Ako su vam već sve juhe dosadile i ne znate koju biste skuhali, evo jednog zanimljivog i jednostavnog recepta. Gotovo svaka juha je zdrava i često se jede. Ova juha od mrkve i đumbira pravi je pogodak želite li jelo prepuno vitamina i zdravstvenih benefita.
Neki nutricionisti smatraju da se nutrijenti iz mrkve mogu bolje iskoristiti ukoliko se mrkva skuha i zato je baš ovakva juha pun pogodak za zdravlje. Mrkva je bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se u tijelu pretvara u vitamin A, ključan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sustava. Antioksidansi u mrkvi, poput luteina i zeaksantina, pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Vlakna potiču zdravu probavu i mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi.
S druge strane đumbir je biljka poznata tisućama godina i koristi se diljem svijeta kao začin, lijek i dodatak prehrani. Njegov karakterističan pikantan okus i intenzivan miris dolaze od aktivnih spojeva, poput gingerola,koji mu daju jedinstvena svojstva. Đumbir nije samo korijen koji obogaćuje jela, već i moćan saveznik zdravlja. Kao prirodni antioksidans i protuupalno sredstvo, đumbir ima širok spektar pozitivnih učinaka na tijelo. Blagotvorno djeluje na probavni sustav, potičući proizvodnju probavnih enzima, smanjujući nadutost i ublažavajući mučninu.
Đumbir je saveznik u jačanju imunološkog sustava, jer ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

Juha od mrkve i đumbira
Sastojci:
- 2 jušne žlice ghee maslaca
- 700 g očišćene i narezane mrkve (kockice ili kolutići)
- 2 čajne žličice usitnjenog, svježeg đumbira
- 1 i pol žličica himalajske soli
- ½ žličice crnog papra
- 1 litra vode ili temeljca od povrća
- malo peršina

Priprema:
Maslac otopite na laganoj vatri pa dodajte đumbir i kratko promiješajte pa dodajte mrkvu, sol i papar.
Sve dinstajte 10-ak minuta pa dodajte vodu ili temeljac.
Kada sve zavrije, smanjite vatru i ostavite da kuha 15 minuta.
Povrće mora jako omekšati i onda ga možete ubaciti u blender (ocijedite vodu).
Krem juhu na kraju možete još malo podgrijati.
Đumbir trenutačno ublažava glavobolju i sprječava migrenu