Muffini su postali dio brojnih obljetnica i proslava upravo zato što imaju sve što treba za jedan izvrstan kolačić – ukusni su, zanimljivog oblika, prilagođeni zalogaju. Možete ih izraditi s bilo kojim omiljenim začinom ili sastojkom.
Jedna od tajni dobrih muffina je da ne pretjerate s miješanjem smjese. Dovoljno je da promiješate sastojke dok se ne prožmu. Za razliku od drugih smjesa, ova ne mora biti glatka. Lagano promiješanu mješavinu za muffine možete napraviti i ranije, do tri dana, te je držati u hladnjaku.
S obzirom na blagdanske gužve i da će mnogi raditi gotovo do zadnjeg trena, ranija priprema smjese definitivno je još jedan razlog da se mirisni muffini svakako nađu na vašem blagdanskom stolu.
Muffini s makadamijskim oraščićima i šumskim voćem
Sastojci: (za 24 muffina)
- 120 ml omekšanog maslaca
- 20 dkg smeđeg šećera ili drugo prirodno sladilo po želji
- 3,5 dcl mlijeka
- 4 šalice eko brašna (oko 1 kg)
- 2 čajne žličice cimeta u prahu
- 200 gr narezanih prženih makadamijskih oraščića
- 300 gr šumskog voća po izboru (može i zamrznuto)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U zdjeli pomiješajte maslac i šećer (ili med), dodajte mlijeko.
- Pri laganom miješanju dodajte prosijano brašno i cimet u prahu.
- Umiješajte oraščiće i voće (koje ste prethodno odmrznuli, ako nemate svježe).
- Kalupe namažite maslacem i u njih stavite smjesu.
- Pecite muffine u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, dok ne dobiju blagu smeđu boju.
Poslužite ohlađene.