Granola je jedan od energetski najbogatijih i najzdravijih doručaka, međutim ako vam je već pomalo dosadio jedno te isti menu, isprobajte zdrave zobene keksiće. Da biste ih napravili, dovoljno je večer prije izdvojiti 45 minuta vremena. Ujutro ćete uživati u zdravom doručku koji će vas napuniti energoijom, a možete ih ponijeti sa sobom na posao i tako tijekom dana imati super međuobrok.
Pa što ove kekse čini zdravim? U receptu koji donosimo u nastavku smanjili smo uobičajene količine šećera i maslaca pomoću umaka od jabuke koji tijestu priža slatkoću i vlažnost bez dodatne masnoće. Također, u keksiće ne stavljamo puno brašna. No, keksi ne bi bili keksi da nisu pomalo nestašni pa u njih ubacite komadiće tamne čokolade i suho voće za savršen zalogaj.
https://www.instagram.com/p/CAfnemxgVoI/?utm_source=ig_embed
Granola keksići
- 1 i pol šalica zobenih pahuljica
- 1/4 šalice brašna
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1 žličica mljevenog cimeta
- pola žličice soli
- 1/4 šalice omekšalog maslaca
- 1/3 šalice šećera
- 1 veliko jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice umaka od jabuke
- 1/2 suhih brusnica
- 1/3 šalice tamne čokolade, nasjeckane na komadiće (plus dodatno za posip)
https://www.instagram.com/p/CAxixnBBJ63/?utm_source=ig_embed
POSTUPAK:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U srednje velikoj posudi umutite zobene pahuljice, brašno, sodu bikarbonu, cimet i sol.
U drugoj, velikoj posudi, ručnim mikserom promiješajte maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. Nakon toga dodajte jaje, ekstrakt vanilije i umak od jabuka. Na kraju u smjesu umiješajte brašno dok se sve ne sjedini. Ubacite suho voće i čokoladu.
Velikom žlicom od tijesta oblikujte keksiće i stavljate ih na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Kekse pecite 12 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju na rubovima.