Hruskava i zdrava pizza od batata s povrćem

Batat zaslužuje važno mjesto u svakoj kuhinji. Njegove nutritivne vrijednosti su velike, jednako kao i dobrobiti. Gastronomske mogućnosti batata su brojne i može se koristiti u pripremi raznih jela: slastica, juha, variva, pirea, tjestenina… Od njega možete napraviti zdravu i ukusnu podloga za vegetarijansku pizzu, a posebnost ovom specijalitetu daje veganski parmezan. Njegova priprema je jednostavna i brza, a potrebna su vam samo četiri sastojka: indijski oraščići ili bademi, prehrambeni kvasac, češnjak u prahu i himalajska sol. Obogaćena nadjevom od rajčica, povrćem i veganskim parmezanom, ova izuzetna pizza sigurno će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.


Pizza od batata

Sastojci za podlogu:

  • 2 šalice pirea od pečenog batata
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 jušna žlica chia sjemenki
  • 3 jušne žlice vode
  • 1,25 šalice zobenog brašna
  • ¼ šalice bademovog brašna
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica jabučnog octa
  • 1 čajna žlica sušenog bosiljka
  • 1 čajna žlica sušenog origana
  • ½ čajne žlice himalajske soli

Sastojci za preljev:

  • pasirana rajčica (količina po želji)
  • bosiljak u prahu
  • himalajska sol

Sastojci za nadjev:

  • 1 crveni luk
  • 1 patlidžan
  • 1 crvena paprika

Sastojci za veganski parmezan:

  • 1 šalica indijskih oraščića ili badema
  • 4 čajne žlice prehrambenog kvasca
  • 1 čajna žlica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žlica himalajske soli

Sastojci za posipanje i ukras:

  • oko 10 cherry rajčica
  • par listova svježe rikule

* šalica = 2,5 dl


Priprema:

  1. Jedan veći ili dva manja batata dobro operite, osušite i probodite na nekoliko mjesta vilicom. Stavite u pleh obložen masnim papirom i pecite na 200 ºC oko 45 minuta.
  2. Patlidžan operite i posušite. Ako je iz organskog uzgoja ne trebate ga guliti, a ako nije svakako to napravite. Narežite ga na tanke ploške, blago posolite i ostavite sa strane u posudi da pusti vodu.
  3. Papriku i luk očistite. Na 2 jušne žlice ulja popržite narezani luk (dok ne postane staklast), a zatim dodajte papriku narezanu na komadiće. Pržite dok paprika ne omekša. Izvadite luk i papriku u manju posudu.
  4. Osušite narezani patlidžan i na 1 jušnoj žlici ulja popecite sa svake strane dok ne omekša.
  5. Pripremite chia sjemenke. Pomiješajte 1 jušnu žlicu chia sjemenki i 3 jušne žlice vode. Ostavite da odstoji dok se ne formira gel.
  6. Pečeni batat izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi i ogulite. Stavite batat i očišćeni češnjak u multipraktik pa napravite pire.
  7. Umiješajte zobeno i bademovo brašno, maslinovo ulje, jabučni ocat, bosiljak origano i sol. Sve zajedno miksajte dok ne dobijete kompaktnu masu.
  8. Obložite tepsiju papirom za pečenje i ravnomjerno nanesite dobivenu smjesu. Sloj ne smije biti predebeo jer pizza tada neće biti dobro pečena.
  9. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 30 minuta, odnosno dok rubovi ne postanu smećkasti.
  10. U međuvremenu napravite veganski parmezan i preljev. U blender stavite bademe ili indijske oraščiće, prehrambeni kvasac, češnjak u prahu i himalajsku sol te miksajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Za preljev pomiješajte pasiranu rajčicu, malo himalajske soli i bosiljak u prahu (količina po želji).
  11. Izvadite tijesto iz pećnice i premažite pripremljenim preljevom od rajčice. Ravnomjerno poslažite pečeno povrće (luk, papriku i patlidžan) po podlozi. Posipajte veganskim parmezanom (količina po želji). Stavite u pećnicu oko 10 minuta.
  12. Izvadite iz pećnice, malo ohladite i dodatno ukrasite s nekoliko listova svježe rikule i cherry rajčicama.

Narežite na kriške i uživajte u veganskoj verziji pizze!

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.