Znam da dosta ljudi ne voli curry. Ne voli ga ni jako puno mojih prijatelja, ali vjerujte mi, nije svaki curry isti. Ako vam se nije svidio onaj koji ste jednom probali, ne znači da vam se neće svidjeti nijedan. Važno je znati da nije svaki curry začin isti, ni blizu! Ali nećemo ovom prilikom toliko u detalje, koristite onaj curry koji vam je dostupan.
Iako je lista namirnica i pripreme malo duža, recept je vrlo jednostavan.
Ni sama nisam nikada jela curry od jabuka, već mi je prijateljica rekla da ga je probala u Belgiji na obiteljskoj večeri. Odmah je pomislila – ovo je za Editu! Oduševila sam se već samom idejom. I tako sam ga tada prvi put pripremala i jela. Napravila sam neke izmjene samo zato jer se meni tako više sviđa. Ali, ono što je najvažnije naglasiti, ovaj curry je ljut!
Čak sam smanjila broj papričica u odnosu na originalni recept, ali još uvijek je dosta ljuto, čak i za mene koja ljuto dosta dobro podnosim. Na prvu će vam biti ljuto, međutim, odmah nakon toga okus će postati sladak. Unatoč tome, ne bih vam savjetovala da smanjujete količinu chilija, probajte, izvrsno je za ove zimske prehlade
Nemojte da vas zbunjuju jabuke na mojim fotografijama koje očito nisu granny smith. Kupovala sam ih na marketu, a ovdje u marketima nema granny smith jabuka. Vi svakako koristite njih, jer su najbolje za ovaj recept.
CURRY OD JABUKE
Sastojci (4 manje porcije):
2 jabuke granny smith
3 žlice ghee maslaca
1.5 žlice sjemenki gorušice
1/2 luka
2 lovorova lista
2 chili papričice
1 žlica curry praha
1/4 žlice kurkume
1/4 žlice cayenne papra
1/2 žličice svježe naribanog đumbira
2 režnja češnjaka (sitno narezati)
1 žlica kokosovog šećera
1 žličica himalajske soli
1 limenka kokosovog mlijeka
1/2 cijeđenog limuna
1 šalica smeđe riže
Priprema:
1. Sitno nasjeckajte luk i chili papričice. Ako ne želite da vam curry bude previše ljut, dio sjemenki odstranite.
2. Jabuke operite i narežite na malo veće kocke. Nije ih potrebno guliti, niti odstranjivati koštice.
3. Zagrijte ghee maslac na srednje jakoj vatri.
4. Dodajte luk, lovor i chili i sve pirjajte dok luk ne omekša.
5. Dodajte curry, kurkumu, cayenne i đumbir i sve zajedno promiješajte, ali vrlo kratko, dok ne osjetite miris, 30ak sekundi.
6. Zatim dodaje jabuke, češnjak, sol i šećer i sve kuhajte nekoliko minuta. Ukoliko vam se curry počne lijepiti, dodajte malo vode, otprilike 1 dcl.
7. Sve kuhajte 10ak minuta. Jabuke će malo omekšati.
8. Dodajte kokosovo mlijeko, pokrijte posudu poklopcem i ostavite da se sve kuha još 5-10 minuta na srednje jakoj vatri. Jabuke bi trebale biti srednje mekane, ali ako vam se više sviđa, možete ih kuhati dok skroz ne omekšaju. Ja sam ih kuhala do kraja.
9. Probajte i ako je potrebno dodajte još soli.
10. Poslužite uz smeđu rižu i za kraj dodajte nekoliko kapi limunovog soka.
Autor: Edita Šimić
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!
Ukusan i zdrav doručak u samo jednoj minuti i jednoj staklenci