Indijska riža s piletinom, grožđicama i indijskim oraščićima

Basmati riža dugog zrna, jedinstvenog je okusa i brzo se kuha, a pri kuhanju se ne lijepi. Veoma je popularna u Indiji i Pakistanu pa ne čudi što je odlična za kombinacije azijskih i indijskih jela s rižom i povrćem, a mnogi je rado koriste i kao prilog. Ima neodoljivu slatko-cvjetnu aromu, a bogata je i mineralima i vitaminima. Zbog svih svojih posebnosti naziva se „kraljicom svih riža“. Danas donosimo recept upravo s basmati rižom. Uživajte u ovom posebnom jelu zanimljivog okusa koji nas vodi na daleka putovanja.


Indijska riža s piletinom, grožđicama i indijskim oraščićima

Sastojci:

  • 300 g riže dugog zrna
  • 600 g filea pilećih prsa
  • 120 g indijskih oraščića
  • 120 g grožđica
  • 3 zelene ljute papričice – po želji manje
  • ¼ žličice kardamoma u sjemenkama
  • 300 g ljubičastog luka
  • 1 žličica kurkume
  • 1 vezica korijandera
  • sol
  • 900 ml pilećeg temeljca
  • 4 klinčića
  • 2 cm korice cimeta
  • 1 žlica kima
  • ½ žličice šafrana u prahu
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 30 ml sezamovog ulja


Priprema:

2/3 luka nasjeckajte, a 1/3 narežite na kolute. U mužaru izmrvite pola količine indijskih oraščića i sjemenke kardamoma. 

*
U lonac uljite temeljac, zakipite i dodajte šafran i kuhajte na laganoj vatri.
*
U tavi ugrijte pola količine maslinovog ulja, dodajte klinčiće, koricu cimeta, kim i popržite uz miješanje na srednje jakoj vatri 1 – 2 minute.
*
Dodajte mrvljeni kardamom i oraščiće, rižu, sjeckani luk, grožđice, kurkumu i miješajući popržite 3 – 4 minute, posolite i premjestite u vatrostalnu posudu.
*
U međuvremenu, meso narežite na veće komade, posolite i popecite kratko na sezamovu ulju.
*
U tavi, na maslinovom ulju, popržite kolute luka 3 – 4 minute da omekšaju.
*
Nasjeckajte preko riže polovinu indijskih oraščića, zalijte vrelom vodom sa šafranom i kuhajte u pećnici 25 minuta na 220 °C.
*
Nakon 10 minuta kuhanja, rasporedite preko riže komade piletine, nasjeckani korijander i kolute luka, dodajte zelene papričice, vratite u pećnicu na još 15 minuta.
*
Dekorirajte listićem svježeg korijandera i poslužite.
*
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads