trajanja za maksimalno dva do tri dana. Imate li na raspolaganju veliku količinu, možete ih očistiti i zamrznuti u ledenici.
Lisičarke imaju vrlo blag papren okus. Iako se mogu jesti sirove, najbolje ih je kratko termički obraditi – prepirjajte ih na ulju ili maslacu pet do deset minuta i poslužite kao prilog mesnim, vegetarijanskim ili veganskim jelima. Od njih se mogu raditi variva i umaci na bazi vrhnja za tjesteninu, a posebno dobro sljubljuju se s pečenim jajima i piletinom.
Ako niste vješti u prepoznavanju jestivih gljiva, lisičarke radije kupite od pouzdanih izvora.
Krem juha od lisičarki
Sastojci
- 350 g lisičarki
- 200 g krumpira
- 100 g crvenog luka
- 50 g slanine
- 30 g svinjske masti
- 1 l povrtnog temeljca
- 100 ml kiselog vrhnja
- 30 ml maslinovog ulja
- 40 g maslaca
- 1 grančica svježeg timijana
- sol, papar
Priprema:
Luk i slaninu narežite na kockice i popržite na masti da luk ne dobije zlatnožutu boju. Dodajte kockice krumpira i kuhajte 15 minuta miješajući uz postupno dodavanje temeljca.
Lisičarke (300 g) popecite na maslinovom ulju, začinite solju i paprom. Dodajte lisičarke na krumpir i dodajte temeljca da je pokriveno. Prokuhajte 5 minuta, miksajte štapnim mikserom i dodajte temeljca do željene gustoće. Nastavite kuhati 2 – 3 minute na laganoj vatri.
Razmutite kiselo vrhnje s par žlica vruće juhe i umiješajte u juhu kad ugasite vatru. Preostale lisičarke sotirajte na maslacu, začinite solju, paprom i sjeckanim listićima timijana i vaša je krem juha od lisičarki gotova.
Razdijelite juhu u zdjelice, dodajte u sredinu malo sotiranih gljiva, dekorirajte timijanom i poslužite.