Hrskav, sladak, slasan, jednostavan i puuuun sira! U ovom receptu ima čak 3 vrste sira tako da prostora za pogreške nema… I pojela sam cijeli tart sama. Doslovno! Toliko je lagan i jednostavan da nisam mogla stati. A nadala sam se da će mi ostati komadić sutra za ručak, ali ništa od toga.
Uzela sam recept s kojim sam radila male bezglutenske pizzete i samo ga malčice promijenila. Lako se s njim upravlja i možete ga svakako iskoristiti kao tijesto za bezglutensku pizzu. Koristite fino mljeveno rižino brašno i nemate brige. Količina je predviđena za 2 porcije, ali eto… može biti i 1 porcija.
Bezglutenski tart
Sastojci (2 porcije):
Tijesto (za kalup od 23 centimetra):
150 g rižinog brašna
150 g parmezana (npr. Grana Padano)
2 žlice mljevenih badema (ili bademovog brašna)
3 manja jaja
1 grančica svježeg ružmarina
1 žličica sjemenki koromača
Prstohvat soli
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sitno naribani parmezan, mljevene bademe sol i začine. Zatim smjesi dodajte umućena jaja. Rukama oblikujte tijesto, stavite u prozirnu foliju te ostavite u zamrzivaču dok pripremite ostale sastojke.
Nadjev:
200 g cherry rajčica
100 g špinata
50 g kozjeg sira (naribati)
150 g kozjeg sira Le Cabrissac (ili francuskog Camembert sira)
Himalajska sol
Crni papar
Maslinovo ulje
Zelena salata po izboru
Klice po izboru
Priprema;
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Rajčice prepolovite, začinite s malo maslinovog ulja i soli te ih pecite dok ne “uvenu”, malo puste vodu, ali nemojte da poprime boju. Špinat blanširajte te ga dobro procijedite.
Kalup namastite s malo maslinovog ulja, razvucite tijesto rukama, izbodite viljuškom, te ga stavite peći na 200 stupnjeva dok ne poprimi malo boje, do 10 minuta.
Zatim mu dodajte naribani kozji sir, špinat, rajčice te Le Cabrissac. Posolite i poparite te pecite još 10-15 minuta dok sir ne počne tamniti. Poslužite toplo uz nekoliko listova salate i klica, prelijte maslinovim uljem ili uljem chilija i krenite uživati! Tart je odličan i hladan!
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!