Juha od batata s narančinom koricom

Ovo je profinjena juha za posebne prigode: slatka i nježna jesenja gozba. Kombinacija sastojaka zajedno s pirjanim povrćem daje juhu koja opušta i potiče društvenost, pa će biti odličan početak svečane večere. Počastite se ovom zanimljivom i ukusnom kombinacijom okusa i mirisa…


Sastojci (za 3-4 tanjura):

  • 3-4 batata, oguljena i narezana na kockice od 1 cm
  • 2 srednje mrkve, narezane na krupne komade
  • 2-3 žličice ulja avokada ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • umak od soje, po ukusu
  • 1 crveni luk sitno nasjeckan
  • 2 žličice sjeckanog svježeg đumbira
  • prstohvat soli
  • sitno naribana korica 1 naranče
  • 4 šalice izvorske ili filtrirane vode
  • 2 1/2 žličice svijetlog misa
  • 1 žlica rižinog slada
  • 1 šalica svježeg narančinog soka
  • oko 1/4 žlice sjeckanog peršinovog lista za ukrašavanje, po ukusu


Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 250 ºC.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte batat i mrkvu, pa nakapajte s 1-2 žličice ulja i lagano začinite umakom od soje, pazeći da su svi komadi dobro prekriveni. Ujednačeno ih rasporedite na nenamašćeni papir za pečenje. Pecite nepokrivene oko 30 minuta dok posve ne omekšaju i posmeđe po rubovima.
  3. U loncu za juhu na srednjoj vatri zagrijte preostalu žličicu ulja. Dodajte luk, đumbir i sol i pirjajte dok luk ne postane proziran, oko 2-3 minute. Dodajte narančinu koricu i kuhajte dok se sve ne sjedini. Dodajte pečeni batat i mrkvu i lagano miješajući kuhajte 2 minute. Dodajte vodu, pokrijte i pustite da zavre. Smanjite vatru na najmanje i poklopljeno 20 minuta.
  4. Juhu izmiksajte u blenderu, sjeckalici s čeličnom oštricom ili štapnim mikserom. Vratite juhu u lonac i kuhajte je na laganoj vatri da ponovno zavre. Odvojite dio tekućine iz juhe i u njoj otopite miso. Dodajte razrijeđeni miso, rižin slad i narančin sok u lonac pa polako zagrijavajte. Netom prije nego zavre, ugasite vatru i poklopite pa pustite da odstoji još nekoliko minuta kako bi se aktivirali enzimi iz misa.
  5. Poslužite toplo i ukrasite peršinom.

Recept je preuzet iz Planetopijine kuharice Juhe i variva.

Brza salata s batatom

Kroketi od heljde i batata – sjajna ideja za ručak

Chowder sa slanutkom i batatom

Humus od cikle i tanki kruščići od batata i pira

Je li batat toliko zdraviji od krumpira?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads