Fini, maštoviti i zdravi recepti za dane u karanteni

Što ćete danas kuhati? Ponestaje li vam inspiracije? Malo smo zavirili na Instagram i uočili zanimljiv profil s finim, zdravim i praktičnim receptima. Riječ je o profilu Zdravi i fit – recepti by Tina iza kojeg se krije simpatična Splićanka, majka dvoje djece, Tina Gazin. Tina oduvijek voli zdravu kuhinju, a već dvije godine svakodnevno objavljuje svoje recepte te time inspirira veliki  broj pratitelja. Recepti su joj maštoviti, zdravi i jednostavni, i prilagođeni su za cijelu obitelj. Upravo nas je ta maštovitost i jednostavnost u kombinaciji sa zdravim namirnicama posebno privukla, pogotovo u ovo vrijeme karantene kada smo svi kod kuće.

Tina u svojim receptima koristi nutiritivno kvalitetne namirnice te ne koristi bijelo brašno niti bijeli šećer. Tu ćete pronaći recepte za zdravi doručak, ideje za svakodnevni obiteljski ručak, te mnogo zdravih slastica koje možete jesti bez grižnje savjesti.

Plan obroka

Ove dane puno se priča o hrani. Tina je napravila plan obroka za dva tjedna i time si olakšala svakodnevicu. Sprema jednostavna jela i koristi sve što ima u kući. Sad je vrijeme da i vi otvorite sve ladice i ispraznite ih.

DORUČAK

Popečci

Jedna od stvari koju ćemo iz ove situacije naučiti je da se prema hrani treba odnositi sa velikim poštovanjem. Hranu ne smijete bacati i jedite ono što je na stolu servirano. To ove dane radimo i sa starim kruhom. Svaki treći dan napravim popečke, tj. francuski tost. 

Priprema:

Razmutiti dva jaja, otprilike 300 ml mlijeka (koristila sam bademovo), extrakt vanilije i malo cimeta. Umočiti kruh u smjesu i popržiti na maslu. Nakon toga uvaljati kruh u brezin šećer ili koji već koristite. Ja sam servirala uz voće i grčki jogurt. 

Puding od prosa

Ovo je jedan jaaaako fino i zdravo jelo za male i velike. Može se raditi sa raznim dodacima, a glavni sastojak je proso. Proso je bezglutenska žitarica, koja je lako probavljiva, bogata vlaknima i vitaminom B.

Potrebno vam je:

1 šalica prosa (300 ml),
1 šalica bademovog mlijeka,
2 šalice vode,
60 g tamne čokolade,
3 žlice kakaa,
6 datulja,
3 žlice javorovog sirupa,
2 žlice kokosovog ulja,
par kapi ekstrakta vanilije.

Recept:

Proso dobro isprati u vodi, te kuhati u vodi i mlijeku koje je uzavrelo. Odmah dok se kuha dodati datulje. Ukoliko ih nemate, samo stavite više javorovog sirupa. Kuhati otprilike 30 minuta te po potrebi dodavati vodu. Na samom kraju dodati kakao i čokoladu da se rastopi.

Kad se proso malo rashladi staviti u blender, dodati ostale sastojke i miksati dok se ne napravi puding. Možete dodati i sok od naranče bude jako fino. Ja sam ovaj put radila bez.
Ukrasila sam sušenim malinama, mljevenim orasima i kokosom. Za ovu količinu spadne vam jedno 4 do 5 ovakvih zdjelica.

RUČAK

Bob i manistra

Bob i manistra (tjestenina), jedan su od favorita za ručak, koji u kući sva sreća svi volimo.

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstati jednu kapulu, dodati pancetu koji smo izrezali na male kockice, češnjak (3 režnja) i petrusimul (peršin). Nakon par minuta dodati bob (koristila sam smrznuti, jednu kesicu), malo pelate od poma/rajčice (3 žlice ) te zaliti vodom. Neka bude dovoljno vode jer će se i manistra (tjestenina) kuhati u istoj, nekih 25 minuta. Kada dodate tjesteninu kuhajte sve zajedno još 10-ak minuta. Na kraju još malo zaliti maslinovim uljem.

Od začina sam koristila sol, papar i lovorov list. Malo sam po svom guštu na kraju dodala svježeg bosiljka i poprženih pinjola. Dobar tek!

Bakalar ala gregada

Kad nema svježe ribe dobro posluži i smrznuta. Ja koristim bakalar. I radim ga kako bi u Hvaru rekli na gregadu, ali moju verziju, naravno. Ovo bi bio bakalar ala gregada.

Recept:

Jedno pakovanje bakalara odmrznuti i izrezati na par dijelova. Ja odmah očistim i kosti.
U jednu širu tavu na maslinovom ulju dinstati jednu kapulu (luk) izrezanu na tanke fetice. Kad kapula dobije žućkastu boju dodati bijeli luk i peršin, te nakon par minuta uliti malo bijelog vina (a malo uliti sebi u čašu i pijuckati).

