Juha od kestena

U košarama punim jesenskih mirisa, okusa i boja puno je favorita, ali kesteni su nam definitivno pri vrhu najomiljenijih namirnica. Najviše ih volimo jednostavno pečene ili u kesten pireu. Ne sadrže gluten, imaju visoku energetsku vrijednost, iznimno su bogati folnom kiselinom i jedino su orašasto voće s vitaminom C. Ako uz to sve još uzmete u obzir da zbog svog sastava pozitivno utječu na raspoloženje možda u njima, uz kulinarski izazov, pronađete i najfinije oružje za borbu protiv jesensko-zimske depresije.

Toliko je razloga za voljeti kestene. Osim što su fini, razlikuju se od ostalih orašastih plodova jer im bjelančevine i masnoće nisu jača strana, ali su zato bogati kompleksnim ugljikohidratima.

Kesten

Njihovom mirisu na gradskim ulicama je zaista teško odoljeti. Bilo da su pečeni ili kuhani, uvijek stvaraju osjećaj ugode i topline. Volimo sjediti ispod njihovih krošnjama i u tišini slušati kako padaju na tlo. Osobitog mirisa i blagog slatkog okusa, imaju široku primjenu na našim stolovima.

U ove jesenje dane kad nas stabla kestena nesebično daruju svojim plodovima, a već znani pečenjari se  vraćaju na ista mjesta kao i proteklih godina ne bi li nas namamili mirisom i zvukom pucketanja tih divnih jesenjih plodova, bilo bi šteta ne poigrati se njima i u vlastitim kuhinjama. I dok smo navikli na kesten u roladama, kolačima, tortama i nadaleko najpoznatijem kesten pireu, ovaj put smo odlučili sve njegove blagodati predstaviti u toploj krem juhi koja spretno spaja zemljane okuse i prirodnu slatkoću namirnica. Sigurni smo da će postati i vaš favorit u nadolazećim hladnim danima.

Puno je razloga za voljeti kestene

Juhu od kestena stvarno je lako zavoljeti. Jednostavno se priprema i u samo nekoliko koraka dobit ćete bogatu i elegantnu juhu, prekrasne baršunaste teksture. Manja porcija juhe savršen je odabir za predjelo, dok će vas poslužena uz hrskavi kruh i zdjelu salate zadovoljiti za ručak ili večeru.

Toliko je razloga za voljeti kestene. Osim što su fini, razlikuju se od ostalih orašastih plodova jer im bjelančevine i masnoće nisu jača strana, ali su zato bogati kompleksnim ugljikohidratima. Iznenađujući su izvor vitamina C te sadrže veliku količinu folata. Posljednje je posebno zanimljivo, jer su visoke razine folata povezane  s nižim stopama depresije i negativnog raspoloženja.

JUHA OD KESTENA (6 osoba)

Sastojci:

400 g pečenih i oljuštenih kestena
1600 ml povrtnog temeljca
4 žlice maslinovog ulja
malo naribanog muškatnog oraščića
2 manja poriluka
4 stapke celera
sol i papar
punomasno vrhnje za serviranje (žlica po serviranju)
manja šaka sjeckanog peršina za serviranje

Priprema:

Najprije ispecite kestene. Ako nemate mogućnost peći ih na vatri, ispecite ih u pećnici. Evo kako: kestene zarežite nožićem u križ, nakon toga stavite u lonac s vodom i pustite da voda zaključa. Potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.

Na 4 žlice zagrijanog maslinovog ulja dinstajte nasjeckani poriluk i celer oko 5 minuta. Dodajte grubo nasjeckane kestene, pržite ih  minutu, te dodajte temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Pustite da zakuha, smanjite vatru i kuhajte pola sata. Pustite da se juha malo ohladi i onda je usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.

Juhu poslužite sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.

Kad se kuha kesten juha

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads