Sočna iznutra, hrskava izvana, zdrava posvuda! Isprobajte Majinu slanu pitu i oduševite se! Recept je iz knjige Moja sretna hrana o kojoj smo pisali nedavno. Ako je još niste nabavili, ne čekajte, puna je izvrsnih recepata. Drugačijih, zdravijih, sretnijih… Dobar tek!
Galette – slana pita od tofua i tikvica s karameliziranim lukom
Sastojci
TIJESTO
- 2 šalice (270 g) polubijelog pirovog brašna
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice kurkume
- prstohvat čilija
- prstohvat mediteranskih ili provansalskih trava
- prstohvat crnog papra
- 1/2 šalice (90 g) veganskog maslaca za kolače ili kokosovog ulja
- 5 do 6 žlica ledene vode
TOFU
- oko 250 g svježeg tofua
- 3 žlice (20 g) prehrambenog kvasca
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice praha korijandera
- prstohvat kurkume
- prstohvat čilija
- 1/2 žličice tapioka praha
- 1 do 2 žlice mljevenog badema
KARAMELIZIRANI LUK
- 1 velika glavica crvenog luka
- 1 žlica maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat timijana
- 1 žličica javorovog ili agavinog sirupa
TIKVICE
- 2 manje tikvice
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat papra
Priprema
- Dobro ohlađeno kokosovo ulje naribajte i dodajte brašnu i začinima. A ako koristite maslac, samo ga prstima razmrvite ili narežite oštrim nožem i dodajte u brašno.
- Mrvite zajedno s brašnom između prstiju dok ne dobijete mrvičastu vlažnu konzistenciju – nemojte to raditi predugo jer je važno da tijesto ostane hladno.
- Dodajte ledenu vodu i umijesite tek toliko da tijesto možete oblikovati u kuglu.
- Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u zamrzivaču 10-ak minuta.
- Pripremite nadjev. Tofu omotajte kuhinjskim papirom i dobro ocijedite od vode. Zatim ga namrvite prstima u zdjelu i dodajte sve ostale sastojke te promiješajte.
- Tikvice narežite na tanke ploške i začinite maslinovim uljem, solju i paprom.
- Luk očistite, prepolovite i narežite jako tanko na polumjesece te pirjajte na laganoj vatri uz dodatak soli i timijana dok ne dobije lijepu smeđu boju i potpuno omekša.
- Dodajte još i sirup te još kratko pirjajte uz miješanje.
- Nakon 10 min izvadite tijesto iz zamrzivača i stavite ga na pobrašnjeni masni papir. Nježno ga pritisnite i odozgo malo pobrašnite te ga prekrijte drugim komadom masnog papira.
- Razvaljajte tijesto jako tanko, u krug ili kvadrat pa maknite gornji papir.
- Rasporedite nadjev od tofua po tijestu tako da ostane slobodno oko 5 cm ruba. Zatim preko tofua stavite karamelizirani luk i poslažite ploške tikvica.
- Preklopite pažljivo krajeve tijesta preko nadjeva i lagano pritisnite da se zalijepi.
- Pospite s još malo svježe mljevenog papra i soli te pomoću kista premažite tijesto maslinovim uljem.
- Pecite 30-33 minute u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C, na opciji s ventilatorom.
- Tako se nadjev lijepo ispeče, a tijesto bude hrskavije.
- Poslužite pitu toplu ili hladnu.
- Možete je čuvati u hladnjaku do 2 dana.
Recept preuzet iz kuharice Moja sretna hrana by Maja Brekalo.