Kad alkohol ispari dodati narezane fete (kriške) krumpira. Da budu posložene u jednom redu, ne jedan poviše drugog. Doliti vode i kuhati dok se krumpir skoro pa ne skuha do kraja. Tada se dodaje riba. Po potrebi se dolije još malo vode, ali pazite da ne bude previše. Začini se sa soli i paprom. Kuha se još nekih 10-ak minuta. Dodajte koju feticu limuna, još malo peršina i kap maslinova ulja.

Napomena: Nema miješanja dok se kuha riba!

Varivo

Kad bi me netko pitao da mu spremim neko svoje autorsko jelo, to bi bilo upravo ovo varivo. Jednostavno ga obožavam i radim razne varijante, a ova mi je najdraža.

Recept:

Na sezamovom ulju izdinstati crveni luk i u njega dodati začine: curry, crvenu dimljenu papriku, kumin, cimet, češnjak u prahu. Dodati 2-3 žlice passate od rajčice .Malo još dinstati i dodati na kockice narezan jedan batat. Nakon 5 minuta uliti dvije čaše vode i kuhati 10-ak min. Zatim dodati šalicu crvene leće te stalno dolivati vodu po potrebi. Staviti sol i papar. Neka se kuha još 15-ak minuta. Pri samom kraju dodajte nasjeckanu blitvu. Kada servirate u tanjur zalijte sve bučinim uljem i tahini pastom.

Polpete od tune

Ovo sam jelo radila “ od oka” pa ću vam probati što točnije napisat omjere, s tim da sami odredite na kraju ako je previše suho da dodate još jedno jaje ili previše mekano da dodate još žlicu zobenih pahuljica.

Potrebno vam je:

1 konzerva tune,
1 jaje,
4 žlice sitnih zobenih pahuljica,
4 žlice parmezana,
4 žlice zrnatog sira,
1 sušena rajčica (nije nužno),
2 mlada luka,
2 žlice sezama,
2 žlice pure (palente),
par listova peršina,
Sol, papar, dimljena crvena paprika, češnjak u prahu.

Sve usitniti i napraviti kompaktnu smjesu. Oblikovati polepete i uvaljati u puru. Popržiti u tavici. Servirati možete u umaku od tahinia.

Brzo i fino iz pećnice

Kada ste u žurbi i imate doslovno 15 minuta da osmislite ručak onda vam je najbolje sve stavit u pećnicu. Kod mene to izgleda ovako.

Priprema:

Batat sam izrezala na kockice i začinila sa soli, crvenom paprikom i maslinovim uljem. Pileća prsa sam umočila u jaja (dodala sam soli) pa u mješavinu palente i parmezana (dodala sam češnjaka u prahu). Sve sam posložila na masni papir, a meso sam zalila sa malo maslinovog ulja.

Peklo se na 180 stupnjeva otprilike 25-30 minuta. Servirala sam uz grčki jogurt (sa crvenom paprikom u prahu) i prilog ukiseljena crvena paprika.

NE ZABORAVITE NA NEŠTO SLATKO

Zobeni keksići

Ovo je jedan od mojih omiljenih deserata, i često ga radim.

Potrebno vam je:

1 šalica (300 ml) zobenih pahuljica,
1 šalica poprženih mljevenih lješnjaka,
Pola šalice pirovog integralnog brasna,
Pola šalice rastopljenog kokosovog ulja,
1 jaje,
Pola šalice sušenih brusnica,
2 štanke tamne čokolade (usitnjene),
1 žlica meda,
Pola praška za pecivo,
Par zrna soli,
Žličica cimeta ili žličica začina za medenjake.

Spojitu prvo mokre sastojke, jaje, med i kokosovo ulje, te im postupno dodajte suhe sastojke. Dobro umiješati da ne bude suhih dijelova. Napraviti male kuglice, te ih spljoštiti na masnom papiru. Pecite 10-12 minuta na 180 stupnjeva.

Bezglutenski kolačić

I za kraj, uz kavicu kod kuće, jedan bezglutenski kolačić.

Treba vam –  za 8 kolačića:

170 g. mljevenih lješnjaka,
2 jaja,
25 g kakao praha,
40 g kokosovog brašna,
1 žličica praška za pecivo,
2 žlice meda,
100 ml soka od naranče,
2 štange čokolade s narančom +
2 štange za preljev
1 žličica kokosovog ulja.

Pomiješati suhe sastojke, te odvojeno mokre. Zatim sve zajedno pomiješati i dodati sjeckanu čokoladu. Staviti u kalupe za muffine i peći otprilike 25 minuta na 170 stupnjeva .
Kad se ohlade, rastopiti čokoladu sa kokosovim uljem i preliti. Posuti sa malo sjeckanih lješnjaka.

Dragi moji čuvajte se, ne gubite nadu, nikome nije lako, u ovome smo svi zajedno. I sigurna sam da ćemo iz ovoga izaći kao bolji ljudi koji će stvoriti bolji svijet.

Vaša Tina

 

Foto: Instagram, Facebook

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads