U svojoj sam karijeri dosta putovala, ali, možda sam mogla i više. No, ruku na srce, ne mogu se požaliti: doista me put nanio u gotovo sve europske gradove. Onaj u kojemu sam bila najviše puta (ako ne računamo shopping u Grazu) je svakako Strasbourg. Ipak, ovo nije priča o tom grad, jer bilo bi to zaista čudno zbog fotografija koje prate ovaj tekst. Grad u kojemu se miješa njemačka i francuska gastronomija, u kojemu je normalno da u istom restoranu jedete buncek sa zeljem i coq au vin, zasigurno nije prepoznatljiv po salati od tune.
Dakle, ovo nije priča o gastronomiji toga grada, jer tu ćemo priču ispričati neki drugi put, nego podsjetnik na to kako su se na jednom mjestu našle poznanice i provele ugodno ljetno poslijepodne na terasi pitoresknog grada i smijale se do noći.
Nevjerojatno je koliko ti ljudi prođe kroz život. S nekima ostaneš prijatelj od početka do kraja, s drugima se putem raziđeš, treće upoznaš tim istim putem i počnu te pratiti kao i ti njih. Četvrti su oni koje povremeno sretneš, a drago ti je da ih vidiš i voliš provesti vrijeme s njima. Žao ti je što se ne vidite češće, a s druge strane možda bi se baš tako izgubila ta čar. Čar poput tog ljetnog poslijepodneva na terasi u Strasbourgu, kada je pet poznanica sjedilo uz salatu od tune i smijalo se do kasno u noć.
Salata od tune i povrća (za dvoje)
Sastojci:
- 400 g svježe rikole
- 1 glavica ljubičastog luka
- 400 g cherry rajčica
- 2 konzerve tune (112 g)
- 4 jaja
- 1 konzerva mahuna (mogu, naravno, i svježe)
- 1 konzerva kukuruza
- inćuni
- sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Tunu pripremiti u jednoj zdjeli: ocijediti je od vode u konzervi, posoliti, popapriti i staviti maslinovo ulje, sve lagano izmiješati (proizvoljno sa začinima)
2. Luk izrezati na kolutove i posložiti na dno zdjele, potom staviti rikolu.
3. Ocijediti mahune i kukuruz iz konzerve i početi slagati po rikoli. Sve začiniti maslinovim uljem. Ne soliti, jer će biti preslani kad stavite sve sastojke.
4. Dodati cherry rajčice koje ste prije toga izrezali na polovice i posolili.
5. Na kraju dodati tunu i za ukras nekoliko inćuna po sredini te jaja koja ste prethodno skuhali, oljuštili i posolili. Staviti ih uz rubove zdjele.
6. Još jednom po želji staviti na kraju maslinovog ulja.
Napomena: Dresing je proizvoljan, no budući da je salata bogata, nije potrebno ništa drugo nego maslinovo ulje.